3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szijjártó Péter ma bejelentette, hogy Magyarország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a magyar-szlovén határon. A magyarázat is megvan: a magyar határ közvetlen közelében, Rédicsnél, a szlovén oldalon szombat délelőtt Horvátország által Szlovénia felé indított menekültek jelentek meg, a kormány szerint ez indokolta a határellenőrzés schengeni szabályoknak megfelelő ideiglenes visszaállítását - mondta Kovács Zoltán, kormányszóvivő.
Menekültek (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Kovács Zoltán emlékeztetett arra, hogy miután a Külgazdasági és Külügyminisztérium kapcsolatba lépett a szlovén és a brüsszeli hatóságokkal, Magyarország "ideiglenes jelleggel, a schengeni szabályokkal összeegyeztethető formában" állítja vissza a határellenőrzést a magyar-szlovén határon. A szombat délelőtt történtek miatt van erre szükség, "az intézkedések addig maradnak érvényben, amíg erre szükség van" - fogalmazott a kormányszóvivő.

Semmi rendkívüli nem történt

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó hozzáfűzte: szombat reggel három autóbusszal mintegy 150 menekült érkezett a rédicsi határátkelő közelébe. A szlovén hatóságoktól kért és kapott információ szerint ott regisztrálják őket, közülük senki nem lépett magyar területre. A kormány úgy döntött, visszaállítja a schengeni megállapodásnak megfelelően a határellenőrzést a két ország határán, hogy a schengeni határon "illegális migránsok ne léphessenek Magyarország területére".

Beszélt arról is, hogy szombatra virradóra a magyar-horvát határszakaszon "semmilyen rendkívüli esemény nem történt", de emlékeztetett rá, hogy korábban is az volt a jellemző, hogy éjszaka sem illegálist, sem szervezett mozgást nem tapasztaltak. Az éjféltől megvalósított határzár törvényesen, "a szerb szakaszon kipróbáltaknak megfelelően működik".

Péntek éjfélig 6353 ember lépett át illegálisan magyar területre, közülük 23-an a szerb-magyar határszakaszon követett el tiltott határátlépést. Idén eddig 389 779 illegális határátlépőt fogtak el, közülük 176 404-an nyújtottak be menekültkérelmet. A szerb szakaszon 204 ezren, a horvát határon mintegy 185 ezren jöttek át illegálisan. Eddig 1166 embercsempész ellen indult büntetőeljárás - sorolta az adatokat Bakondi György.

A teljes határszakaszt védeni fogják

Kovács Zoltán kérdésre válaszolva elmondta: Magyarország határőrizettel kapcsolatos kiadásai folyamatosan nőnek, eddig több mint 200 millió eurót (60 milliárd forintot) költöttek erre a célra, ez tartalmazza a tranzitzónák kialakításának és a biztonsági határzár felállításának költségét is. 

A szlovén határszakaszon tervezett intézkedésekre vonatkozó kérdésre Kovács Zoltán felidézte: Magyarország folyamatosan figyeli a szomszédos országok eseményeit, rendkívül intenzív az egyeztetés minden érintett állammal. "A magyar rendőrség felkészült arra, hogy a teljes magyar határszakaszt a szükséges eszközökkel megvédje", a schengeni határokon belül, a schengeni egyezmény adta lehetőségekkel élve.

A szlovén szakaszon kerítést, biztonsági határzárat építeni a fennálló jogszabályok alapján nem lehet, "de minden olyan lehetőséget vizsgálunk, amellyel az illegális, nem kívánatos és ellenőrizetlen határátlépést meg tudjuk akadályozni". Teljesen egyértelmű a magyar kormány elszántsága, "a magyar határt, a schengeni, illetve európai uniós határokat minden eszközzel meg fogjuk védeni, véget kell vetni annak, hogy ellenőrizetlenül, azonosítatlanul emberek ezrei és százezrei érkezzenek Magyarországon keresztül az Európai Unióba" - jelentette ki Kovács Zoltán.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG