<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan. Reggeli összefoglalónk.

- Mikolajiv városában a heves orosz légicsapások következtében életét vesztette az egyik leggazdagabb ukrán üzletember. Olekszij Vadaturszkij és felesége otthonában hunyt el, közölte Vitalij Kim helyi kormányzó.

A 74 éves üzletember az egyik legnagyobb ukrán gabonaexport-cég, a Nibulon tulajdonosa volt. A vállalat búza, árpa és kukorica termesztésével, valamint exportjával foglalkozik, ezen felül saját teherszállító hajókkal és hajógyárral is rendelkezik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hatalmas veszteségnek nevezte Vadaturszkij halálát, hozzátéve, hogy az üzletember éppen új gabonaexport-hálózatot készült kiépíteni.

Mykhailo Podolyak, az elnöki iroda egyik tanácsadója szerint az orosz erők szándékosan vették célba az üzletembert, hiszen az egyik rakéta a hálószobájába csapódott be, adta hírül a BBC. 

Zelenszkij Twitter-oldalán felhívta a figyelmet arra is, hogy az orosz hadművelet miatt az idén a termés a rendes mennyiség felére csökkenhet.

Helyi közlések szerint hétvégén minden eddiginél hevesebb orosz légicsapások érték Mikolajivet, amely az Odesszába, Ukrajna legnagyobb Fekete-tengeri kikötőjőbe vezető főúton található. A támadás során mintegy tizenkét rakéta csapódott be többek között lakóházakba, oktatási intézményekbe, egy hotelbe és egy sportkomplexumba.

Minden eddiginél nagyobb támadás érte Mikolajivet. (Illusztráció). Fotó: DepositphotosMinden eddiginél nagyobb támadás érte Mikolajivet. (Illusztráció). Fotó: Depositphotos

- Az ukrán elnök katonai megtorlást helyezett kilátásba a Mikolajivet ért „legbrutálisabb bombatámadás” miatt.

Zelenszkij vasárnap éjjel közzétett videóüzenetében kijelentette: „hadseregünk és titkosszolgálatunk egyetlen orosz támadást sem hagy válasz nélkül.” Ehhez kapcsolódóan megemlékezett Vadaturszkijról.      

Közölte azt is, hogy az orosz haderő átcsoportosításokat hajt végre: Kelet-Ukrajnából Dél-Ukrajnába helyez át csapatokat. Moszkva nem reagált a hírre,  írta a Spiegel.  

- Nikopol városában mintegy ötven, Grad rakéta-sorozatvetőkből kilőtt lövedék csapódott be, közölte Valentin Reznyicsenko, a keleti országrészben lévő Dyipropetrovszk megye kormányzója. A támadásban egy ember sebesült meg.

- Varsó díszpolgárává avatták Vitalij Klicsko kijevi polgármestert vasárnap.

Az egykori nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok a varsói városi tanács ünnepi ülésén videóüzenetében kijelentette: Ukrajna sosem fogja feledni Lengyelországnak az orosz hadművelet során nyújtott segítségét.

Hozzátette, hogy csak együttes erővel tudnak felülkerekedni az agresszoron.

Vitalij Klicsko nevében testvére, Volodimir vette át a kitüntetést, írt az MTI.

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kína ezért támogatja az óriási ország felvételét a BRICS-be
Káncz Csaba | 2022. augusztus 9. 15:55
Kína számára a BRICS bővítésének célja, hogy enyhítse az amerikai nyomást, miközben akadályozza India mély beágyazódását az amerikai táborba. Argentína számára a BRICS-csatlakozás azonban nem lesz zökkenőmentes folyamat most, amikor gazdasága mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG