TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Augusztusban 3,8 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma: a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2, a belföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A szálláshelyek árbevétele is jócskán, közel 10 százalékkal nőtt.

Kik jönnek?

Ilyen volt a nyár közepe

Júliusban 2,6 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Akkor a külföldiek 0,7 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban, a belföldi vendégek viszont 5,5 százalékkal többet. Részletek>>>

A külföldi vendégek 1 millió 788 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, szá­muk 4,3, az általuk eltöltött éjszakáké 1,2 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz viszonyítva. A német, a lengyel és az osztrák vendég- forgalom 8,9, 15, illetve 12 százalékkal javult, míg az olasz és az orosz vendégforgalom 6,9, valamint 10 százalékkal csökkent az előző év augusztusához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Privátbankárral.

A KSH szerint a belföldi vendégek 2 millió 81 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, szá­muk 8, az általuk eltöltött éjszakáké 6,1 százalékkal nőtt 2013 augusztusához viszonyítva.

A belföldi vendégek forgalma – a Tisza-tó kivételével – minden régióban emelkedett. A belföldi vendégek 59 százalékát fo­gadó szállodákban a vendégéjszakák száma 4,3 százalékkal nőtt.

Jól megy az 5, és a 4 csillagosoknak

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 68 százalékos volt, ami 1,5 százalékponttal több a 2013. augusztusinál. Az ötcsillagos egységek és a gyógyszállodák, valamint a négycsillagos egységek igénybevétele kiemelkedő, az előbbiek esetén 82, az utóbbiaknál 81 százalékos volt.

Mennyibe kerül egy szoba?

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 16 198 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj 11 032 forint, a teljes árbevétel 18 409 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 9,9 százalékkal volt magasabb, mint 2013 augusz­tusában. Az összes bruttó árbevétel 40 milliárd forint volt, ezen belül a szállásdíjbevétel 25 mil­liárd forint. A ven­­déglátásból 7,2 milliárd forint folyt be, 195 millióval több, mint 2013 augusztusában. A forint/euró havi átlag­árfolyama 314 forint volt, 15 forinttal gyengébb a 2013. augusztusinál.

Rosszabbul teljesített a SZÉP Kártya

Augusztusban  – a működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján – 2191 egység fogadott el Széchenyi Pi­he­nő­kártyát, és a kártyatulajdonosok 2,9 milliárd forintot költöttek összesen ezzel a fizető­eszközzel. 2013 augusz­­tu­sá­hoz képest a  beváltott SZÉP-kártya forgalom 8,2 százalékkal  csökkent.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
Makro / Külgazdaság Lebukott az észak-koreai diktátor: miért is akart szigetet venni Kelet-Afrikában?
Káncz Csaba | 2020. október 22. 14:49
A rezsim idegesen veszi a robbanás szélére került társadalom jelzéseit és maga is bűnözői tevékenységekbe kezd. De egy oknyomozó film most lebuktatta Phenjant és a svéd, valamint a dán külügyminiszter az ENSZ szankciós bizottságához fordul. Káncz Csaba jegyzete  
hírlevél