4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Idén márciusban a kivitel volumene 3,2, a behozatalé 0,5 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakának a szintjétől.

Az aktívum 567 millió euró volt, amely 255 millió euróval kevesebb a 2017. márciusinál. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 4,4, a behozatalé 6,0 százalékkal emelkedett. 2018 első három hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 2,1 milliárd euró volt – közölte a KSH a Privátbankár.hu-val.

2018. márciusban a kivitel értéke 9,1 milliárd euró (2852 milliárd forint), a behozatalé 8,6 milliárd euró (2675 milliárd forint) volt. Euróban kifejezve az export értéke 3,7, az importé 1,1 százalékkal mérséklődött.

A külkereskedelmi aktívum 255 millió euróval csökkent. (Az egyenleg 9,0 millió euróval több az első becslésben közölt értéknél.)

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala az importban 0,3, az exportban 0,4 százalékkal nőtt. A cserearány 0,1 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz képest 0,9 százalékkal gyengült, a dollárhoz viszonyítva 13 százalékkal erősödött.

Hogy alakult az export?

A gépek és szállítóeszközök 2017. márciusi áron számított kereskedelme a kivitelben 1,3 százalékkal mérséklődött, a behozatalban 1,4 százalékkal nőtt. A közúti járművek exportja kismértékben csökkent, importja viszont kissé emelkedett, amit az importban és az exportban is a személygépkocsik és azok alkatrészeinek forgalomváltozása eredményezett. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportja egy kicsit, míg importja közel tizedével esett vissza. A híradástechnikai, hangrögzítő és -le¬játszó készülékek importja közel ötödével csökkent, exportja viszont enyhén emelkedett. A behozatal csökkenése főként a mobilkészülékek és azok alkatrészei, a kivitel növekedése a radarkészülékek forgalomváltozásával függ össze. A villamos gépek, készülékek és műszerek behozatala mini¬má¬lisan bővült, a növekedésben az áramkör kapcsolására és védelmére szolgáló készülékek importja dominált.

A feldolgozott termékek exportvolumene 3,1, az importé 1,8 százalékkal csökkent. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele csekély mértékben nőtt, behozatala viszont közel ötödével mérséklődött. A műanyag-alapanyagok exportja alig változott, importja kicsit emelkedett. A szakmai, tudományos ellenőrző műszerek kivitele közel tizedével esett vissza, behozatala szinte nem változott, az export csökkenésében az automata-szabályozó vagy -ellenőrző műszerek és azok alkatrészeinek forgalomváltozása dominált.

A vas és acél forgalma importoldalon kismér¬tékben, exportoldalon több mint ötödével bővült, utóbbit a síkhengerelt vastermékek forgalom¬változása eredményezte. A színesfém kivitele több mint tizedével, a behozatala pedig közel a hetedével emelkedett, amit az importoldalon az alumíniumlap, -lemez és -szalag, illetve  a megmunkálatlan alumínium, az exportoldalon pedig az előbb felsoroltakon kívül még az alumíniumrúd forgalma is befolyásolt. Az egyéb fémtermékek exportja kissé, importja közel tizedével csökkent. A forgalom mindkét irányára jelentős hatást gyakoroltak a vasból és acélból készült készáruk, az importban ezeken túlmenően még a cserélhető szerszámok forgalom¬változása is meg¬ha¬tározó volt.

Az energiahordozók importvolumene 6,0 százalékkal lett kevesebb. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala és kivitele azonos mértékben,  megközelítőleg tizedével nőtt, a természetes és mester-séges gáz importja viszont közel a felére esett vissza. A villamosenergia-behozatal tizedével emelkedett.

Kevesebb élelmiszert viszünk külföldre

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 13 százalékkal csökkent, az importé 1,2 százalékkal bővült. A gabona és gabonakészítmények exportja közel felére, importja több mint ötödével mérséklődött. A kivitelben a búza és a kukorica (vetőmag és nem vetési célú), a behozatalban a kukorica-vetőmag forgalmának a visszaesése dominált. A hús és húskészítmények exportja majdnem tizedével nőtt, importja minimálisan csökkent. A kivitel növekedése az élelmezési célú baromfi, a behozatalé a sertéshús forgalmával függ össze. Az ital és dohány exportja kevésbé, importja közel tizedével nőtt. A növekedés  az importban a feldolgozatlan dohány és a szeszes ital, az ex¬portban a cigaretta és a szivar forgalomváltozásának köszönhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG