3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nincs macska-egér harc a nemzetközi vonatok indulásakor a Keleti pályaudvaron: a menekültek szó nélkül veszik tudomásul, hogy bár rendelkeznek érvényes jeggyel, útlevél nélkül nem engedik vonatra szállni őket.

Megfáradt, ám a jelek szerint a törvény képviselőit rendkívül tisztelő menekültek, hajthatatlan, ám alapvetően megértőnek tűnő rendőrök, s ügyeskedők - így sommázható a mai zürichbe tartó Railjet indulása a Keleti pályaudvarról.

A menekülteket a korábban a hazai potyautasok megszűrésére megtervezett - mint látni fogjuk most is lényegében teljesen hatástalan - kerítésnél a jegyeket vizsgáló MÁV-dolgozók mellett 4-5 rendőr várja. A menekültek kisebb csoportokban közelítik meg az inspekciós helyet, de egyből fennakadnak azon a kérésen, hogy útiokmányt mutassanak fel. Némelyikük ugyan próbálkozik a magyar hatóságok által kiállított regisztrációs papírral, ez azonban nem elegendő a vonatra szálláshoz.

 

 

Valaki várja őket...

Pedig a menekülteknek kivétel nélkül érvényes jegyük van a vonatra. Ráadásul többjüket bizonyosan várja valaki, hiszen nem a MÁV-irodákban kiállított, hanem az osztrák vasúttársaság által használatos jegyeket és jegytartó papucsot szorongatnak a kezükben. Ezeket nem Magyarországon, a vasúti pénztárban szerezték be, annyi szent. (Mondjuk megérne egy misét, hogy a MÁV-nak mekkora extra bevétel az így fel nem használt jegyekből származó összeg - mert ugyan több menekültnek bizonyosan magyar honfitársunk segített jegyet váltani, ám a többségük jó esetben maga vette meg az utazáshoz szükséges menetjegyet.)

A kaputól eltanácsoltak zöme beletörődve ül le a rács előtti padokra és csak vágyakozva nézi a piros Railjetet, amely a reményeik szerint a jobb jövő felé vihetné őket. Noha sokszoros "túlerőben" vannak, fel sem merül a vonat megrohamozása, egyikük-másikuk megpróbálja ugyan korrumpálni a közeget, de azok mosolyogva elhárítják az ajánlatot.

A síneken át

Nem így az élelmesebbje, akik a síneken oldalt átkelve indulnak a vonathoz. A rács e tekintetben nem segítség, jó néhányan kellnek át a síneken. Egy idő múlva ez a rend őreinek is feltűnik, két rendőr kiválik az ellenőrzők közül és ellenőrzésre indul. Egyikük a vonat kocsijaiba felszállva keresi a meneküteket, a másik lentől figyel. Három menekültet el is csípnek, közöttük azt a férfit is, aki egy Metropol újságot tanulmányozva igyekszik bizonyságát adni, hogy ő bizony idevalósi. A tetten értek megadóan leszállnak a vonatról, s szó nélkül sétálnak ki a rácson kívülre.

Ízlésrendőrség is kéne

Magunk közt szólva a menekültek zöme lényegesen kevesebb veszélyt jelent a társadalomra nézve, mint az a borzasztóan rosszul öltözött hölgy, aki ugyan a hetven felé közelít, de ruházatával és attól teljesen elütő rikító pink hajával ad hatalmas pofont a közízlésnek. De ő európai visszataszító, tehát ő minden gond nélkül felszállhat a vonatra, amely másodperce pontosan indul és szokatlanul gyorsan kihúz a pályaudvarról.

Azt, hogy hányan szálltak fel a vonatra a másik vágányon parkoló vonatról, illetve a síneken át, nem tudjuk. Kelenföldön néhány újabb menekültnek tűnő ember szállt fel a vonatra, a kalauz azonban követte őket. A vonat egy időre megállt a pályán, hogy leszállították-e őket, nem tudjuk. A zürichi járat azonban gyorsan továbbhaladt Győr felé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG