1p
A Fidesz a legszimpatikusabb magyar párt - derült ki a Századvég és a Forsense közvélemény-kutatásából. A többség szerint az MDF egy térfélen található az SZDSZ-szel és az MSZP-vel.
A Fidesz a legszimpatikusabb magyar párt - derült ki a Századvég és a Forsense október 8. és 21. között végzett közvélemény-kutatásából.

A választáskutatási program keretében azt vizsgálták, hogy az emberek hogyan vélekednek a pártokról, mely pártokat ismerik, melyiket tartják önmagukhoz közel-, vagy távolállónak. A vizsgálat összegzése kitért arra is, hogy a társadalom relatív többsége a párt szóval leginkább az MSZP-t azonosítja, valamint a magyar lakosság az MDF-et az SZDSZ-hez és az MSZP-hez valójában közelebb érzi, mint a Fideszhez.

A megkérdezettek a felsorolt tíz párt mindegyikét ötfokú skálán osztályozhatták, ahol az 1-es azt jelentette, hogy nagyon távol áll, az 5-ös pedig azt, hogy nagyon közel áll az adott párt a válaszadókhoz. A közelség-távolság eredményei igen hasonlóak a korábbi, 2008 májusában mértekhez. A társadalom relatív többsége, 39 százaléka egy pártnak sem adott közepesnél jobb jegyet, ezzel szemben a megkérdezettek 30 százalékára jellemző a többes pártszimpátia, míg 31 százalékuk csak egy pártnak adott 4-es vagy 5-ös osztályzatot.

Októberben a pártok támogatottsági sorrendjét a Fidesz vezette, nincs ez másként a szimpátia sorrendben sem. A megkérdezettek 31 százaléka adott közepesnél jobb osztályzatot a Fidesznek és 23 százaléka az MSZP-nek, azaz a különbség 8 százalékpont.

A két kisebb parlamenti párt közül az MDF-et valamivel többen (9 százalék) érzik magukhoz közelállónak, az SZDSZ esetében ez az érték 7 százalék, ami megegyezik a Jobbik esetében kapott eredménnyel (MIÉP 5 százalék, Munkáspárt és Élőlánc 3-3 százalék).

A kutatás ennek fordítottját is megvizsgálta, tehát azt, hogy mennyien adnak egyes, vagy kettes osztályzatot a pártoknak: ebben az esetben a sorrend némiképp módosult. A legelutasítottabb párt a Munkáspárt (66 százalék), valamint a MIÉP (65 százalék), majd az FKGP (59 százalék), a Jobbik (56 százalék) és az SZDSZ (55 százalék) következik, végül a KDNP (51 százalék) és az MDF (50 százalék) zárja a többségében negatív osztályzatokkal értékelt pártok sorát. A Fidesztől távol állók aránya 39 százalék, míg az MSZP-től távol állóké 47 százalék, azaz a különbség itt is 8 százalék.

A pártok közötti távolságok egy statisztikai eljárás révén ábrázolhatók. Ez alapján az SZDSZ-t és az MSZP-t még mindig viszonylag közelállónak ítélik, és egy térfélen található velük az MDF is. A Fidesz áll a legtávolabb ezektől a pártoktól. Összességében a Fidesz és az MSZP is nagyon megosztja a társadalmat, mert értékítéletük alapján e két párthoz nagyon közelálló másik erő igazából nincs is. A politikai mező egészére továbbra is érvényes, hogy a két nagy párt jelenti a viszonyulási pontot a választók számára, és ezekhez képest helyezkedik el a többi párt is a rendszerben.

A Századvég és a Forsense vizsgálta azt is, hogy a megkérdezettek melyik pártot azonosítják leginkább a "párt" szóval. Kiderült, hogy a felnőtt állampolgároknak több mint a fele (57 százalék) a "párt" szóval leginkább az MSZP-t azonosítja, ez a párt jut elsőként az eszükbe, s csak alig feleannyian asszociálnak elsőként a Fideszre.

A szocialista szavazók 80 százaléka említi első helyen az MSZP-t, míg 15 százalékuk a Fideszt. Ezzel szemben a Fidesz szavazók ugyanakkora arányban asszociálnak a legnagyobb kormánypártra és saját pártjukra (44-44 százalék). Összességében a két nagy párt ismertsége rendkívül magas, a megkérdezettek 92-93 százaléka nevezi meg valamelyiküket, vagy mindkettőjüket spontán - derült ki a kutatásból.

Semmi esélye nem lenne egy új pártnak  
Gyurcsány felelősebb, Orbán "kívánatosabb"
Zuhan az SZDSZ és az MDF 
Marasztalnák Gyurcsányt, de csak a válság miatt

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rohamoznak a török cégek Moszkvában, és nyernek is
Elek Lenke | 2024. szeptember 7. 17:31
A nyugati márkák kivonulása Oroszországból fellendítette a török textilipart.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta, Keletre vagy Nyugatra nyitna-e
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 16:33
A kötcsei piknikre érkező Orbán Viktor elárulta, miről fog beszélni zárt körben, és válaszolt pár újságírói kérdésre is.
Makro / Külgazdaság Lehetett volna nagyobb áresés a kutakon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 13:17
Kisebb áresést láthattunk a hazai kutakon, pedig a nemzetközi tőzsdei árak alapján akár komolyabb csökkenés is lehetett volna. Tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára a jövő héten.
Makro / Külgazdaság Ezt mondták Amerikában a magyar jenkötvényekről
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 08:34
Befektetésre ajánlott, stabil kilátású osztályozással látta el a Moody’s a jenben kibocsátott 3 és 10 éves futamidejű magyar állampapírokat. Pozitívan értékelték az államháztartási konszolidációt, kockázat viszont a viharos EU-kapcsolat, illetve a részben felfüggesztett uniós pénzek kérdése.
Makro / Külgazdaság Brüsszelből a magyar kormánynak is üzentek Kínával kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 18:29
Már a belgák szerint is túl erős a függés az ázsiai óriástól.
Makro / Külgazdaság Csaba László: A NER vezető rétege bizonyos szempontból emlékeztet a kínai vezetőségre (videó)
Csabai Károly | 2024. szeptember 6. 15:06
Ezzel a közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Klasszis Klubban arra utalt, hogy az Orbán-kormány hangosan hirdet bizonyos elveket, amelyeket nem feltétlenül vesz komolyan - elég csak a családpolitikájukra gondolni. A beszélgetés során Csaba László egyebek mellett elmondta, miért nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint most már itt a fellendülés, minden jó lesz, minden mutató javul. Valamint azt is, hogy helyes-e az a megközelítés, miszerint a belső piac növekedése képes ellensúlyozni a külpiacok gyenge teljesítményét, s - látva a zsákutcába került európai gazdaságot - tudunk-e függetlenedni annak legerősebb tagjától, Németországtól. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 58. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Nagy ígéretet tett Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 11:32
Szijjártó Péter Kisinyovban tartott közös sajtótájékoztatót moldáv kollégájával, ahol szóba került Moldova európai Uniós csatlakozása is.
Makro / Külgazdaság Miért nem lő ki a magyar gazdaság?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:45
Bod Péter Ákos elemezte a hazai gazdasági mutatók hátterét.
Makro / Külgazdaság Itt az újabb üzemanyagár-változás, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:04
Ismét változik a benzin és a dízel nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság A lengyel jegybank idén már nem enyhít
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 09:13
A lengyel jegybak szerint az infláció a jövő év elejéig még emelkedni fog, ezt követően lehetséges újabb alapkamatvágás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG