<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.

Miközben érkeznek a spontán ünneplő tömeget szállító buszok a Vörös térre, a négy ukrán megye Oroszországhoz csatolásának hivatalos bejelentesének ceremóniájára, nem érkeztek orosz szempontból túl jó hírek a frontról.

Miután már napok óta látszott, hogy az ukránok körbezárhatják a donyecki Liman városát - és persze ezzel a várost védő, és már kimenekülni nem tudó orosz csapatokat -, ezt most váratlan helyről erősítették meg. Nem más, mint Gyenisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság Moszkvából támogatott vezetője jelentette be, hogy "félig bekerítették" a várost az ukránok, miután Jampil és Drobiseve falvak már elmondása szerint "nincsenek teljesen orosz ellenőrzés alatt". Ez igazából azt jelenti, hogy a Limant az orosz megszállás alatt álló területekkel összekötő összes útvonal vagy ukrán ellenőrzés alatt áll, vagy már ukrán kézifegyverekkel is tűz alatt tartható.

A limani kiszögellésben jelenleg is több ezer orosz (és szeparatista) katona tartózkodik, teljes bekerítésük nagyon súlyos helyzetbe hozná a megszálló erőket ezen a frontszakaszon. Ukrán források a Liman környékén futólépésben visszavonuló orosz katonákról tettek közzé egy videófelvételt.

A helyzet azonban ennél is súlyosabb lehet orosz szemszögből. A limani kiszögellés lezárása mellett ugyanis folyamatosan érkeznek a hírek erről a frontszakaszról további ukrán sikerekről. Emlékezzünk: két hete az ukránok harkivi ellentámadása során a front áttörése után orosz mélységi védelem híján elképesztő sebességgel tudtak előrehaladni az ukránok az orosz védelmi vonalak hátában. Lehetséges, hogy most is valami hasonló van folyamatban, és a következő napokban az oroszok és "szövetségeseik" egy hasonló összeomlását láthatjuk majd.

Mit is csatolnának el?

E fejlemények tükrében különösen érdekes kérdés, hogy pontosan milyen területekre is vonatkozna a Putyin által ünnepélyesen aláírandó annekció. A négy szóban forgó ukrán megye teljes területére, vagy csak a most orosz ellenőrzés alatt álló területekre? Ez nagyon nem mindegy, hiszen a teljes méretükben Ukrajna területének mintegy 18 százalékát (109 ezer négyzetkilométert) kitevő megyék közül csak Luhanszk van szinte teljesen orosz megszállás alatt. a másik háromban jelentős (és a mai napon például óráról órára növekvő) területek ukrán ellenőrzés alatt állnak.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő sem oszlatta el a ködöt ma délelőtt, amikor nem adott egyértelmű választ újságíróknak arra, hogy Herszon és Zaporizzsja megye teljes területét is Oroszország részének nyilvánítja-e majd ma Putyin.

"Mindent világossá teszünk ma"

- mondta Peszkov.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még több fegyvert kér Ukrajna – Blokkolt az Orbán-kormány a NATO-csúcson
Wéber Balázs | 2022. november 30. 05:44
Ukrajna szerint nyugati szövetségeseiknek fokozniuk kell a hadiipari termelést, ha ugyanis nem kapnak elég fegyvert tőlük, nem tudják megnyerni a háborút Oroszország ellen. A NATO-tagországok külügyminisztereinek tegnap kezdődött találkozóján a fegyverszállítások növelése, az ukrán civileknek nyújtott segítség és Ukrajna csatlakozási kérelme is napirenden van. A magyar kormány ezúttal is megakadályozta az ukrán külügyminiszter részvételét a teljes hivatalos ülésen.
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG