4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A támadóval együtt összesen négy halottja és mintegy 40 sérültje van a tegnapi londoni terrortámadásnak. A világ vezetői sorban fejezték ki együttérzésüket a londoniaknak, a rendőrség gyorsított eljárásban vizsgálja, hogy iszlamista kötődésű támadásról volt-e szó. Theresa May szerint „beteges és elfajzott” akció történt. Hat helyen razziázott a rendőrség, hét embert letartóztattak.
Fotó: EPA / Andy Rain
Frissítés: a rendőrség tájékoztatása szerint hét embert letartóztattak a terrortámadáshoz kapcsolódó akcióban. Hat helyen tartottak rajtaütéseket Londonban, Birminghamben és más meg nem nevezett helyen.

Már összesen 4 halottja és mintegy 40 sérültje van a tegnap délutáni londoni terrortámadásnak, amikor egy ámokfutó gázolt a Westminster-hídon, majd megkéselte a parlament egyik rendőrét. (A korábbi, 5 halottról szóló tájékoztatást csütörtök reggel pontosította a rendőrség.) A közeli kórházakban összesen 40 embert ápolnak, sokan válságos állapotban vannak. A rendőrség gyorsított eljárásban vizsgálja, hogy iszlamista megfontolású támadás történt-e, írja a Reuters.

Az események után nem sokkal megszólalt a parlamentből kimenekített elnök, Theresa May is, aki „betegesnek és elfajzottnak” minősítette a támadást, hozzátéve, hogy „aki a világ vallásainak és kultúráinak olvasztótégelyében, a demokrácia és a szólásszabadság szívében kísérel meg terrorakciót” az „bukásra van ítélve”. Csütörtökön egyébként - nem meglepő módon - több hivatalos programot is lemondtak, illetve elhalasztottak, köztük az új rendőrpalota átadását is, amin II. Erzsébet királynő is részt vett volna.

A világ Londonnal van

A világ vezetői sorban fejezték ki részvétüket a történésekkel kapcsolatban, az elsők között üzent például Donald Trump, aki egyben Amerika teljes támogatásáról biztosította Angliát, valamint Rex Tillerson, Angela Merkel és a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is. Párizsban elsötétült az Eiffel-torony tegnap éjszakára.

Orbán Viktor levélben fejezte ki együttérzését az áldozatokkal, egyszersmind megerősítette Magyarország elköteleződését a terror elleni küzdelemben. Mint írja: „ez a szörnyű esemény sem tudja kisebbíteni elszántságunkat arra, hogy szembeszálljunk a terrorral és az erőszakkal". A miniszterelnök emellett biztosította a brit miniszterelnököt, hogy Magyarország ezután is szilárd szövetségese lesz az Egyesült Királyságnak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

Ez lesz a terrorizmus új módja?

A BBC-nek nyilatkozó belügyi szakember, Dominic Casciani szerint ugyan a pontos indíttatásról és a támadó kilétéről még nincsenek elérhető információk, a merénylő ugyanakkor jó eséllyel előre készült az akcióra. A támadást ugyanis annyira "büdzsé" alapon próbálták megoldani, amennyire lehetett.

Kordonnal zártak le egy utat a brit parlament londoni épülete közelében, ahol lövöldözés történt 2017. március 22-én. Az első jelentések több sebesültről szólnak, a parlament és a vele szomszédos képviselőház épületét a rendőrség kiürítette. (MTI/AP/Victoria Jones)

Meglátása szerint az ilyen, "civil eszközökkel" elkövetett támadások lesznek a jövő terroristáinak fegyverei, a hivatalos szervek ugyanis ma már könnyűszerrel lefülelik azt, aki robbanóanyagot vagy fegyvert próbál vásárolni, ráadásul ezeket a támadásokat mindig több hónap tervezés előzi meg, amit ma már a terrorelhárítás egyre nagyobb eséllyel akadályoz meg. Autója és kése azonban szinte bárkinek van a háztartásában.

Megerősítették a város védelmét

Az események tükrében több rendőrt és katonát vezényeltek Londonba, ahol tegnap 2-es, vagyis a létező legmagasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget. A Westminster metróállomást tegnap lezárták, csak átszállni lehet másik metróra, ezt még nem oldották fel. Egyben felszólították a lakosságot, hogy maradjanak nyugodtak, ha azonban valaki valamilyen gyanús viselkedést észlel, azonnal értesítse a rendőrséget.

Kint él a rokonod, ismerősöd? Ha aggódsz értük, ezen a weboldalon, vagy a 0800 056 0944 illetve a 0207 158 0010-es telefonszámon érdeklődhetsz a hogylétük felől.

Korábbi cikkeinket az eseményekről itt olvashatod. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Dúlnak a harcok: orosz és ukrán rakétacsapást is hozott a péntek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 20:00
A háborő 576. napja volt a pénteki. Hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Teljesen nonszensz az ötforintos áramár – A hét videója
Dobos Zoltán - Izsó Márton - Király Béla | 2023. szeptember 22. 19:28
Mi is az a sokat emlegetett szaldóelszámolás? Hogy jön ki az ötforintos áramdíj? Ki jár jól a villanyszámla befizetésével? A napelempályázatok nyertesei beszállhatnak még az éves elszámolásba? Megtérül-e ez a zöldberuházás? Lesz-e a megtermelt napenergiát eltároló akkumulátorra állami támogatás? Ezekről a kérdésekről beszélgettek kollégáink, Dobos Zoltán és Király Béla.
Makro / Külgazdaság Újabb amerikai vadászgépek tűntek fel Magyarország szomszédjában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 19:07
Növekedett az amerikai kontingens Romániában.
Makro / Külgazdaság Szorosabbra fűzi Kína a barátságát a polgárháborús országgal
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:22
Egymásra talált a kínai és a szír elnök.
Makro / Külgazdaság Brutális drónt mutatott be Irán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 16:42
A világ legnagyobb hatótávolságú ilyen fegyverét mutatta be az ország.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a menekültek az EU-ba: honnan jönnek a legtöbben?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 16:18
Az Eurostat számai szerint tovább emelkedett az érkezők száma.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: az infláció kialakulásáért nem felelős senki - a kormány nagyon figyeli az üzemanyagárakat
Gáspár András | 2023. szeptember 22. 15:57
2023-nak az infláció letörésének évének, 2024-nek pedig a növekedés helyreállításának évének kell lennie – mondta Nagy Márton. Szerinte a fogyasztás helyreállítása mindkettőt segítheti – ez elengedhetetlen, enélkül nincs kilábalás. Három csapdahelyzet állt elő a magyar gazdaság előtt, ebből kettőn szerinte túl vagyunk. A jelentős infláció a gazdaságunk struktúrájából ered, ennek ellenére nem tartja azt hibásnak a gazdaságfejlesztési miniszter. Az üzemanyagárakat nagyon szorosan követi a kormány - ha kell, beavatkoznak.
Makro / Külgazdaság Ukrán rakétacsapás rázta meg Szevasztopolt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 15:13
Halálos áldozatról nem tudnak, de egy katona eltűnt. 
Makro / Külgazdaság Nemsokára találkozhat Szijjártó Péter és Szergej Lavrov
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 14:51
Barátkoznak. 
Makro / Külgazdaság Zelenszkij nem lesz boldog: innen biztosan nem kap F-16-osokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 14:18
Elutasító választ kapott Ukrajna egy uniós országtól.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG