3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tovább dagad a menekült-ügy, nem fogadták el a hitelezők a görög javaslatot, fogy a magyar, jó a mérlegünk, kiderült, mennyibe kerül a kerítés. Napi hírösszefoglaló.

A Belügyminisztérium tegnap azt közölte, Magyarország felfüggesztette az országba irányuló dublini transzferek, azaz illegális bevándorlók visszafogadását más EU-s országokból. Eztán komoly kritikát kapott a kormány, a bejelentés nagy felhördülést váltott ki az Európai Unióban. Az osztrák belügyi, valamint a külügyi tárca kedden felszólította az Európai Bizottságot, vizsgálja meg a kötelezettségszegési eljárás lehetőségét az ügyben. Az ügyben ma már visszakozott a kormány.

Először Szijjártó Péter beszélt arról, hogy nem is függesztettünk fel semmit, majd a kormány.hu-n megjelent közlemény szerint egy államtitkár is azt közölte, csak "technikai türelmet" kérünk a többi országtól. Mi több, ma a Magyar Közlönyben még egy határozat is megjelent.

Trócsányi László levelet is írt Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének a Dublin III rendelet miatt. A külügy pedig cáfolta, hogy az ügy miatt bekérették volna Czukor József berlini nagykövet a német külügyminisztériumba.

---

Nem lesz görög megállapodás? Ciprasz görög miniszterelnök Brüsszelbe indulva azt mondta kormányának, hogy nem fogadták el a hitelezők a görög javaslatot. A piacok zuhanni kezdtek a hírre, a DAX például több mint 1 százalékot esett.

Friss árfolyamok >>>

---

Most már biztos, hogy megépül a magyar-szerb határra a kerítés, és most már az is kiderült, mennyibe fog kerülni. Szijjártó Péter egy mai sajtótájékoztatón elmondta, a kormány meghallgatta Pintér Sándor belügyminisztert, és a beszámoló alapján egy ideiglenes biztonsági határzár - ahogy a külügyminiszter fogalmazott: leánykori nevén kerítés - építéséről döntött. 6,5 milliárd forintot különítenek el az anyagbeszerzésre.

---

Újabb bankot vesz az állam? Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem zárta ki, hogy az állam további üzletrészeket szerez a bankszektorban. Utalt arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank a Bankszövetséggel vizsgálja a fennmaradt - összegszerűségében ugyanakkor elhanyagolható - lakossági devizahitelek esetleges forintosítását.

---

Olcsóbb lesz a tankolás. A benzin árát bruttó 4 forinttal, a gázolaj árát 2 forinttal csökkenti a Mol.  A csökkentéssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 386 forintra, a gázolajé 378 forintra mérséklődik.

---

Tovább fogy a magyar. Az év első négy hónapjában 29 184 gyermek született, 3 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 48 929 volt, ami 2014. január–áprilishoz viszonyítva 12 százalékkal emelkedett. A természetes fogyás 19 745 fő volt, 4518-cal több az egy évvel korábbinál.

---

Jól alakul a folyó fizetési mérlegünk. Történelmi csúcsra emelkedett a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képességünk. A várakozásokhoz közeli mértékű, 1,98 milliárd euró többletet mutatott a folyó fizetési mérleg az első negyedévben, ami közel 780 millió euró javulást jelent az egy évvel ezelőtti 1,2 milliárd euróhoz képest.

---

Megbírságolták a TV2-t az Éden Hotel miatt. Összesen 14 millió forint bírságot szabott ki a Médiatanács a TV2 médiaszolgáltatójára az Éden Hotel című műsor április 24-ei adása miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG