BUX
34 688.77
+0.20%
+68.00
OTP
10 370.00
+1.07%
+110.00
MOL
1 719.00
-0.17%
-3.00
RICHTER
6 785.00
-0.73%
-50.00
MTELEKOM
372.00
+1.36%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 4. 20:03

Szerda este Orbán Viktor miniszterelnök videóban és az Operatív Törzs rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy délután két fertőzött iráni diákot tettek karanténba a Szent László Kórházban.

illusztráció (Inquam Photos / George Calin)

Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a hírt a Facebook-oldalára feltöltött videóban, hogy két iráni diák betegedett meg, akik Magyarországon tanulnak. Őket a Szent László kórházba szállították. A videó percek alatt óriási nézettséget ért el. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, valamint Szlávik János osztályvezető főorvos, infektológus is tartott sajtótájékoztatót, ahol megerősítették a hírt.

A pár napja Iránból hazatért két egyetemista férfi egyike saját maga jelentkezett tesztre, de egyikük sem lázas, tüneteik enyhék, jól vannak. Párjaikat szintén karanténba zárták a Szent László Kórházban, s jelenleg is folyik a kapcsolati hálójuk, illetve érintkezési útjuk ellenőrzése. A kormány szerint a védekezéshez minden szükséges személyi, tárgyi és jogi feltétel rendelkezésre áll, így van megfelelő létszámú, felkészült orvos és ápoló, eszközök, például maszkok, és a helyzet kezeléséhez szükséges jogszabályok, melyek alapján az orvosok rendőrök, közigazgatási szakemberek végezhetik munkájukat.

A sajtótájékoztatón ismét felhívták a figyelmet az éppen szerdán debütált koronavírussal foglalkozó honlapra (www.koronavírus.gov.hu), ahol immár ott látható, hogy a fertőzöttek száma jelenleg 2. Hozzátette: a honlap elindulásával ma százzal több telefon érkezett a lakosság felől. Eddig 230 az akkreditált laboratóriumban vizsgált minták száma.

Az ATV információi szerint elképzelhető, hogy a Semmelweis Egyetem gyógyszerész karának hallgatói a koronavírussal fertőzött diákok. Ezt az egyetem is részben megerősítette, az egyik tényleg náluk tanul. "A Semmelweis Egyetem egy külföldi gyógyszerész hallgatójánál igazolták a tesztek a koronavírus fertőzést, ezért az egyetem rektora intézkedett arról, hogy a 16 fős, negyedéves, angol nyelvű gyógyszerész évfolyam esetében a szükséges időtartamig az egyetem a hallgatóknak, otthonukban internetem elérhető módon biztosítja a megfelelő oktatási anyagokat. Ezen idő alatt az érintett hallgatók nem vehetnek részt előadáson és gyakorlaton. Az egyetem további óvintézkedéseket is tesz, ebből kiemelendő, hogy a rektor a most szombatra tervezett nemzetközi hallgatói fesztivált későbbi időpontra halasztotta" - közölte a Semmelweis Egyetem. Az ATV úgy tudja, hogy a két iráni diák február 22-én jött vissza az országba. Az Index szerint a másik diák a Győri Egyetem hallgatója.

Már csaknem minden iráni tartományban jelen van az új koronavírus. Az iráni állami tévé bejelentette, hogy a pénteki nagyimákat nem tartják meg egyetlen tartományi székhelyen sem. A teheráni egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy az utóbbi egy napban 586 újabb embernél mutatták ki a fertőzést, és 15-en haltak meg a betegségben, így szerdáig 92 halálos áldozatot követelt az új vírus.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a világ 5 országában 12 magyar van karanténban jelenleg. Kilencen a jövő hét végén elhagyhatják a karantént. Száz fölé emelkedett közben a koronavírus halottjainak a száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatása szerint. A Covid-19 fertőzésnek már 107 halottja van. Bejelentették, hogy óvintézkedésként csütörtöktől leállítják az oktatást az egész országban.

Az amerikai kongresszus 7,767 milliárd dolláros vészhelyzeti finanszírozási csomagot fogadott el, mellyel a koronavírus elleni harcot és a járvány gazdasági hatásainak mérséklését támogatnák. Az amerikaiak rövidesen azután hozták meg a döntést, hogy az IMF is hasonló csomagot jelentett be.

Február végére már 50 országban jelent meg a vírus Ausztráliától Németországig és Oroszországig. Kínán kívül komolyabb gócpontok alakultak ki Dél-Koreában, összességében február végére a betegek száma túllépte a 89 ezret, a halálos áldozatok száma pedig a 3 ezret. A halálozási arány az idősebb és más alapbetegségben szenvedő emberek körében magasabb.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Friss
hírlevél