4p

Négy lengyel parlamenti tömörülés koalíciós szerződést írt alá. Egyik tag sem fogadja el, hogy a magyar kormány zsarolni akarja az EU-t.

Aláírta a koalíciós szerződést pénteken Varsóban az októberi választások nyomán a lengyel parlamentbe bejutott, és ott többséget alkotó négy eddigi ellenzéki tömörülés. A szejmben tartott eseményen Donald Tusk, az ellenzék kormányfőjelöltje elmondta: a dokumentum iránymutató lesz kormányalakítási megbízatás esetén. Magyarország szempontjából egyebek mellett azért fontos ez a megszületett megállapodás, mert biztosra vehető, hogy az új lengyel vezetés sokkal inkább uniópárti lesz mint elődje és több kérdésben nem lesz partnere az uniót zsarolni próbáló Orbán Viktornak és kormányának.

Donald Tusk  és Orbán Viktor 2016-ban még kezet fogott  Budapesten. Lehet, hogy most is így lesz, de már nem barátokként. Fotó: Európai Tanács)
Donald Tusk és Orbán Viktor 2016-ban még kezet fogott Budapesten. Lehet, hogy most is így lesz, de már nem barátokként. Fotó: Európai Tanács)

A megállapodást a Polgári Koalíció (KO) nevében Donald Tusk írta alá, továbbá kézjegyével látta el Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) párt elnöke, valamint Wlodzimierz Czarzasty és Robert Biedron, az Új Baloldal (Nowa Lewica) koalíció társelnökei.

A szerződés "útmutatók és javaslatok gyűjteménye lesz" az aláíró tömörülések számára, miután "megkapják az államfőtől a (kormányalakítás) lehetőségét - jelentette ki Tusk. "Függetlenül attól, hogy meddig kell várni az elnök kezében lévő megoldásokra", a koalíciós pártok készek felelősséget vállalni Lengyelországért - fűzte hozzá.

Ezzel arra utalt, hogy Andrzej Duda elnök hétfőn bejelentette: a lengyel alkotmányos szokásjoggal összhangban elsőként az október 15-i parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot nyert tömörülés, a Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjét, Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnököt fogja megbízni kormányalakítással.

Kosiniak-Kamysz a közös sajtókonferencián elmondta: bár a koalíciós partnerek között "nem lehet mindent egy közös nevezőre hozni", létrehoztak "egy nagyon széles közös nevezőt" azokból a témákból, amelyeket kormányként meg akarnak valósítani. "Nagyon széles kompromisszumnak" nevezte a megállapodást Wlodzimierz Czarzasty is. "A legfontosabb egy toleráns, nyitott, jogállamiságot betartó és felelősségteljes Lengyelország létrehozása" - fogalmazott.

Itt vannak a jelöltek a vezető posztokra

A sajtókonferencia után közzétett megállapodás szerint Kosiniak-Kamysz, valamint - az Új Baloldal részéről - Krzysztof Gawkowski lennének a kormányfőhelyettesek Tusk kabinetjében. A szejm elnökének a választási ciklus első két évére Szymon Holowniát jelölik, a ciklus második felében Wlodzimierz Czarzasty váltaná őt. A felsőházi (szenátusi) elnök posztjára a KO tagját, Malgorzata Kidawa-Blonskát jelölik, őt két év elteltével egy másik KO-jelölt váltaná.

A megállapodás egyik pontja értelmében megsemmisítenék a lengyel alkotmánybíróságnak az abortuszra vonatkozó előírásokat módosító, tömeges feminista tiltakozásokat kiváltó 2020. évi döntését. Emelnék a pedagógusok, a közalkalmazottak - köztük a bírák és az ügyészek - fizetését. A bíróságok "mentesülnének a politikai nyomásgyakorlástól", az ügyészség "független és politikamentes" lenne.

Módosítanák a büntetőjogi előírásokat, hogy hivatalból felelősségre vonható legyen a szexuális irányultságot és nemet érintő gyűlöletbeszéd. Kilátásba helyezik a dokumentumban a PiS-kormány idején alkotmányt és jogot sértő tisztségviselők bíróság elé állítását is.

A 460 fős szejmben a négy tömörülésből álló ellenzéki tömb együttesen 248 mandátummal, a PiS pedig 194 mandátummal rendelkezik. A lengyel parlament hétfőn tartja alakuló ülését, amelyen a lengyel alkotmány értelmében a régi kabinet lemond, de az új kormány beiktatásáig hivatalban marad. Mateusz Morawiecki a parlament alakuló ülését követő tizennégy napon belül kaphat hivatalos kormányalakítási megbízást az államfőtől. (MTI)

Péntek este A hét videójában részletesen elemezzük a lengyel helyzetet!! 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG