BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2020. május 19. 11:51

A koronavírusban elhunytak 62 százaléka budapesti illetőségű volt - hangzott el az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Bodó Sándor, az innovációs tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára indította az operatív törzs mai tájékoztatóját.

Mint mondta, az elmúlt két hétben ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a bértámogatási program iránt. A legutolsó adatok szerint 7200 vállalkozás vett részt a programban, amellyel több mint 95 ezer ember munkahelyét sikerült eddig megőrizni.

Borús a kép Budapesten (Fotó. Balogh Zoltán/MTI) Borús a kép Budapesten (Fotó. Balogh Zoltán/MTI)

Átlagosan 167 ezer forint támogatást nyújt az állam dolgozóként. Az ágazatok közül a legtöbb igény a feldolgozóiparból, a kereskedelemből, a turizmusból érkezett.

A területi bontás szerint főleg a Fejér, Pest, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyei vállalkozások szorultak - egyben váltak jogosulttá - a támogatásra. Bodó Sándor szerint a legnagyobb, ezer főnél többet foglalkoztató cégek közül 6 igényelt támogatást, az 500 és 1000 fő közöttiek közül pedig 13 cég.

Összességében több mint 100 ezer embernek segítettek a veszélyhelyzet alatt - közölte az államtitkár, aki arról is beszélt, hogy április végén már 330 ezer embert tartottak nyilván álláskeresőként, számukra külön programot indítottak.

Ezt követően Müller Cecília ismertette az esetszámok alakulását. Az országos tisztifőorvos által bemutatott grafikonok szerint a koronavírusban elhunytak 62 százaléka volt budapesti illetőségű. Korcsoport szerinti bontás szerint pedig hárman haltak meg 40 év alatt, nyolcan a 41 és 50 év közöttiek közül. Az 51 és 60 év közöttiek közül 22-en hunytak el, 61 év felett pedig 434-en.

A munkahelyek, irodák újranyitásával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy gondoskodni kell a higiénés szabályok betartásáról, a kézmosásról, az irodai bútorok, eszközök fertőtlenítéséről, a másfél méteres távolság betartásáról, valamint a szellőztető rendszerek (klímák) karbantartásáról, tisztításáról.

Majd a szúnyogok és kullancsok elleni védekezésről, a csípések kezeléséről beszélt, hangsúlyozva, hogy egyik élősködő sem terjeszti a koronavírust, kutatások eddig nem bizonyították ennek ellenkezőjét.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa elmondta, hogy változik a beutazási rend Horvátországba: már nem csak azok az uniós állampolgárok utazhatnak be, akik ingatlannal vagy hajóval rendelkeznek ott, hanem azok is,  akiknek méltányolható személyes okuk van erre. Ilyen méltányolható ok a családi esemény, az orvosi vizsgálat, a gyógykezelés, valamint az érvényes dokumentummal igazolt szállásfoglalás.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az idei júliusi inflációval emelik az egészségügyi szolgáltatási járulékot jövőre
Baka F. Zoltán | 2020. június 3. 07:30
Valamint háromról hat hónapra nő a TAJ-szám érvényessége - derül ki a jövő évi büdzsét megalapozó törvényjavaslatból.
Makro / Külgazdaság A koronavírus lenyomta a gázárakat, de csak a tárolók dagadnak
MTI | 2020. június 3. 06:25
A járvány okozta leállás miatt Európa is korlátozottan használt csak a gázból, túlkínálat alakult ki.
Makro / Külgazdaság Új esélyt kínálhat a koronavírus a magyar gazdaságnak
Király Béla | 2020. június 3. 06:08
A magyar és a régiós gazdaságok számára is létkérdés, hogy Németország minél előbb talpra álljon. Az ottani nehézségek, elsősorban az autóipar leállása már tükröződik többek között a munkaerőpiaci folyamatokban. A válság ugyanakkor a szakértők szerint nem csak negatívumokkal járhat.
Makro / Külgazdaság Védekezünk a járvány ellen: 2 milliárd forintot kap az atlétikai stadion
Baka F. Zoltán | 2020. június 3. 05:55
Tegnap este 161,3 milliárd forintot csoportosítottak át a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Ennyi kamatot kell fizetünk a zöldkötvényért
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 21:22
Ahogy arról az este folyamán beszámoltunk, Magyarország 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki kedden úgynevezett zöldkötvényt. Az Államadósság Kezelő Központ közzétette a kibocsátás pénzügyi tudnivalóit.
Makro / Külgazdaság 1,5 milliárd euró érkezik Magyarországra zöld projektekre
Király Béla | 2020. június 2. 19:31
Jó ideje a levegőben lógott az első magyar zöldkötvények kibocsátása, a koronavírus járvány miatt viszont a tavasz elejére tervezett kibocsátás elcsúszott. Kedden este ugyanakkor Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország ilyen értékpapírt.
Makro / Külgazdaság Magához tért a koronavírus-sokkból Spanyolország
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 16:46
A foglalkoztatottak száma emelkedik, 100 üzletből 85 már újranyitott. Jövő héten újraindul a focibajnokság, hamarosan pedig mehetnek a turisták is.
Makro / Külgazdaság Milliárdos veszteséget tüntet el a Magyar Posta állami támogatásból
Vég Márton | 2020. június 2. 14:34
Ha csak a valódi tevékenységét nézzük a Magyar Postának, akkor hiába volt 2019-ben két választás is, mégis veszteséges az állami társaság, pedig közel ezer embert elküldtek. Az állam közel 5 milliárd forintos támogatásának hála, a beszámolóban végül mindig sikerül nyereséget kimutatni.
Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Friss
hírlevél