4p

Több ukrán repülőt lelőttek az oroszok.

Kölcsönösen hadisikrekről számoltak be a hadban álló felek, ahogy eddig mindig, amióta tart a háború. Az oroszok a kelet-ukrajnai fronton, az ukránok a déli Herszon környékén a Dnyeper folyónál tudtak előre nyomulni.

Nagyon nehéz lesz eljutniuk az ukránoknak a Krímhez. Fotó: Depositphotos
Nagyon nehéz lesz eljutniuk az ukránoknak a Krímhez. Fotó: Depositphotos

  • Az ukrán csapatok "sikeres hadműveletek sorozatát" hajtották végre a Dnyeper folyó baloldali, keleti partján, a Herszoni terület oroszok által megszállt részén, és több hídfőállást hoztak létre - közölte pénteken a kijevi hadsereg. A Dnyeperen való átkelés és a nehéz haditechnikai eszközök és utánpótlás átszállítása lehetővé tenné az ukrán csapatok számára, hogy új támadási vonalat nyissanak délen, a legközvetlenebb szárazföldi útvonalon az Oroszország által 2014-ben elfoglalt és annektált Krím felé. Mind Oroszország, mind Ukrajna azt állítja, hogy a térségben folytatott hadműveletek során súlyos veszteségeket okoztak a másik félnek.
  • Megsemmisítette az orosz légierő Donyeck közelében az ukrán hadsereg egyik vezetési pontját, amelyben több dandár parancsnoki állománya tartózkodott - jelentette ki Jan Gagin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetőjének tanácsadója pénteken a TASZSZ hírügynökségnek.
  • Az orosz védelmi minisztérium pénteken kiadott heti hadijelentése szerint az orosz hadsereg a november 11-17. közötti időszakban precíziós fegyverekkel és drónokkal 24 csoportos csapást hajtott végre, egyebek között a Liman és Hortica operatív-taktikai csoport előretolt parancsnoki állásaira és szállásaira, valamint az Azov és a Jobboldali Szektor fegyveres alakulatainak ideiglenes telepítési helyeire. Emellett megsemmisültek lőszer-, fegyver- és üzemanyagraktárak, repülőtéri infrastruktúrák, valamint mesterlövészek és mérnökök kiképzőközpontjai is.
  • A tárca szerint az orosz erőknek a hét folyamán a kupjanszki és a dél-donyecki frontszakaszon sikerült előnyösebb állásokat elfoglalniuk, miközben 87 támadást vertek vissza, köztük Kupjanszknál 26-ot, Limannál pedig 23-at. A harcban elesett és megsebesült ukrán katonák számát az összesítés több mint 5100 főben adta meg. Az ukrán fél több mint 1810 főt veszített a Donyeck környékén vívott harcokban, és több mint 460-at Herszonban, a Dnyeperen való átkelési kísérletek közben. A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett három MiG-29-es repülőgépet, hat harckocsit, 36 páncélozott harcjárművet, 22 HIMARS-rakétát és 198 drónt.
  • Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. Az orosz légvédelem Szevasztopol légterében két Neptun rakétát, a Herszon megyei Csaplinkánál két Storm Shadow manőverező repülőgépet, Szmolenszk megye felett három, Belgorod megye felett pedig egy ukrán harci drónt fogott el a nap folyamán.
  • Hollandia jövőre több mint kétmilliárd eurót különít el Ukrajna támogatására - közölte pénteken Kajsa Ollongren ügyvivő védelmi miniszter. A keret túlnyomó többségét a holland kormány az Oroszország elleni háborúban védekező ország katonai támogatására szánja, de a helyreállításra, az újjáépítésre és a kiberbiztonságra is elkülönítenek összegeket. Az ügyvivő kormány szerint Ukrajnának nagy szüksége van lőszerre és a már meglévő fegyverarzenáljának karbantartására. Hollandia egyebek között azt szeretné, ha a pénzzel segítenék Ukrajna légvédelmének megerősítését, hogy az ország továbbra is meg tudja védeni magát az orosz támadásokkal szemben. Augusztusban Hollandia ígértet tett Kijevnek, hogy az összes F-16-os vadászgépét átadja az ukrán fegyveres erőknek. Néhányat azonban még visszatart az ukrán pilóták kiképzésének céljából.
  • David Cameron brit külügyminiszter a Fekete-tenger biztonságáról és a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokról egyeztetett Maia Sandu moldovai elnökkel. Cameron csütörtökön érkezett a moldovai fővárosba kétnapos ukrajnai látogatása után, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt, és a moldovai határ menti Odeszába is ellátogatott. A brit külügyi tárca élére hétfőn kinevezett Cameron a londoni vezetés támogatásáról biztosította Ukrajnát, amely immár 21 hónapja háborúban áll Oroszországgal. "Köszönetemet fejeztem ki Ukrajna brit támogatásáért, amely kulcsfontosságú Moldova biztonsága, valamint Európa stabilitása és fellendülése szempontjából is" - közölte Sandu az X-en. 

    
(Interfax Ukraine, UNN/MTI)
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ha ezt meglátja Orbán Viktor, bizonyára táncra perdül
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 11:19
Míg Magyarország GDP-je nőtt, a cseheké csökkent a harmadik negyedévben, immár egymás után harmadszorra, ami technikai recessziót jelent.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij telefonos segítséget kért
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 11:01
Ez is megtörtént elmúlt órákban, mely fontosabb fejleményeit most dióhéjban megmutatjuk.
Makro / Külgazdaság Megint jól odacsaptak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:14
Ezúttal a K&H Biztosítót bírságolták meg 15 millió forintra.
Makro / Külgazdaság Lassuló növekedés, stagnáláshoz hasonló folyamatok
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 09:49
Megérkezett a novemberi Beszerzési Menedzser Index, az egyik szemünk sír, a másik nevet.
Makro / Külgazdaság Kezd elege lenni az orosz hátországnak a háborúból
Káncz Csaba | 2023. december 1. 09:31
A Kreml az időre játszik a fronton, miközben Putyin a jövő márciusi elnökválasztásra készül. A közemberek közül egyre kevesebben értenek egyet az egész invázióval, annak támogatottsága gyorsan olvad, és a hadsereg is számos problémával küzd a téli hadjárat kezdetén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem venné napirendre Ukrajna uniós csatlakozását
Dobos Zoltán | 2023. december 1. 08:51
Hiba az Európai Bizottság részéről erőltetni Ukrajna uniós csatlakozásának napirendre vételét Orbán Viktor szerint, aki péntek reggeli rádióinterjújában élesen kritizálta, hogy a megtámadott országot az EU költségvetéséből támogatják.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mi áll a kormány által belengetett nagy pálfordulás mögött
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 08:30
A KSH közzétette, minek köszönhető, hogy négy negyedévi recesszió után a harmadik negyedévben nőtt a GDP.
Makro / Külgazdaság Megerősítve: a Hamász megsértette a tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:05
Folytatódnak a harci cselekmények.
Makro / Külgazdaság Még Putyinéknál is nagyobb fenyegetésnek tartják az amerikaiak ezt az országot
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:48
Nyilvánosságra hozták  a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérés eredményét.
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz hírek érkeztek Gázából
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:24
Izrael rakétatámadásról, gázai források robbanásokról számoltak be.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG