Az Economx elemzése szerint a március 17-én bevezetett árrésstop elérte a kormányzat célját: az élelmiszerárak érezhetően csökkentek. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) friss adatai szerint április 14-ére 872 figyelt termék ára lett kedvezőbb, ezek közül 21 terméké több mint 50 százalékkal. Az átlagos árcsökkenés mértéke 18,6 százalék volt.
Ugyanakkor ez az első alkalom, hogy az árcsökkenés mértéke mérséklődött az előző adatközléshez képest: április 7-én még 18,8 százaléknál tartott az átlagos csökkenés, míg március végén fokozatosan nőtt a kedvező ármozgás. Ez arra utal, hogy az intézkedés kezdeti hatása megtorpant, és az árak csökkenése 18–19 százalék közötti szinten stagnál.
A legnagyobb kérdés, mi történik június 1-jétől, amikor a jelenlegi árrésstop hatálya lejárhat. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte: egyelőre nincs döntés a folytatásról. Az NGM szerint azonban reális veszély, hogy a kereskedők árat emelnek a szabályozás megszűnése után, hasonlóan ahhoz, amit korábban a hatósági árak és kötelező akciózások kivezetésekor tapasztaltak.
A KSH adatai szerint például 2024 júliusában már az is 0,8 százalékkal növelte az élelmiszerinflációt, hogy mindössze nyolc alapvető élelmiszernél szűnt meg az árszabályozás. Akkor a korábban hatósági áras termékek ára – a burgonya kivételével – ugrásszerűen nőtt. Az élelmiszerek 14 termékcsoportjában az éves drágulás meghaladta az 5 százalékot, és az áremelkedés 1,1 százalékponttal járult hozzá a 2024-es inflációhoz.