3p
Ezekben a percekben hirdet jogegységi határozatot a Kúria a devizahitelekről – reggel óta gyengül a forint az euróhoz képest, a tőzsdén az OTP és az MTelekom a főszereplő – bezárt a józsefvárosi piac – gyanúsan jól élő magánorvosokra száll rá a NAV

Jogegységi határozatot hirdet ezekben a percekben a Kúria devizahitel ügyben. Négy kérdésben dönthet: tisztességtelenek-e a devizahitelek amiatt, hogy az árfolyamkockázatot az ügyfél viseli, semmissé teszi-e a devizahitelt a téves banki tájékoztatás, jogszerűek-e az egyoldalú szerződésmódosítások és tisztességtele-e az árfolyamrés? A jogegységi határozat azért fontos, mert ezt figyelembe véve alkothat jogszabályt a kormány a devizahitelekről.

Már a Kúria döntése előtt egyhavi mélypontra gyengült a forint az euróhoz képest a bankközi devizapiacon. Az árfolyam gyengülésében szerepet játszik az iraki és az orosz-ukrán feszültség is.

A tőzsdén az OTP-re és a Magyar Telekomra érdemes figyelni. A bankpapír gyengüléssel indította a hetet a Kúria jogegységi határozata miatt. A telekommunikációs cég árfolyamát az mozgatja, hogy ma nyújthatják be a jelentkezésüket a hazai mobilcégek a több frekvenciasávot is érintő pályázatra.

Ukrajna ezentúl csak úgy kap földgázt, ha előre utalja érte a pénzt - jelentette be a Gazprom. Az Európai Unió tagállamaiba továbbra is szállítják az orosz földgázt, kérdés, hogy el is jut-e a célállomásra, miután nem vezettek eredményre az orosz-ukrán tárgyalások. Ukrajnának hétfő reggelig kétmilliárd dollár lejárt tartozást kellett volna kifizetnie, de nemcsak a tartozás rendezéséről, hanem a gázárról sem sikerült megállapodni. Korábban az Európai Bizottság azt javasolta, hogy Ukrajna átmenetileg 326 dollárt fizessen ezer köbméter gázért, de az oroszok ezt nem fogadták el.

Magyarországon akkor sem lesz gázellátási probléma, ha az oroszok elzárják Ukrajna felé a gázcsapot - mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. A Baumgarten felőli vezetéken lehet behozni gázt, a gáztározókat pedig folyamatosan töltik.

Drágább lehet a héten az üzemanyag, miután az olaj is drágul az iraki feszültség miatt. A Brent kőolaj hordónkénti átlagára csaknem két dollárral emelkedett, a GKI Energiakutató úgy számol, hogy a gázolajért literenként 4-5 forinttal kell majd többet adni, a benzin ára valószínűleg nem változik. Közben az egyik leghíresebb olajmágnás, T. Boone Pickens a BP Capital alapítója arra figyelmeztet: ha az iraki helyzet elharapózik, és leáll az olajexport, annak csúnyán megfizeti az árát a világ.

Itthon most már biztos, bezár a józsefvárosi piac. Reggel a rendőrök átvizsgálták a területet, a piacot ezután lezárják, és 30 napra felelős őrzésre átadják a MÁV Zrt.-nek. A piacot már korábban át kellett volna adnia a bérlőnek, a Komondor Kft. azonban vitatta a szerződés felmondásának érvényességét.

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs megyében a magánorvosokat ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Összesen 1024 orvost keresnek fel, miután nyereségük alig haladta meg átlagosan az évi egymillió forintot, miközben a NAV sajtóreferense szerint többségük életszínvonala átlagon felüli, luxusautóval közlekednek, luxusingatlanokban élnek".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
Makro / Külgazdaság Elviheti a lottóötöst Orbán Viktor dél-amerikai barátja?
Litván Dániel | 2024. május 15. 05:43
Hatalmas kincs rejlik az argentin föld alatt, az új elnök külföldi tőkét bevonva pörgetné fel a termelést olyan szintre, hogy a világpiacon is komoly játékost csináljon országából. Vannak azért akadályok is a nagyszabású tervek útjában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG