BUX
36 058.95
+0.51%
+183.00
OTP
10 720.00
+3.38%
+350.00
MOL
1 937.00
-1.68%
-33.00
RICHTER
6 695.00
-1.69%
-115.00
MTELEKOM
397.00
+1.02%
+4.00
 
2020. április 4. 12:55

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 

Hétfőn derült ki, hogy az Orbán-kormány történelminek minősített hatalmas gazdasági akciótervet készít, amit majd április 6-án vagy 7-én fognak ismertetni.

Az akcióterv egésze a GDP 18-22 százalékát fogja érinteni - válaszolta lapunk kérdésére Gulyás Gergely miniszter a szombati Kormányinfón. 

Ez a tavalyi, több mint 46 ezer milliárd forintos nominális GDP alapján azt jelenti, hogy a mentőcsomag értéke a 10 000 milliárd forintot is elérheti. 

A készülő magyar mentőcsomag nagyságát tekintve egyébként beleillik a nemzetközi trendekbe, sőt talán még a jellemzőnél nagyobbnak is tekinthető. Szerbiában például a GDP 11 százalékának megfelelő értékű mentőcsomag készült, a lengyel és az amerikai kormány is a GDP 10 százalékának megfelelő értékű segítséget nyújt a kialakult helyzetben. Vannak azonban olyan országok, ahol a mentőcsomagok értéke a 15-20 százalékos is eléri. A járvány miatt súlyos állapotba került spanyol gazdaság a GDP 20 százalékának megfelelő segítséget kap majd a kormánytól. 

A részletek kidolgozásán még vasárnap is dolgozni fognak, lesz kormányülés, este pedig az akciócsoportok vezetői tárgyalnak. A miniszter tájékoztatása szerint a jegybankkal is egyeztetéseket folytatnak a mentőcsomagot illetően. 

Ami a jövő hét elejét illeti, bejelentés bejelentést követ majd. Gulyás Gergely kérdésünkre elárulta: 

"Hétfőn a miniszterelnök, kedden Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fog beszélni a részletekről. A monetáris tanács a keddi ülése után szintén fontos bejelentést fog tenni." 

A héten drasztikus zuhanást mutató forint árfolyammal kapcsolatban úgy vélte, gazdaságilag indokolatlan, hogy az euró árfolyama 360-370 forint között van, szerinte ez spekulációs támadás hatása és erősödni fog majd a hazai fizetőeszköz.

Az nem derült ki a Kormányinfón, hogy a mintegy 10 ezer forintos akciótervbe beleértik-e a tájékoztató elején bejelentett járványügyi, valamint gazdasági alapot, amelyekben együttesen mintegy 2000 milliárd forintot különítenek el, egyebek mellett különadók kivetéséből. Mindenesetre a GDP 18-22 százalékát kitevő csomag méretét jól érzékelteti, hogy az idei költségvetési törvényben a központi alrendszer teljes évi kiadását 21 799,9 milliárd forintban határozta meg a parlament. Vagyis a jövő héten nyilvánosságra kerülő csomag mérete az ország egész éves kiadásának (ide nem értve az önkormányzatokat) a felét fogja elérni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Milliárdos veszteséget tüntet el a Magyar Posta állami támogatásból
Vég Márton | 2020. június 2. 14:34
Ha csak a valódi tevékenységét nézzük a Magyar Postának, akkor hiába volt 2019-ben két választás is, mégis veszteséges az állami társaság, pedig közel ezer embert elküldtek. Az állam közel 5 milliárd forintos támogatásának hála, a beszámolóban végül mindig sikerül nyereséget kimutatni.
Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Makro / Külgazdaság Az áprilisi termelői árakat is megfertőzte a koronavírus
MTI | 2020. június 2. 09:52
A belföldiek csökkentek, az ipari export árai nőttek.
Makro / Külgazdaság Jelentősen csökkent a külkereskedelmi többletünk márciusban
MTI | 2020. június 2. 09:41
343 millió euróval lett kevesebb.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: csaknem nyolcmilliárd euróból tesztelhetnek a németek
Wéber Balázs | 2020. június 2. 09:06
Csaknem nyolcmilliárd eurót költene Németország az óvodák, iskolák, kórházak és idősotthonok szisztematikus koronavírus-tesztelésére az idei évben. Egy hét alatt 4,5 millió ellenőrzést végezhetnek. Németországban sokkal kevesebb áldozata van a járványnak, mint a többi nagy nyugat-, illetve dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Májusban is szenvedett a magyar feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 09:01
Bár májusban emelkedett a magyar beszerzési menedzser index értéke, az még a feldolgozóipar további zsugorodását jelzi. 
Makro / Külgazdaság Megrendülő amerikai köztársaság - Trump új rezsimet akar
Káncz Csaba | 2020. június 2. 06:04
A jelenlegi válságot kihasználva Trump tovább gyengítheti a köztársaság intézményrendszerét és közelebb sodródhat egy félkatonai, autokratikus modellhez. Az amerikai társadalmi rendszer megrendülése elképesztő vehemenciával hozta ki a kritikus és kárövendő hangokat a világ több térségében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Többet vásároltunk pünkösd előtt, mint húsvétkor
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 05:56
Visszatért az élet az áruházakba, egyre jobban megtelnek a kosarak, a pünkösdi hosszú hétvége előtt arányaiban sokkal többet és nagyobb összegekben vásárolt a lakosság, mint a húsvétot megelőző napokban - írta a Magyar Nemzet kedden.
Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
hírlevél