3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MNB 17,6 millió forint bírságot szabott ki a 4Life Direct Kft.-re nyilvántartásainak hiányosságai, illetve az ügyféltájékoztatás, a termékelemzés és ajánlatadás, valamint a panaszkezelés kapcsán megállapított jogsértések miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálatot folytatott le a 4Life Direct Kft. biztosítási többes ügynöknél a 2022. április 27-étől az ellenőrzés lezárásáig tartó időszakot áttekintve.

A pénzügyi felügyelet megállapította, hogy a társaság a szerződések megkötésének előkészítése során – többes ügynöki engedélyéhez képest tévesen megválasztott működési modelljére, egyetlen biztosítóval kialakított értékesítési kapcsolatára tekintettel – egyáltalán nem kínált versengő termékeket ügyfelei számára, ezáltal nem többes ügynökként működött, így az ügyfelek érdekeit védő alapvető rendelkezéseknek nem felelt meg. A jogszabály szerint ugyanis a többes ügynök alapvető feladata, hogy a biztosítási szerződés megkötése előtt az ügyfél igényeihez igazodó termékcsoportban elegendő számú biztosítást elemezzen, ehhez elengedhetetlen a több biztosítóval fennálló együttműködés.

A vizsgálat azonosította emellett, hogy a 4Life Direct Kft. több esetben úgy foglalkoztatott munkatársakat, hogy azok felügyeleti nyilvántartásba vétel hiányában biztosítást közvetítettek, ezzel a társaság jelentős, az ügyfeleket védő, garanciális szabályt szegett meg. Hiányos volt közvetítői nyilvántartása is, amely nem volt alkalmas az érintett közvetítő személyek jó hírnevének, illetve más, végzettséggel, képzéssel-továbbképzéssel kapcsolatos adatkategóriáknak a rögzítésére. A felügyeleti hatóság a 4Life Direct Kft. oktatási, képzési-továbbképzési belső nyilvántartásával kapcsolatosan is hiányosságokat állapított meg. A számviteli nyilvántartásaiban (főkönyvben) szereplő egyes adatok nem voltak összhangban a felügyeleti adatszolgáltatásaival, illetve egyes tételeket téves minősítéssel szerepeltetett felügyeleti adatszolgáltatásaiban.

A 4Life Direct Kft. panaszkezelési szabályzatának tartalma nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, továbbá a panaszok teljes körű és határidőben történő megválaszolására vonatkozó kötelezettségének sem tett maradéktalanul eleget.

Fentiek mellett a vizsgálat megállapította, hogy a többes ügynök a szerződések megkötését megelőzően nem minden esetben teljesítette teljeskörűen az ügyfelei felé fennálló, a biztosításközvetítőktől elvárt tájékoztatási kötelezettségét.

A feltárt jogsértések miatt az MNB a ma közzétett határozatában 15 millió forint felügyeleti és 2,6 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a többes ügynökkel szemben, továbbá kötelezte a feltárt hiányosságok pótlására és a jogszabályszerű működés helyreállítására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
Makro / Külgazdaság Több mint 10 milliárd dollárral segítették már ki Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 11:55
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rengeteg pénzt folyósított már.
Makro / Külgazdaság Amerikában is haldoklik a mozi, bajban a plázák főnökei
Mester Nándor | 2024. július 20. 09:59
Ütemesen zárnak be a filmszínházak az Egyesült Államokban is, óriási fejtörést okozva a bevásárlóközpontok üzemeltetőinek. Rengeteg nehezítő körülmény van az újrafelhasználás előtt.
Makro / Külgazdaság A német vendéglátósok elégedetlenek a labdarúgó Eb-vel, a végén a vasút nyer rajta?
Bózsó Péter | 2024. július 19. 15:10
A németországi vendéglátósok túlnyomó többsége nem tapasztalt forgalomnövekedést a labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt. Vegyes képet mutatnak a számok és a szakma véleménye a tornáról, azonban a német vasúttal sokan elégedetlenkedtek.
Makro / Külgazdaság Szombattól olcsóbb lesz a tankolás, talán
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 10:37
Péntektől ismét változik mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. 
Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG