<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország a korábban tervezettnél többet értékesít karbonkvótájából a jövő héten. A bevétel a másodpiaci árfolyam alapján elérheti a 15 millió eurót, amelyet az energiahatékonyság növelésére és a családok energiaköltségének csökkentésére fordítanak.

A lipcsei Európai Energiatőzsde közleménye szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából lebonyolított keddi és csütörtöki aukciókon összesen 5 174 500 darab spot kvótát kínál értékesítésre, többet a hétfőn meghirdetett 3 456 500 kvótánál.

Az NFM korábbi közleménye szerint kiegészítő megállapodást kötött a lipcsei energiatőzsdével újabb kibocsátási egységek értékesítéséről. A tárca akkor arról tájékoztatott, hogy a megállapodással a tárca az uniós emissziókereskedelmi rendszer második kereskedési időszakának új belépő tartalékában fennmaradó EUA egységeket akarja eladni. A bevételek felhasználásával a kormányzat további lépéseket tesz az energiahatékonyság növelésére és a családok energiaköltségeinek csökkentésére.

Az uniós tagállamok április végéig értékesíthetik a második fázisú szén-dioxid-kibocsátási egységeiket. Az ilyen kvótákat - az elsődleges piacon - legutóbb, március végén 4,72 eurós átlagos árfolyamon értékesített Litvánia. Azóta a másodpiaci árfolyam 3 euró közelébe esett. A másodpiaci árfolyam alapján Magyarország mintegy 15 millió eurós bevételre tehet szert.

Már tavaly is csináltunk pénzt a széndioxidból

Magyarország az idén még nem értékesített szén-dioxid-kibocsátási kvótát. Tavaly két aukció keretében összesen 2,5 millió kvótát adott el, összesen 16,15 millió euróért. A lipcsei energiatőzsdén elektromos árammal, földgázzal, szénnel és 2005 óta  szén-dioxid-kvótákkal, illetve ezek származtatott termékeivel kereskednek.

A rendszer értelmében egyes tagállamok, illetve vállalatok kibocsátási kvótákat kapnak a tagállamok által meghatározott allokációs tervnek megfelelően. Amennyiben egy adott vállalat, például erőmű, vagy ipari üzem nem tudja teljes egészében lefedni a kvótájával az éves károsanyag-kibocsátását, akkor mástól kényszerül kibocsátási kvótát vásárolni, különben súlyos pénzbírságra számíthat. Ugyanakkor egy társaság vagy ország értékesítheti is felesleges kvótáit

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megtaláltuk Magyarország legolcsóbb lángosát
Wéber Balázs | 2022. május 22. 13:31
Természetesen nem Budapesten. És nem is a Balatonon.   
Makro / Külgazdaság Papíron több mint félmilliót keresünk havonta – új adatok jönnek a héten
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 11:16
Az államháztartás április végi helyzetéről, valamint a keresetekről és a foglalkoztatottságról is érkeznek a héten új adatok. Februárban a bruttó átlagkereset 546 ezer forint volt Magyarországon – legalábbis hivatalosan.
Makro / Külgazdaság Üzent az éjjel Zelenszkij, letörné a magyar vétót – reggeli összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 08:46
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.
Makro / Külgazdaság NATO: fontos hívást kapott a svéd és a finn kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 07:44
Erdogan hívta őket, aki megvétózná a NATO-csatlakozásukat.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló