3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Márciusban az építőipar termelése mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 34,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 27,5, az egyéb építményeké 43,1 százalékkal. Az építőipar termelői árai az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,4 százalékkal emelkedtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Privátbankárral.

Enyhe volt a tavasz

A KSH adatai szerint szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 1,7 százalékkal magasabb volt a februárinál. Az év első három hónapjában a termelés 27,6 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához képest.

Az ország több területén folyó infrastrukturális beruházások mellett a márciusi kedvező időjárás is hozzájárult a termeléshez – írja a KSH.

Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 27,5, az egyéb építményeké 43,1 százalékkal. Az épületek építésének bővülése elsősorban ipari beruházásoknak, kisebb mértékben egészségügyi épületeken végzett munkáknak köszönhető, míg az egyéb építmények esetén a korábbi hónapokhoz hasonlóan vasút-felújítási és útépítési munkák, valamint közműfejlesztések eredménye.

Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése 1,4 százalékkal, az egyéb építményeké 2,5 százalékkal magasabb volt a 2014. februárihoz viszonyítva.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése – márciusban 31,1 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi, alacsony bázisnál. Az egyéb építmények ágazat termelése 48,4 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 26,5 százalékkal nőtt 2013 márciusához képest.

Mennyi szerződést kötöttek?

A  márciusban kötött új szerződések volumene 19,2 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 26,9 százalékkal nőtt. Az emelkedés néhány nagy értékű szerződésnek köszöntető, tudományos célú létesítmény mellett ipari és kereskedelmi épületekre kötöttek szerződést. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 14,1 százalékkal haladta meg az előző évit. A márciusi bővülést útépítésekre, vasútfejlesztésre és közműépítésekre kötött nagy értékű szerződések eredményezték.

Az első negyedévben 3,5 százalékkal nőtt a magyarországi GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva. A KSH szerint a növekedés elsősorban az ipar és az építőipar nemzetgazdasági ágak teljesítményének köszönhető. Részletek >>>

Az KSH adatai szerint az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 62 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 11,8 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 90,3 százalékkal volt magasabb, mint 2013 márciusában.

Mennyit ugrottak az árak?

Az építőipar termelői árai az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,4 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 2,9, az egyéb építmények építése ágazatban 2,8, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban pedig 1,9 százalékkal nőttek az árak.

Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 2,0 és 3,6 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,7 százalékkal voltak magasabbak – közölte a statisztikai hivatal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Váratlanul egy fontos ember bukkant fel Kijevben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 15:16
Váratlanul Kijevbe látogatott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Voldimir Zelenszkijjel folytatott megbeszélésének fő témája az ukrán légvédelem volt.
Makro / Külgazdaság Na, ezt a jelentést sem teszik ki az ablakba a szerbek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 14:21
Szerbiának fokoznia kell erőfeszítéseit arra, hogy szembenézzen a múlttal, megvédje a szólás- és a gyülekezési szabadságot, a civileket és az újságírókat, valamint arra, hogy oltalmazza a nőket az erőszaktól – állapította meg Dunja Mijatović, a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék is pocsék évet jósolnak idénre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 13:21
Közzétette Inflációs jelentését a Magyar Nemzeti Bank. A jegybanki szakemberek az idei év egészére csaknem 18, jövőre 4-6 százalékos pénzromlást prognosztizálnak.
Makro / Külgazdaság Megfordult a széljárás: most már recessziót jósolnak Németországnak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 11:25
Rontott a német gazdasági növekedési előrejelzésén az előző, tavaszi prognózisához képest közös elemzésében öt gazdaságkutató intézet - ez a magyar gazdaságnak sem jó hír.
Makro / Külgazdaság Zavar az Erőben – erősödő kritikák az ukrán elnökkel szemben
Káncz Csaba | 2023. szeptember 28. 09:37
A Zelenszkij elleni kritikák erősödését a háború menetével, költségeivel és a tisztázatlan befejezéssel kapcsolatos növekvő nyugati nyugtalanság váltotta ki. Varsó és Kijev összeütközése már egyéb akadályokat is előrevetít Ukrajna EU-tagságához vezető útján. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevesebb magyar gyerek született, mint tavaly - nagyot esett a házasságkötések száma
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:55
A friss számokból sem látszik a demográfiai fordulat Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Exportra olcsóbban, belföldre jóval drágábban termel a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:30
Összességében csökkentek tavalyhoz képest az ipari árak, de ez csak az exportértékesítésnek köszönhető. Havi szinten pedig ismét növekedést látunk minden fronton.
Makro / Külgazdaság Meg akarták puccsolni a puccsistát Burkina Fasóban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 07:48
Aki egyébként szintén egy puccsistától szerezte meg a hatalmat.
Makro / Külgazdaság Tovább támadja Ukrajna Szevasztopolt - mi történik igazából a zaporizzsjai atomerőműben?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 06:48
A Greenpeace szerint nem lehet ellenőrizni az orosz kézen lévő atomerőművet a mostani feltételek mellett. Szevasztopolban beindult a légiriadó, leállították a forgalmat a krími hídon - összefoglaló az ukrajnai orosz invázió 582. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Súlyos váddal illették a NATO-t, Stoltenberg növelné a Kijevnek szánt támogatást
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 20:01
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG