TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Már több esetben is el kellett járniuk a rendőröknek a tömegközlekedési eszközökön és a bevásárló központokban tapasztalható maszkviselés hiánya miatt, illetve nagy létszámú iskolákban több hőmérőt, több bejáratot és megemelt személyzetet javasolnak – többek között ez is elhangzott a mai tájékoztatón.

Lapunk kérdésére, van-e hasonlóság a tavasszal lezajlott betegség lefolyását illetően a mostanihoz képest, Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos kifejtette, hogy sok az új tudás, és tapasztalat, sőt kezelés, még sem tudja senki megmondani még ma sem, hogy adott embernél hogyan fog lezajlani a betegség. „Az biztos, hogy nem az influenzához hasonló felső- és alsó légúti megbetegedést okoz, hanem teljes szervezetet igénybe vevő vírusról beszélünk, ami az erek felületén gyulladást hoz létre. Rendkívül ellenálló kórokozó, amit a Semmelweiss Egyetem kutatói épp tegnap hoztak nyilvánosságra: rendkívül nagy fizikai behatást követően sem sérül a vírus, hanem gumilabda szerűen visszarendeződik.

Másik kérdésünre, miszerint hány orvos és ápoló áll rendelkezésre jelenleg, illetve csatasorba állítják-e a nyugdíjas orvosokat és rezidenseket, számszerűsítés nélkül úgy válaszolt:

„Igen, ha szükséges, mindent megteszünk a betegek ellátása érdekében. A kórházak körét szélesíteni fogjuk, ha a betegek létszáma és a járványügyi helyzet indokolttá teszi, egészségügyi személyzetet vezénylünk át.”

Harmadik kérdésünkre, hogy hol találhatók a Mentőszolgálat tehermentesítésére létrehozott tesztelési pontok, már nem kaptunk választ. 

Az országos tisztifőorvos kitért még arra, hogy tegnap óta 633 fővel emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma és 8 krónikus beteg elhunyt, akiknek életkorra 51-94 év között volt és jellemzően szív-és érrendszeri alapbetegségekkel küzdöttek. Változatlanul a fiatalok vannak többségben, 20-29 éves korosztály, de az alattuk és felettük lévő korosztály is kezd bevonódni a járványba.  A tesztelések száma meghaladja a 632 ezret.

Tegnap sokféle hír jelent meg az új eljárásrendről, pedig voltaképpen ez régi-új eljárásrend, hiszen a június 12-i dokumentumok kiegészítése. Benne van minden olyan tudás, amire tavasz óta szert tett a magyar, azaz egy komplett összefoglaló. Lényegi változtatás az, hogy 10 napra csökkent a hatósági házi karantén időtartama.

"Továbbra is a közösségi terjedés megakadályozás a cél, hogy helyben izolálni tudjuk a járványt" - hangsúlyozta a szakember.

Kiss Róbert, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa arról beszélt, hogy a határon is módosították az utazási korlátozásokat, a korábbi 14 nap helyett 10 napra rendelik el a belépőknek a karantént. Tegnap 3062 hatósági házi karantént rendeltek el tegnap. Jelenleg 25 212 hatósági karanténban lévő személy van, közülük 1823-an választották az elektronikus ellenőrzést. Tegnap 22 esetben kellett tömegközeledési eszközön rendőrnek eljárnia, 27 fővel szemben pedig a bevásárlóközpontokban.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott még, hogy a háziorvos minden gyanús esetben koronavírusossá is minősítheti a betelefonáló személyeket.

  • a tapasztalatok szerint a D-vitaminnak valóban van szerepe a fertőzés leküzdésében, napi 2000 egység az ajánlott mennyiség
  • ha egy gyermek pozitív, akkor a családtagoknak nem kell karanténba vonulnia, mert nem számítanak szoros kontaktnak
  • elegendő reagens áll rendelkezésre a PCR-tesztekhez
  • az összes tesztek 3-30 százalékát végezték a magánegészségügyi cégek tesztjeiként a hatósági ár bevezetése előtt az akkreditált laboratóriumokban
  • többszáz fős iskolákban a lázmérést a helyzetnek megfelelően kell alkalmazni: több bejárat, több hőmérővel mérni, személyzet növelésével
  • a szülőktől nem lehet elvárni, hogy megítélje helyesen gyermeke állapotát, ezért továbbra sem igazolhatják ők gyermekük otthonmaradását.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mégsem vizsgálódnak Netanjahu ellen a német tengeralattjáró-bizniszben
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 18:49
A gyanú szerint többen is kenőpénzt kaptak egy német hajóépítő cégtől a több milliárd sékeles haditengerészeti közbeszerzésekért.
Makro / Külgazdaság Ki fogja kezelni az idősotthonok lélegeztetőgépeit?
Kormos Olga | 2020. október 21. 17:47
Már több, mint 50 szociális otthonban van jelen a koronavírus, ezért múlt héten Kásler Miklós miniszter azt az utasítást adta ki, hogy a 200 főnél több lakóval működő idősotthonokban kötelező biztosítani a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket. De azért maradt itt pár kérdés, ami válaszra szorul ezügyben.  
Makro / Külgazdaság Csaknem 700 ezer forintba kerül fejenként a rossz budapesti levegő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 17:40
Ennyi pénzt visznek el az erre visszavezethető betegségek és halálesetek.
Makro / Külgazdaság Saját orvosait kérdezi az orvoskamara az új kérdőívben
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 16:35
A Magyar Orvosi Kamara kérdőívet küldött körbe a tagságnak, hogy reális képet kaphasson a valós támogatottságukról. A kérdőív kitöltése őszinteséget kíván, hiszen a jövedelmekre és a hálapénz nagyságára is rákérdez, természetesen anonim módon. De csak így lehet reális képet alkotni az orvostársadalom jelenlegi helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Friss
hírlevél