<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A támadóval együtt összesen négy halottja és mintegy 40 sérültje van a tegnapi londoni terrortámadásnak. A világ vezetői sorban fejezték ki együttérzésüket a londoniaknak, a rendőrség gyorsított eljárásban vizsgálja, hogy iszlamista kötődésű támadásról volt-e szó. Theresa May szerint „beteges és elfajzott” akció történt. Hat helyen razziázott a rendőrség, hét embert letartóztattak.
Fotó: EPA / Andy Rain
Frissítés: a rendőrség tájékoztatása szerint hét embert letartóztattak a terrortámadáshoz kapcsolódó akcióban. Hat helyen tartottak rajtaütéseket Londonban, Birminghamben és más meg nem nevezett helyen.

Már összesen 4 halottja és mintegy 40 sérültje van a tegnap délutáni londoni terrortámadásnak, amikor egy ámokfutó gázolt a Westminster-hídon, majd megkéselte a parlament egyik rendőrét. (A korábbi, 5 halottról szóló tájékoztatást csütörtök reggel pontosította a rendőrség.) A közeli kórházakban összesen 40 embert ápolnak, sokan válságos állapotban vannak. A rendőrség gyorsított eljárásban vizsgálja, hogy iszlamista megfontolású támadás történt-e, írja a Reuters.

Az események után nem sokkal megszólalt a parlamentből kimenekített elnök, Theresa May is, aki „betegesnek és elfajzottnak” minősítette a támadást, hozzátéve, hogy „aki a világ vallásainak és kultúráinak olvasztótégelyében, a demokrácia és a szólásszabadság szívében kísérel meg terrorakciót” az „bukásra van ítélve”. Csütörtökön egyébként - nem meglepő módon - több hivatalos programot is lemondtak, illetve elhalasztottak, köztük az új rendőrpalota átadását is, amin II. Erzsébet királynő is részt vett volna.

A világ Londonnal van

A világ vezetői sorban fejezték ki részvétüket a történésekkel kapcsolatban, az elsők között üzent például Donald Trump, aki egyben Amerika teljes támogatásáról biztosította Angliát, valamint Rex Tillerson, Angela Merkel és a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is. Párizsban elsötétült az Eiffel-torony tegnap éjszakára.

Orbán Viktor levélben fejezte ki együttérzését az áldozatokkal, egyszersmind megerősítette Magyarország elköteleződését a terror elleni küzdelemben. Mint írja: „ez a szörnyű esemény sem tudja kisebbíteni elszántságunkat arra, hogy szembeszálljunk a terrorral és az erőszakkal". A miniszterelnök emellett biztosította a brit miniszterelnököt, hogy Magyarország ezután is szilárd szövetségese lesz az Egyesült Királyságnak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

Ez lesz a terrorizmus új módja?

A BBC-nek nyilatkozó belügyi szakember, Dominic Casciani szerint ugyan a pontos indíttatásról és a támadó kilétéről még nincsenek elérhető információk, a merénylő ugyanakkor jó eséllyel előre készült az akcióra. A támadást ugyanis annyira "büdzsé" alapon próbálták megoldani, amennyire lehetett.

Kordonnal zártak le egy utat a brit parlament londoni épülete közelében, ahol lövöldözés történt 2017. március 22-én. Az első jelentések több sebesültről szólnak, a parlament és a vele szomszédos képviselőház épületét a rendőrség kiürítette. (MTI/AP/Victoria Jones)

Meglátása szerint az ilyen, "civil eszközökkel" elkövetett támadások lesznek a jövő terroristáinak fegyverei, a hivatalos szervek ugyanis ma már könnyűszerrel lefülelik azt, aki robbanóanyagot vagy fegyvert próbál vásárolni, ráadásul ezeket a támadásokat mindig több hónap tervezés előzi meg, amit ma már a terrorelhárítás egyre nagyobb eséllyel akadályoz meg. Autója és kése azonban szinte bárkinek van a háztartásában.

Megerősítették a város védelmét

Az események tükrében több rendőrt és katonát vezényeltek Londonba, ahol tegnap 2-es, vagyis a létező legmagasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget. A Westminster metróállomást tegnap lezárták, csak átszállni lehet másik metróra, ezt még nem oldották fel. Egyben felszólították a lakosságot, hogy maradjanak nyugodtak, ha azonban valaki valamilyen gyanús viselkedést észlel, azonnal értesítse a rendőrséget.

Kint él a rokonod, ismerősöd? Ha aggódsz értük, ezen a weboldalon, vagy a 0800 056 0944 illetve a 0207 158 0010-es telefonszámon érdeklődhetsz a hogylétük felől.

Korábbi cikkeinket az eseményekről itt olvashatod. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG