3p
Wales lehet a pénzügyi szolgáltatási szektor számára kedvezőtlen Brexit-megállapodás legnagyobb vesztese az Egyesült Királyságban egy csütörtökön közzétett elemzés szerint.

Akiknek a legjobban fog fájni

A Centre for Cities nevű kutatóközpont rangsorában Cardiff vezeti azon városok sorát, amelyek a leginkább függnek a pénzügyi szolgáltatások exportjától.

A brit európai uniós tagság feltételrendszerének megszűnéséről zajló tárgyalásokkal és a kilépés miatt a brit bankokra, biztosítótársaságokra és alapkezelőkre váró lehetséges kockázatokkal kapcsolatban legtöbbször a londoni City pénzügyi központját emlegetik - hívta fel a figyelmet a Financial Times, amely azonban az elemzést ismertetve arról írt, hogy Cardiff mellett, Edinburgh, Leeds és Northampton is jóval előrébb van a rangsorban a pénzügyi szolgáltatások exportjának arányát tekintve, mint a főváros.

Megszavazták

Walesben a többség az Európai Unió elhagyására szavazott a tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson, csakúgy, mint a listán szereplő városok több mint fele. A Centre for Cities előrejelzései szerint azonban a jelentős high-tech központként ismert dél-walesi folyosó lehet az egyik legnagyobb vesztese a Brexitnek. A Cardiff által exportált szolgáltatások négyötöde pénzügyi szolgáltatás, ami csaknem kétszerese a londoninak. A walesi városok közül Newport és Swansea is az első húszban szerepel a listán.

Catherine McGuinness, a londoni City pénzügyi központját irányító és az elemzés elkészítésében közreműködő City of London Corporation szakpolitikai vezérigazgatója szerint a jelentés világossá teszi, hogy a legnagyobb brit városok közül több is erősen támaszkodik a pénzügyi szolgáltatásokra, és egy kedvezőtlen Brexit-megállapodást országszerte megéreznének, nem csak a fővárosban.

A szakember volt az egyik leghevesebb bírálója a Theresa May kormánya által az Európai Unióval fenntartandó jövőbeni kapcsolatrendszerről két hete közzétett fehér könyvnek, amelyet igazi csapásként értékelt a pénzügyi szolgáltatási szektorra nézve.

A kormány az áruk kétoldalú forgalmára kiterjedő szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az Európai Uniónak, a brit hazai össztermék 80 százalékát adó szolgáltatások kétoldalú kereskedelmében azonban a felek nem fognak a jelenlegi szinten hozzáférni egymás piacához. A fehér könyv szerint a pénzügyi szolgáltatások kétoldalú kereskedelmében a majdani szabályozás nem lesz azonos az Európai Unió biztosította passporting-rendszerrel, vagyis az uniós piacokra kiterjedő pénzügyi szolgáltatásnyújtási jogosítványok jelenlegi rendszerével, mivel ez szorosan kötődik az EU egységes belső piacához, amelyből az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésével kilép.

A brit pénzügyi központok közül csak a londoni City 1500 milliárd euró értékű befektetői vagyont kezel uniós kliensek megbízásából.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG