Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Augusztusban 3,8 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma: a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A szálláshelyek árbevétele is jócskán, közel 10 százalékkal nőtt.

Kik jönnek?

Ilyen volt a nyár közepe

Júliusban 2,6 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Akkor a külföldiek 0,7 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban, a belföldi vendégek viszont 5,5 százalékkal többet. Részletek>>>

A külföldi vendégek 1 millió 788 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, szá­muk 4,3, az általuk eltöltött éjszakáké 1,2 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz viszonyítva. A német, a lengyel és az osztrák vendég- forgalom 8,9, 15, illetve 12 százalékkal javult, míg az olasz és az orosz vendégforgalom 6,9, valamint 10 százalékkal csökkent az előző év augusztusához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Privátbankárral.

A KSH szerint a belföldi vendégek 2 millió 81 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, szá­muk 8, az általuk eltöltött éjszakáké 6,1 százalékkal nőtt 2013 augusztusához viszonyítva.

A belföldi vendégek forgalma – a Tisza-tó kivételével – minden régióban emelkedett. A belföldi vendégek 59 százalékát fo­gadó szállodákban a vendégéjszakák száma 4,3 százalékkal nőtt.

Jól megy az 5, és a 4 csillagosoknak

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 68 százalékos volt, ami 1,5 százalékponttal több a 2013. augusztusinál. Az ötcsillagos egységek és a gyógyszállodák, valamint a négycsillagos egységek igénybevétele kiemelkedő, az előbbiek esetén 82, az utóbbiaknál 81 százalékos volt.

Mennyibe kerül egy szoba?

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 16 198 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj 11 032 forint, a teljes árbevétel 18 409 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 9,9 százalékkal volt magasabb, mint 2013 augusz­tusában. Az összes bruttó árbevétel 40 milliárd forint volt, ezen belül a szállásdíjbevétel 25 mil­liárd forint. A ven­­déglátásból 7,2 milliárd forint folyt be, 195 millióval több, mint 2013 augusztusában. A forint/euró havi átlag­árfolyama 314 forint volt, 15 forinttal gyengébb a 2013. augusztusinál.

Rosszabbul teljesített a SZÉP Kártya

Augusztusban  – a működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján – 2191 egység fogadott el Széchenyi Pi­he­nő­kártyát, és a kártyatulajdonosok 2,9 milliárd forintot költöttek összesen ezzel a fizető­eszközzel. 2013 augusz­­tu­sá­hoz képest a  beváltott SZÉP-kártya forgalom 8,2 százalékkal  csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kormány meggondolta magát, mégsem kell kerekíteni a gépjárműadót
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 20:30
Benyújtották az adócsomagot, az újkeletű alapítványok az adózásban is rendkívüli kivételeket fognak élvezni. Indulhat a vagyonkimentés?
Makro / Külgazdaság Trump áll nyerésre a republikánus párt polgárháborújában
Káncz Csaba | 2021. május 11. 18:17
A republikánus párt mély belső megosztottsága egyre inkább akadályozza a párt azon képességét, hogy koherens szakpolitikai stratégiát dolgozzon ki. Márpedig Trump nem hajlandó pártbeli alkukra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Három hónap után láttak újra külföldi vendéget a Balatonnál
Vég Márton | 2021. május 11. 17:01
A minimális belföldi turizmuson kívül német, ukrán és román üzletemberek, vendégmunkások tartották életben a hazai szálláshelyeket, de a visszaesés így is 70 százalékos tavaly márciushoz képest, amikor már regisztálták az első koronavírusos betegeket.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: folytatódnak az adókönnyítések
MTI | 2021. május 11. 16:33
A pénzügyminiszter több könnyítést is bejelentett. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sikeresen megosztotta az ellenzéki önkormányzatokat
Vég Márton | 2021. május 11. 16:02
Több ellenzéki város polgármestere is részben vagy teljesen elégedett a kormány által adott önkormányzati kompenzáció mértékével. Ugyanakkor megint Budapest a legnagyobb vesztes.
Makro / Külgazdaság Ahogy megírtuk: az étolaj drágult a legdurvábban a boltokban
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 13:55
Tavaly nyáron volt utoljára ilyen drága a nyugdíjasok élete, mint áprilisban.
Makro / Külgazdaság Elszabadultak az árak – közel egy évtizede nem volt ekkora infláció
Király Béla | 2021. május 11. 10:03
Az optimistának nem nevezhető elemzői várakozásokat is meghaladta a fogyasztói árindex áprilisi emelkedése. A havi inflációs mutató 2012 óta nem volt ilyen magas, a KSH jelentése szerint 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel száz újabb áldozat, de sokan kaptak oltást
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 09:50
Újra felpörgött az oltakozás, viszont alig van tesztelés.
Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával
MTI | 2021. május 11. 07:30
Engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).
Makro / Külgazdaság A Balaton élővilága is miniszteri biztost kapott
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 06:41
Sok dolga lesz az új balatoni miniszteri biztosnak.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.