1p
Kedden választási nap virrad Amerikára, az előrejelzések szerint rekord magas részvételi arány várható
Elnök- és kongresszusi választást tartanak kedden az Egyesült Államok 50 szövetségi államában és fővárosában - az előrejelzések szerint rekord magas részvételi arány várható.

Huszonegy hónapja tartó elnökválasztási versengés zárul le november 4-én. Eldől, hogy az Egyesült Államok - a választásra jogosult 18 éven felüli népesség - megválasztja-e első fekete elnökét a demokrata párti Barack Obama illinois-i szenátor személyében, vagy minden idők legidősebb első mandátumos elnökeként a republikánus John McCain arizonai szenátor költözik a Fehér Házba.
   
Az elnököt nem közvetlenül a szavazók választják meg, nem az országosan leadott szavazatok száma számít; a győzelemhez az elektori kollégium többségének, 270 tagjának voksára van szükség (minden államnak kongresszusi képviselete alapján eltérő számú elektori voksa van).
   

A csaknem két éve tartó amerikai elnökválasztási versengés hajrájában, a keddi választás előtt mindkét nagy párt jelöltje kampányzáró beszédeket tartott - a két szenátor napok óta a fontos ingadozó államok között ingázik.
Az amerikaiak kedden választják meg a washingtoni kongresszus alsóházának, a képviselőháznak mind a 435 tagját, két évre, valamint a felsőház, a 100 fős szenátus 35 tagját, akiknek a mandátuma hat évre szól. A képviselőházban a Demokrata Pártnak jelenleg 235 fős többsége van, a republikánusok 199 helyet birtokolnak, 1 mandátum betöltetlen. A szenátusban, ahol idén 23 republikánus és 12 demokrata hely szabadul fel, a demokraták jelenleg két független szenátor támogatásával 51-49 arányú szavazati többséget élveznek.
   
Az Egyesült Államoknak olyan elnökre van szüksége, aki rendelkezik egy bizonyos, minimális értelmi szinttel, és "se nem alkoholista, se nem bolond" - jelentette ki Carlos Lage kubai alelnök.
Ugyancsak kedden választanak kormányzót 11 államban, országos szinten jelenleg a demokrata kormányzók vannak többségben 28-22 arányban. A választások napján több szövetségi államban népszavazásokat is tartanak fontos kérdésekben, összesen 153 ügyben kérik ki a választók véleményét. Dél-Dakotában például az abortusz tilalmáról, Kaliforniában az azonos neműek házasságának törvényességéről tartanak referendumot. Több fontos úgynevezett ingadozó szövetségi államban, például Pennsylvaniában, Nevadában és New Yorkban egy párt irányítása alá kerülhet a törvényhozás az állami választásokon.
   
Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt egy nappal az elnökválasztás előtt bejelentette, hogy meghalt 86 éves nagyanyja, aki rákbeteg volt.
A keddi elnökválasztás előtt minden országos felmérés Obama előnyéről tanúskodott. A két jelölt az utolsó hetekben szinte kizárólag hagyományosan republikánus, illetve kétesélyes államokban kampányolt Floridától Missourin át Nevadáig; McCainnek védekeznie kellett. Obama és McCain még hétfőn is sorra látogatta az úgynevezett harctéri államokat mind a négy időzónában; a republikánus szenátor hét államban tartott kampánygyűléseket.
   
Michael Fink és Gregory Shemetoff amerikai űrhajósok kedden több mint 350 kilométeres magasságban, a Nemzetközi Űrállomásról szavaznak az amerikai elnök- és kongresszusi választásokon.
Az idei választás azért is különleges, mert a választók többsége papír szavazólapokon fog voksolni, amelyeket aztán elektronikus úton számlálnak össze. A választók kevesebb mint egyharmada használ majd érintőképernyős készüléket. Korábban ezek a korszerűbbnek tekintett berendezések terjedtek el, de az utóbbi néhány választáson kiderült, hogy nem teljesen megbízhatók, a programok feltörhetők. Az ellenőrizhetőség érdekében ezért egyre több államban térnek vissza a papír alapú szavazási rendszerre. Ezzel viszont visszatérnek a régi gondok; például sokan nem töltik ki helyesen az íveket, így azokat a gépek nem tudják felismerni.
   
Az alaszkai Személyzeti Hivatal úgy ítélte meg, hogy Sarah Palin republikánus alelnökjelölt alaszkai kormányzóként nem követett el hivatali hatalommal való visszaélést, amikor menesztett egy rendőrt.
Hétfői adatok szerint abban a 30 szövetségi államban, ahol a választók előzetesen is leadhatták szavazataikat, minden korábbinál több, nagyjából 27 millió voks érkezett be a választási központokba; a felmérések szerint a korai szavazók többsége Obama-párti. Az Intrade választási tőzsdén hétfő este Obama választási győzelmének esélye 90, McCainé l0 százalékon állt; az elektori voksok megoszlása várhatóan 364-174 lesz a demokrata jelölt javára.

Mobil Obama és üdítő McCain - márkásodó kampány
McCain csak álmodhat a Fehér Házról
Véznának nevezte Obamát a terminátor
Szupergyors hatalomváltásra készül Obama
"Még mindig az USA-ban a legjobb üzletelni"
Obama: öt nap még a történelemig?
Csak nehogy pofára essen Obama...
Obamánál a Fehér Ház kulcsa

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rohamoznak a török cégek Moszkvában, és nyernek is
Elek Lenke | 2024. szeptember 7. 17:31
A nyugati márkák kivonulása Oroszországból fellendítette a török textilipart.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta, Keletre vagy Nyugatra nyitna-e
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 16:33
A kötcsei piknikre érkező Orbán Viktor elárulta, miről fog beszélni zárt körben, és válaszolt pár újságírói kérdésre is.
Makro / Külgazdaság Lehetett volna nagyobb áresés a kutakon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 13:17
Kisebb áresést láthattunk a hazai kutakon, pedig a nemzetközi tőzsdei árak alapján akár komolyabb csökkenés is lehetett volna. Tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára a jövő héten.
Makro / Külgazdaság Ezt mondták Amerikában a magyar jenkötvényekről
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 08:34
Befektetésre ajánlott, stabil kilátású osztályozással látta el a Moody’s a jenben kibocsátott 3 és 10 éves futamidejű magyar állampapírokat. Pozitívan értékelték az államháztartási konszolidációt, kockázat viszont a viharos EU-kapcsolat, illetve a részben felfüggesztett uniós pénzek kérdése.
Makro / Külgazdaság Brüsszelből a magyar kormánynak is üzentek Kínával kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 18:29
Már a belgák szerint is túl erős a függés az ázsiai óriástól.
Makro / Külgazdaság Csaba László: A NER vezető rétege bizonyos szempontból emlékeztet a kínai vezetőségre (videó)
Csabai Károly | 2024. szeptember 6. 15:06
Ezzel a közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Klasszis Klubban arra utalt, hogy az Orbán-kormány hangosan hirdet bizonyos elveket, amelyeket nem feltétlenül vesz komolyan - elég csak a családpolitikájukra gondolni. A beszélgetés során Csaba László egyebek mellett elmondta, miért nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint most már itt a fellendülés, minden jó lesz, minden mutató javul. Valamint azt is, hogy helyes-e az a megközelítés, miszerint a belső piac növekedése képes ellensúlyozni a külpiacok gyenge teljesítményét, s - látva a zsákutcába került európai gazdaságot - tudunk-e függetlenedni annak legerősebb tagjától, Németországtól. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 58. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Nagy ígéretet tett Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 11:32
Szijjártó Péter Kisinyovban tartott közös sajtótájékoztatót moldáv kollégájával, ahol szóba került Moldova európai Uniós csatlakozása is.
Makro / Külgazdaság Miért nem lő ki a magyar gazdaság?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:45
Bod Péter Ákos elemezte a hazai gazdasági mutatók hátterét.
Makro / Külgazdaság Itt az újabb üzemanyagár-változás, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:04
Ismét változik a benzin és a dízel nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság A lengyel jegybank idén már nem enyhít
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 09:13
A lengyel jegybak szerint az infláció a jövő év elejéig még emelkedni fog, ezt követően lehetséges újabb alapkamatvágás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG