<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Médiaértesülések szerint egyre elkeserítőbb a helyzet, már szeptemberben működésképtelenné válhatnak.

Médiaértesülések szerint komoly problémákkal küzd a Honvédkórház: már ebben a hónapban megbénulhat az ellátás a fővárosi sürgősségi központban az orvoshiány miatt. A Népszava cikke szerint a sürgősségi osztályra már szeptemberre sem sikerült kellő számú orvost találni a műszakokra.

Zacher Gábor már korábban is jelezte, hogy baj van, az adott körülmények között az ellátás nem menedzselhető. Az adatok szerint az elmúlt három évben, miközben mind több lett az ellátandó beteg – tavaly már mintegy 64 ezer embert kezeltek itt –, az orvosok száma egyre csökkent. Márciusban még 39 orvosa volt a centrumnak, mostanra 10-11-gyel van kevesebb – írják.

Pár hónap a teljes összeomlásig?

A osztály korábbi főorvosa már korábban jelezte levélben a kórház vezetésének: ha a feltételek nem javulnak, október elejére működésképtelenné válik a sürgősségi osztály. Akkor hat orvos volt távozóban, és a meglévők közül pedig többen már csak kisebb óraszámban vagy félállásban akartak dolgozni. A honvéd sürgősségi osztályán az elmúlt három évben erős volt a fluktuáció, általában évente 15-17 új orvost is felvettek, de ugyanennyi távozott is. A kilépők, szinte minden esetben az óriási megterhelésre hivatkoztak.

Egy ottani szakdolgozó azt nyilatkozta, a sürgősségin naponta 110-160 sérültet fogadnak, a betegek gyors osztályozásához, ellátásához azonban soha nem voltak elegen. Januárban például órákig hagytak haldokolni egy férfit a Honvéd sürgősségi osztályán. Az üggyel a rendőrség is foglalkozott,  a nemrég lezárt vizsgálat szerint azonban nem történt bűncselekmény. A szakdolgozó elmondása szerint az első nagyobb krízis tavaly augusztusban volt, amikor a parancsnokság egy szemorvost és egy nőgyógyászt vezényelt le, hogy az orvos nélküli ügyeleti lyukakat föl lehessen tölteni.

Mindent tagadnak?

A betegforgalom mellett a halálozások száma is jelentősen megnőtt: míg 2015-ben 254-en, addig tavalyra már 333-an haltak meg a Honvédkórház sürgősségijén. Ezek a száma azonban még nem jelentenek sokat önmagukban, hiszen a sürgősségire a nagyon súlyos esetek kerülnek, akiknél eleve az egyik lehetőség, hogy nem sikerül megmenteni őket. Ugyanakkor az is tagadhatatlan, hogy az szakemberhiány biztosan rontja a minőségi mutatókat – írja a Népszava.

A honvédelmi tárca sajtóosztálya folyamatosan hárította ezeket a híreket, szerintük minden rendben van, a betegellátás zavartalan. A lap legutóbb augusztus végén számolt be arról, hogy krízis van, a kórház azonban tagadta, hogy probléma lenne az önként vállalt túlmunkadíjak kifizetésével. Levelükben azt írták: nyomatékosítjuk, hogy a Honvédkórház Sürgősségi Centrumában nem mondott fel egyetlen orvos sem, a biztonságos betegellátáshoz szükséges orvosi létszám, rendelkezésre áll.

Zacher már korábban is szólt

Fölmondták az önkéntes túlmunka szerződéseiket a Honvédkórház aneszteziológus és traumatológus szakorvosai – tudta meg a Népszava. Emiatt a jövő hónaptól nem lesz könnyű megszervezni a műtéteket a budapesti sürgősségi centrumban.

Zacher Gábor lemondása után meglepően hamar választottak utódot a pozícióra, már napokkal később megbízták a sürgősségi osztály vezetői feladatainak ellátásával Burány Bélát, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) korábbi főigazgatóját – tették hozzá.  Hatalmas terhelés nehezedett a sürgősségi osztályra, leamortizálódott a felszerelés, olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért a személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával egy centrum nem tud felelősséget vállalni - mondta Zacher.

Ahogy arról korábban már írtunk, a volt osztályvezető a hírt maga közölte a hvg.hu-val. Zacher azzal indokolta a döntését a portálnak, hogy az a fajta személyügyi és tárgyi krízis, ami az évek során kialakult a kórházban, a munkavégzést veszélyeztette. Az egészségügyi munkavégzés veszélyeztetése egyben a betegnek is veszélyeztető. Azt mondta, az elmúlt időszakban 9 orvos adta be felmondását, amit a Honvédelmi Minisztérium letagadott.

Egyszerre lépett 112 orvos: még hosszabbak lesznek a kórházi várólisták

Föemondták az önkéntes túlmunka szerződéseiket a Honvédkórház aneszteziológus és traumatológus szakorvosai – tudta meg a Népszava. Emiatt a jövő hónaptól nem lesz könnyű megszervezni a műtéteket a budapesti sürgősségi centrumban. További részletek >>>

Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
Makro / Külgazdaság Mire készül Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:45
A kormányfő összehívta a Védelmi Tanácsot.
Makro / Külgazdaság Végre! Van egy jó hírünk az inflációról
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:30
Az áprilisi 24 százalék után májusban már "csak" 21,5 százalék lett az éves infláció.
Makro / Külgazdaság Fontos részleteket árultak el az ukránok arról, mikor indítják meg az ellentámadást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:52
Dióhéjban, mi történt az elmúlt órákban a háborúban és annak környékén.
Makro / Külgazdaság A nap képei: nem mindennapi helyen bukkant fel Magyarország államfője
Wéber Balázs | 2023. június 8. 07:17
Liechtenstein nemcsak azért különleges ország, mert Európa egyik legkisebb állama, hanem azért is, mert exkluzív környezetben, a Rajna mentén és az Alpok csúcsai között fekszik. Szerdán itt vendégeskedett Novák Katalin köztársasági elnök, akit lapunk is elkísérhetett.
Makro / Külgazdaság Hoppon maradtak a menekültek fogadására kirendelt rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:38
Bár szerdán ezernél is többen lépték át a határainkat Ukrajna, illetve Románia felől, mint egy nappal korábban, senki nem vonattal közelítette meg Budapestet.
Makro / Külgazdaság Látványos gesztussal kedveskedett Putyinnak a fehérorosz diktátorbarátja
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:23
Kegyelmet kapott egy Fehéroroszországban fogva tartott orosz állampolgár.
Makro / Külgazdaság Gátrobbantás: elszámolták magukat az oroszok?
Litván Dániel | 2023. június 8. 05:48
Az szinte biztos, hogy az oroszok szabadítottak nukleáris csapáshoz hasonlatos katasztrófát Dél-Ukrajnára. Az viszont nem, hogy ez is volt a tervük. Akárhogy is, végzetes felelőtlenségről és gyengeségről tettek tanúbizonyságot a Nova Kahovka-i gát elpusztításával.
Makro / Külgazdaság Jól megugrott a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 20:26
Este közel 6 százalékos pluszban áll a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG