1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Májusban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 115,9 milliárd forint lett. Az év eleje óta összesen 344,1 milliárdos mínusz jött össze, május végére így az éves deficit-előirányzat 59,7 százaléka teljesült. Az átlagosnál nagyobb mínusz a kiadások megugrása miatt jött össze, elsősorban a kamatkiadások és a költségvetési szervek kiadásai emelkedtek meg.

A központi költségvetés 132,6 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 7,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 9,3 milliárd forintos szufficittel zártak.

tavaly májusban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 58,0 milliárd forint volt. Az államháztartás központi alrendszerének 2012. május végi hiánya így 344,1 milliárd forintra teljesült, 2011. május végén e deficit 724,2 milliárd forint volt.

Az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű időarányos hiányok esetében az idei évi 37,7%-os mérték az NGM értékelése szerint jóval kedvezőbb lett a tavalyi 54,6%-nál. A tiszta, vagyis korrekció nélküli adat viszont eléri az éves hiánycél 59,7 százalékát.

Központi költségvetés

A központi költségvetés május havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest közel 97 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. A bevételek közül elsősorban az adóbevételek haladták meg a tavalyi összeget. A társasági adóból a központi költségvetésnek májusban 36,3 milliárd forint bevétele származott, 6,3 milliárddal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az evából származó bevételek az adóalanyi kör létszámcsökkenése miatt 0,3 milliárd forinttal csökkent. Játékadóból a központi költségvetésnek 4,9 milliárd forintos bevétele keletkezett, amely 0,8 milliárddal magasabb az előző évi értéknél.

Az áfából 276,6 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami 19,3 százalékkal múlja felül a tavalyi összeget. Mindezek mellett a jövedéki adóból származó bevételek is 19,2 százalékos növekedést mutattak. A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele május hónapban 128,5 milliárd forint volt, amely 5,8 milliárd forinttal, 4,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi összegnél. Emellett a kamatbevételek és a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei is magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A központi költségvetés május havi kiadásai közel 190 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások esetében főként az egyedi és normatív támogatásokra fordított kiadások összege májusban 81,7 milliárd forintot tett ki. Az összegből a helyközi személyszállítás, valamint a vasúti pályahálózatok működtetésének költségtérítését illetően a vonatkozó közszolgáltatási szerződések 2012. évi záradékai ellenjegyzési folyamatának lezárultát követően 80,8 milliárd forint, az Eximbank Zrt. kamatkiegyenlítésére 836,4 millió forint, a mecseki uránbányászok baleseti járadékainak és egyéb kártérítési kötelezettségeinek átvállalására pedig 14,0 millió forint kifizetés történt.

A kiadási oldalon jelentősen megugrott a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai. A költségvetési szervek kiadásai májusban 242,6 milliárd forintot tettek ki, amely 20,3 százalékkal, 40,9 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi kiadásokat. Ezeken felül a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai, a kamatkiadások és az EU-hoz történő hozzájárulások teljesültek magasabb összegben a tavalyi értéknél.

Kamatkiadások

Kamatkiadásokra májusban 62,0 milliárd forintot fordított a költségvetés. A kamatkiadások közel fele (29,5 milliárd forint) a forintban fennálló adósságot terhelte. Az államkötvények utáni 10,6 milliárd forint összegű kamatfizetés zömét a hiányt finanszírozó és adósságmegújító államkötvények terhei jelentették. A kincstárjegyek utáni 18,5 milliárd forintos kiadások nagyobb részét a diszkontkincstárjegyek kamatai (17,5 milliárd forint) tették ki. Kisebb kiadást (0,4 milliárd forint) az ún. forinthitelek kamata jelentett még. A devizaadósságot 32,5 milliárd forint kamatköltség terhelte májusban. Ebből 20,8 milliárd forintot a devizakötvények, 11,7 milliárd forintot a devizahitelek kamatterheként fizetett a költségvetés. A kamatkiadások az egy évvel korábbi adatokhoz képest jóval nagyobb kiadást jelentenek, mely arra vezethető vissza, hogy a kamatfizetések éven belüli lefutása évről évre számottevően eltér.

TB Alapok

A társadalombiztosítási alapok 2012. május havi 9,3 milliárd forintos többlete a Nyugdíjbiztosítási Alap 5,9 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap 3,4 milliárd forintos többletéből tevődik össze. 2011. május hónapjában az Alapok együttes hiánya 24,4 milliárd forintot tett ki. A tavalyi évnél kedvezőbb egyenleg alakulásában kiemelt szerepet játszanak az Egészségbiztosítási Alap magasabb szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételei, mely összefügg az egyéni egészségbiztosítási járulék, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulék mértékének emelkedésével. Növelte a bevételeket az a tény is, hogy az Egészségbiztosítási Alap egyéb bevételei között számolták el a baleseti adóból és a népegészségügyi termékadóból származó bevételeket is. A két év összehasonlításánál meg kell még említeni, hogy idén május hónapban a Nyugdíjbiztosítási Alap mintegy 8,5 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesült, míg 2011-ben nem kapott támogatást - írja az NGM. A kieső költségvetési támogatást a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevétel pótolta 2011 második félévében.

Elkülönített állami pénzalapok

Az elkülönített állami pénzalapok május havi egyenlege az előző év azonos hónapjához képest kedvezőbb lett. Az alapok összes bevételei 4,3 milliárd forinttal, kiadásai 3,5 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. A bevételek közül elsősorban a Nemzeti Foglalkoztatási Alap szakképzési hozzájárulásból származó bevételei lettek nagyobbak, mint tavaly. Ezen felül a Bethlen Gábor Alapnál is több bevétel keletkezett, tekintve, hogy az Alap ez év májusában költségvetési támogatásban is részesült. A kiadások közül a Bethlen Gábor Alap, valamint a Nemzeti Foglalkoztatási Alap egyéb kiadásai teljesültek magasabb összegben az előző év azonos hónapjához képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Világmárkákra tenyereltek rá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 12:12
Az Ariston, valamint Bosch márkájú gépeket forgalmazó cégek oroszországi leányvállalatai kerülnek a Gazprom fennhatósága alá. 
Makro / Külgazdaság Mindenki villanyautózni fog?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 11:26
Az elektromos autók a vártnál lassabban, de egyre nagyobb szerelet kérnek maguknak. Persze van egy csomó kihívás, elég csak a magas árra és a finanszírozásra, az áramkutak hiányára, a hatótáv-félelmekre gondolni. Egyebek mellett ezek a kérdések lesznek terítéken a Privátbankár, az Mfor és a piac és Profit kiadója, a Klasszis Lapcsoport által szervezett hiánypótló,  "E" mint energia című május 16-án sorra kerülő konferencia villanyautó-szekciójában. 
Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG