<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Kevés a beruházás, nincs ipari kereslet, nagyjából minden exportra megy - olvasható az alapblogon.

Németország miatt senkinek nincs oka izgulni, ezért nincsenek drámai mozgások a piacokon. Az Allianz vezető közgazdásza az alapblog.hu-nak adott interjúban azt mondta: Németországban nem győzött sem a jobboldal, sem a baloldal. Szerinte ezek elavult fogalmakká váltak, annál is inkább, mert a nagy és alapvető gazdasági és főként európai kérdésekben nincs lényeges eltérés az úgynevezett konzervatívok és az úgynevezett baloldaliak között.

Michael Heise szerint a németek többsége a választásokon középre húzott, a kiszámíthatóságot választotta. A nálunk főként biztosítótársaságáról ismert Allianz agytrösztjének igazgatója csaknem bizonyosra veszi, hogy Nagykoalíció alakul hazájában, és ezt helyesli is. Szerinte a Nagykoalíció a mostanáig regnált kormányhoz képest is jóval nagyobb vehemenciával tud majd kiállni az euróövezet egységéért, az euró stabilitásának garantálásáért. A korábbi kormányhoz képest még hatékonyabban, szélesebb támogatást maga mögött tudva képes olyan feltételeket teremteni Németországban, amelyek kedveznek mind a külföldi, mind a hazai beruházóknak.

A kereszténydemokraták és a szociáldemokraták között – véleménye szerint – nincs különbség az eurózóna problémáinak kezelésében, mindketten a fiskális unió megteremtésének hívei, és azon vannak, hogy folytatódjon az adósságleépülés a betegnek tartható országokban. Mindent egybevetve az Allianz vezető közgazdásza szerint az eurózóna helyzete ma már derűlátásra ad okot, a zóna vélhetőleg további tagokkal fog bővülni. Az azonban nem ártana, ha az euró valamelyest gyengülne a dollárhoz képest a következő időszakban – mondja Michael Heise.

A közgazdász az interjúban beszélt arról is, hogy valójában korántsem megy olyan jól a német nemzetgazdaságnak, mint ahogy azt – főként külföldön – bemutatják, vagy ahogy általában róluk gondolkodnak. Példaként említette, hogy alapvetően súlyosan hiányos a beruházási szituáció, kevés a valóban új, nagy invesztíció. Ez a gazdaság, de főként az infrastruktúra minden szegmensére érvényes. A beruházások visszafogottsága miatt nincs igazi ipari kereslet, minden nagyjából exportra megy. Ezáltal túlzott a kereskedelmi mérleghiány, és a bérpolitika is rengeteg bajtól szenved - tette hozzá Michael Heise.

Az interjú teljes terjedelemben olvasható az alapblog.hu-n.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
Makro / Külgazdaság Megvágták a földgáz áfáját a németek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:57
Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban - jelentette be Olaf Scholz kancellár. 
Makro / Külgazdaság Durva ütemben drágul az agglomeráció
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:38
Az elmúlt években a pandémia hatására jelentősen megnőtt a családi házak iránti kereslet. Egy év alatt minden járásában kétszámjegyű árszintemelkedés után, további 30-40 százalékkal nőttek az árak. 
Makro / Külgazdaság Orosz támadás érte Észtországot - az eltávolított emlékmű lehetett az ürügy
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:04
Igaz, csak a kibertérben, és sikerült elhárítani.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint az ukránok valami nagyon csúnyára készülnek az atomerőműnél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:55
Katasztrófát okoznának az ukránok, hogy aztán az oroszokra kenhessék? Vagy az oroszok már előre védik ezzel a saját hátukat, ha valami nagy baj történne? Egyik sem hangzik jól.
Makro / Külgazdaság Újabb sötét diktatúra köt jó üzletet Putyinnal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 09:59
Jól jön Mianmarnak egy kis orosz olaj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG