1p
Magyarország szempontjából negatív hatásúnak nevezte az IMF/EU-tárgyalások késedelmét hétfői értékelésében a Moody's Investors Service. A hír nyomán a forint szerényen gyengült, az euró egy forinttal, 293 forint környékére ment fel, a részvénypiac keresi az irányt. Egyre több londoni elemző véli úgy, hogy az IMF-megállapodás már csak a harmadik negyedévben várható.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának illetékes londoni alelnöke és térségi elemzője, Alpona Banerji a cég által befektetők számára összeállított heti globális áttekintésben úgy fogalmazott, hogy a "Magyarország és az Európai Bizottság közötti elhúzódó, immár harmadik hónapja tartó patthelyzet" késlelteti a tárgyalások megkezdését az „igencsak szükséges" IMF/EU-támogatási csomagról, és ez adósmegítélési szempontból negatív.

A legmagasabb a hiteligényünk Közép- és Kelet-Európában

Jóllehet az Európai Bizottság nem jelezte kifejezetten, hogy a jövőbeni pénzügyi támogatás függ-e a felmerült vitás kérdések némelyikének vagy mindegyikének megoldásától, az e kérdésekben fennálló, folytatódó nézeteltérések Magyarország és az EU között azonban mégis az IMF és az EU pénzügyi támogatási csomagjáról szóló tárgyalások késedelmét okozzák. A Moody's a hétfői helyzetértékelésben közölte, becslése szerint Magyarország bruttó idei hiteligénye a hazai össztermék (GDP) 16 százaléka lesz, ami a legmagasabb Közép- és Kelet-Európában, és támogatási program hiányában a külső hitelfinanszírozás kihívást jelenthet.

Rövid időn belül ez a második hasonló állásfoglalás a Moody's részéről. A cég - amely befektetési szint alatti, "Ba1"-es osztályzattal és leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással tartja nyilván a magyar államadósságot - február végén az uniós kohéziós juttatások részleges felfüggesztésének kilátásba helyezését minősítette ugyancsak negatívnak Magyarország mint szuverén adós szempontjából. A londoni elemzői közösségben most már általános az a vélekedés, hogy nyár előtt nem várható egyezség Magyarország és az IMF, illetve az EU között az új hitelprogramról.

A legjobb esetben is csak a harmadik negyedévben?

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzőstábja - amely eddig a legderűlátóbbak között volt a megállapodás időpontjával kapcsolatban a nagy londoni házak körében - befektetőknek összeállított legújabb helyzetértékelésében azt jósolta, hogy a megállapodás időpontja most már valószínűsíthetően májusra-júniusra tolódik ki. A Morgan Stanley elemzői közölték: ez az előrejelzésük arra a feltételezésükre épül, hogy az összes felmerült vitás kérdést rendezni kell még a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalások megkezdése előtt.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászai befektetőknek minap összeállított áttekintésükben megerősítették azt a várakozásukat, hogy az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások nehezek és időigényesek lesznek, és több tárgyalási fordulóra lesz szükség a megállapodásig. A Barclays ennek alapján jelenleg azzal számol, hogy "a legjobb esetben" az idei harmadik negyedévben kezdődhet az IMF/EU-program végrehajtása.

Egyik sem megoldhatatlan, de egyik sem oldható meg gyorsan

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai, akik a minap Budapesten tettek tájékozódó látogatást, tapasztalataikról Londonban ismertetett beszámolójukban úgy ítélték meg, hogy Magyarország halad ugyan az előfeltételekről szóló tárgyalásokkal, de lassan. A cég londoni elemzői úgy vélekedtek, hogy ez az előkészítő szakasz még egy további hónapot vehet igénybe, és a programról szóló hivatalos tárgyalások ezután kezdődhetnek.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni stábja szerint a felmerült nézeteltérések egyike sem megoldhatatlan, ugyanakkor a vitás kérdések egyike sem tűnik gyorsan megoldhatónak. Mindezek alapján a ház londoni felzárkózó piaci elemzői úgy értékelték, az idei második negyedév végére még mindig elérhető ugyan a megállapodás az IMF/EU-hitelprogramról, de megvan a kockázata a késésnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG