5p

K&H családi vállalatok kiválósági díjat kapott a CE Glass Industries.

Akár 30 százalékos energiamegtakarítás is elérhető a modern, hőszigetelt üvegek beépítésével, ami a mostani gazdasági környezetben jelentős összeget jelenthet a vállalkozásoknak és a lakosságnak egyaránt. A hőszigetelő üvegek gyártásában piacvezető CE Glass Industries a környezetbarát termék előállítása mellett saját működésében is kiemelt figyelmet fordít a környezeti értékek megóvására, amiért K&H családi vállalatok kiválósági díjjal is elismerték. A vállalat saját rendszerű vízgazdálkodással, megújuló energiaforrásokkal és zöld iroda koncepciójával bizonyítja, hogy egy alacsony károsanyag-kibocsátással járó iparág is lehet még zöldebb. Emellett a körforgásos gazdálkodás jegyében a telephelyén termelődő hulladék több mint 95 százalékát újrahasznosítja.

A K&H közleménye rámutat, megemelkedett rezsiköltségek miatt a zöldberuházások egyik legnépszerűbb eleme – a napelem és az utólagos hőszigetelés mellett – a régi, elavult ablakok cseréje. A modern, hőszigetelt üvegek beépítésével ugyanis kevesebb energiát igényel a belső tér hűtése- fűtése, a hatalmas fényáteresztő felületeknek köszönhetően pedig lényegesen kevesebb mesterséges fényt kell használni. Ilyen hőszigetelő üvegeket gyárt a piacvezető CE Glass Industries üvegfeldolgozó vállalat, amelyekkel jelentősen, akár 30 százalékkal is csökkenthető az épületek energiaszükséglete. Ez a mostani gazdasági helyzetben komoly költségmegtakarítást jelenthet a vállalkozásoknak és a lakosságnak egyaránt, az iroda, telephely és a lakás vagy a kertes ház méretétől függően – emeli ki a pénzintézet. Hozzáteszik, a családi vállalat a környezetbarát termék mellett saját működésében is kiemelt figyelmet fordít a környezeti értékek megóvására. Olyan intézkedéseket tett a mindennapi folyamatok részévé, mint a körforgásos gazdálkodás, a zöld iroda, a saját vízgazdálkodás és a megújuló energiaforrások.

A vállalat környezetvédelmi törekvései bizonyítják, hogy egy kevésbé szennyező iparág is lehet még zöldebb – hangsúlyozza közleményében a K&H.

„A körforgásos gazdálkodás és újrahasznosítás vállalatunk életének minden részére kiterjed. Az üveg az egyik legkörnyezetkímélőbb anyag, hiszen végtelenszer újrahasznosítható, minőségromlás nélkül. A gyártási folyamat során ezért az esetlegesen keletkező üveghulladékot szelektíven összegyűjtjük, a tiszta üvegtörmelék pedig hulladékkezelőkön keresztül visszakerül az üveggyárba”

– mondta el Varga Gusztáv, a CE Glass Industries tulajdonosa.

„Emellett a gyár területén keletkező papír-, fém- és műanyaghulladékot is szelektíven gyűjtjük. A faárukat is igyekszünk már házon belül újra felhasználni, aminek következtében a telephelyen termelődő hulladék több mint 95 százalékát újrahasznosítjuk”

– tette hozzá a tulajdonos.

A vállalat működése rámutat arra is, hogy a folyamatok digitalizálásával jelentős papírmennyiséget lehet megtakarítani. „Az adminisztrációs folyamatok, a számlázás és a vállalatirányítási rendszer digitalizálásával évente több mint 2,5 tonnával kevesebb papírt használunk. Emellett a zöld iroda koncepció részeként az irodaház és gyártócsarnok hőszigetelésével az energiaköltségek, a fényáteresztő tetőbevilágító kupolákkal pedig a mesterséges fényforrások alkalmazását tudtuk minimalizálni. Utóbbi nemcsak energiahatékonyság szempontjából fontos, de a természetes fény a dolgozók közérzetét is jelentősen javítja. Az üvegfeldolgozó gépek, kompresszorok veszteséghőjét pedig az épület fűtésére használjuk fel, ami szintén hozzájárul energiahatékonyságunk növeléséhez” – mondta el Varga Gusztáv.

A K&H ismerteti azt is, hogy mivel az üveggyár területe és az ipari park nem áll összeköttetésben a közcsatorna hálózattal, így a gyár önellátóan, engedéllyel rendelkező fúrt kútból vételezi a vizet és saját szennyvízkezelő rendszert épített ki. A nemrég megvalósított napelempark a vállalat energiaigényének 15 százalékát fedezi. Beüzemelése a cég szén-dioxid-kibocsátását is jelentősen, havonta akár 60 tonnával csökkenti, ami olyan, mintha 2400 fát ültetett volna a gyár köré.

K&H: egy kevésbé szennyező iparág is lehet még zöldebb. Fotó: K&H
K&H: egy kevésbé szennyező iparág is lehet még zöldebb. Fotó: K&H

„Tapasztalataink szerint a családi vállalatok szemléletmódjukból adódóan fogékonyabbak a mikrokörnyezetük támogatására, amelynek szerves része a fenntarthatóság és környezetvédelem. Jó példa erre a K&H családi vállalatok kiválósági díjjal legutóbb elismert CE Glass Industries üvegfeldolgozó vállalat. A cég fenntarthatósági törekvései bizonyítják, hogy egy kevésbé szennyező, alacsony károsanyag-kibocsátással járó iparág hogyan járulhat hozzá folyamatainak újragondolásával a környezetvédelemhez”

– mondta el Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője.

A K&H családi vállalatok kiválósági díjra 2023. július 31-ig várják a példaértékű vállalati gyakorlatokat a sikeres generációváltás, innováció, hosszú távú stratégia, valamint társadalmi, környezetvédelmi felelősségvállalás kategóriában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Van még mit javítani a bankoknak a késedelmes lakossági hitelek kezelésén
Dr. Almási Adrienn | 2024. július 24. 13:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenységében ellenőrizte, hogy mennyiben felel meg a hitelintézetek gyakorlata a felügyelet 2022-ben megújított, a fizetési késedelemmel érintett lakossági hitelek pénzügyi intézmények általi kezelésével kapcsolatos elvárásokról szóló ajánlásának. Az MNB szektorszintű kockázatot nem azonosított, ám több hiányosságot tárt fel, és határidő tűzésével azok megszüntetésére hívta fel a hitelintézeteket.
Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG