1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az első negyedévben a kivitel volumene 1,6, a behozatalé 0,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. Továbbra is növekedett a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek exportja, melynek a későbbiekben további lökést adhat a Mercedes-gyár. Rossz hír azonban, hogy márciusban már mind az export, mind az import volumene jelentősen csökkent.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2012. január–márciusi kivitel értéke 5934 milliárd forint (19 975 millió euró), a behozatalé 5421 milliárd forint (18 229 millió euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 513 milliárd forintot (1746 millió eurót) tett ki, 65 milliárd forinttal (383 millió euróval) kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.

Márciusban az export és az import is lejtmenetben volt

A behozatal az első negyedévben euróértéken számolva 1,2 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az export euróértéke ugyanakkor egy év alatt 0,8 százalékkal csökkent. A második negyedévben a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek exportjában lehet számítani további bővülésre, elsősorban a Mercedes-gyár üzembe helyezése miatt.

Annak ellenére, hogy a negyedéves adatok még az export és az import volumenének bővülését mutatják márciusban már a kivitelénél és a behozatalnál is jelentős csökkenés figyelhető meg. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az import volumene 1,3 százalékkal, míg az export volumene 1,4 százalékkal csökkent.

Az első negyedévében a termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 9,4, exportban 6,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A cserearány 2,7 százalékkal romlott. A vizsgált időszakban a forint a dollárhoz képest 13,5, az euróhoz mérten 8,9 százalékkal gyengült.

Nagyot zuhant a híradás-technikai eszközök kivitele

A gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene 4,7, illetve 2,7 százalékkal maradt el 2011 első negyedévének szintjétől. Az árufőcsoport exportját leginkább meghatározó termékkör, a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék kivitelének volumene közel harmadával csökkent, melyhez a tv-készülék és -alkatrész, illetve a mobiltelefon jelentős, minden országcsoportot érintő visszaesése járult hozzá.

A híradás-technikai eszközök kivitelének visszaesését nem tudta ellensúlyozni az energiafejlesztő gép és berendezés kivitelének 20 százalékot meghaladó, illetve az általános rendeltetésű ipari gép, a villamos gép, készülék és műszer, továbbá a közúti jármű azonos mutatójának egyszámjegyű volumennövekedése. Az árufőcsoport importjában a közúti jármű behozatalának volumene számottevően nőtt, ezzel szemben a villamos gép, készülék és műszeré hasonló mértékben csökkent.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 10,6, illetve 4,6 százalékkal volt több, mint egy évvel ezelőtt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék, a gumigyártmány, a vas és acél, valamint a fémtermék kivitelében kétszámjegyű, míg behozatalukban – a gyógyszerek kivételével, amely nem érte el a bázisidőszaki szintet – 10 százalék alatti volumenbővülést regisztráltak.

Az energiahordozók importvolumene – az energiaárak 26 százalékos emelkedése mellett – 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.  A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumene enyhén csökkent, ugyanakkor a természetes és mesterséges gázé közel tizedével bővült, elsősorban az alacsony bázis miatt. Tavaly a belföldi igények kielégítése nagyrészt a hazai gázkészletekből történt.

Több terméket hoztunk be az EU-ból

A vizsgált időszakban az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének és behozatalának volumene 3 százalékot némileg meghaladó mértékben emelkedett. A gabona és gabonakészítmény mindkét irányú forgalmában mérsékelt, az állati takarmánynál kétszámjegyű volt a volumennövekedés. Ezzel szemben visszaesést regisztrálták az élőállat, valamint a tejtermék és tojás export- és importvolumenében.

Az év első három hónapjában az Európai Unióba irányuló kivitel volumene alig változott, az onnan érkező behozatalé 3,4 százalékkal volt több, mint 2011. január–márciusban. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 116 milliárd forinttal romlott, amelyet leginkább a híradás-technikai készülékek forgalma befolyásolt.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 4,6 százalékkal bővült, ugyanakkor az importé ugyanennyivel elmaradt az egy évvel ezelőttitől. A külkereskedelmi mérleg hiánya 209 milliárd forint volt, 51 milliárd forinttal kevesebb, mint 2011 első negyedévében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG