4p
2018 májusában a kivitel volumene nem változott, a behozatalé 2,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Az aktívum 596 millió euró volt, amely 226 millió euróval kevesebb a 2017. májusinál, ez az adat az első becslésben közölthöz képest 19 millió euróval több lett. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,5, a behozatalé 4,4 százalékkal emelkedett. 2018 első öt hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 3,2 milliárd euró volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal a Privátbankárral.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 2,0, míg exportban 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,3 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 2,2 százalékkal le-, míg a dollárral szemben 4,5 százalékkal felértékelődött.

A gépek és szállítóeszközök 2017. májusi áron számított kereskedelme a kivitelben 1,4 százalékkal csökkent, a behozatalban 3,2 százalékkal növekedett. A közúti járművek exportjának kismértékű csökkenését a személygépkocsik és azok alkatrészeinek forgalomváltozása eredményezte. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportja több mint tizedével csökkent, míg importja szinte nem változott.

A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek importja alig változott, exportja viszont hetedével emelkedett, ami főként a rádiókészülékek, a televíziókészülékek, valamint az autóvezetést segítő radarkészülékek forgalomváltozásával függ össze. A villamos gépek, készülékek és műszerek behozatala közel tizedével bővült, a növekedésben az áramkör kapcsolására és védelmére szolgáló készülékek, valamint az elektronikus integrált áramkör importja dominált.

Jól fogytak a feldolgozott termékek

A feldolgozott termékek exportvolumene 6, az importé 5,7 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele közel ötödével, behozatala több mint tizedével növekedett. A műanyag-alapanyagok exportja közel hetedével, importja kismértékben emelkedett. A szakmai, tudományos ellenőrző műszerek kivitele tizedével elmaradt az előző év azonos időszakitól, behozatala viszont ugyanennyivel növekedett. A kivitelben és a behozatalban egyaránt az automata szabályozó- vagy ellenőrző műszerek és azok alkatrészeinek forgalomváltozása dominált.

A vas és acél forgalma importoldalon kismértékben, exportoldalon több mint hetedével bővült, a növekedést mindkét oldalon a síkhengerelt vastermékek forgalomváltozása eredményezte. A színesfém kivitele közel hetedével, behozatala viszont ennél kisebb mértékben emelkedett, mindkét oldalon a megmunkálatlan alumínium, az alumíniumrúd és -profil, valamint az alumíniumlap, -lemez és -szalag forgalma dominált. Az egyéb fémtermékek forgalma mindkét irányban kismértékben elmaradt az előző év azonos időszakának szintjétől.

Kevesebb gázt hoztak be

Az energiahordozók importvolumene 18, exportvolumene 12 százalékkal mérséklődött. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala több mint tizedével, kivitele ennél kisebb mértékben csökkent. A természetes és mesterséges gáz importja jelentősen, közel 40 százalékkal visszaesett. A villamosenergia-behozatal több mint tizedével csökkent.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 11 százalékkal csökkent, az importé 4,8 százalékkal bővült. A gabona és gabonakészítmények exportja a felére esett vissza, importja viszont kismértékben nőtt. A kivitelben a búza és a nem vetési célú kukorica forgalomcsökkenése, a behozatalban a kenyér és más pékáru forgalomnövekedése dominált. A hús és húskészítmények exportja és importja egyaránt kismértékben emelkedett: a növekedés az élelmezési célú baromfi forgalmával függ össze. Az ital és dohány exportja közel ötödével, importja kismértékben nőtt. A növekedés az importban a feldolgozatlan dohány és az ásványvíz, az exportban az ásványvíz, valamint a cigaretta és a szivar forgalomváltozásának tulajdonítható.

Az EU-s forgalom nőtt

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 2,9, a behozatalé 2,0 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi többlet 19 millió euróval növekedett, és 852 millió eurót tett ki. Az export 81, az import 77 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 11 százalékkal mérséklődött, a behozatalé viszont 3,6 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 245 millió euróval romlott, és 255 millió eurós passzívumot mutatott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye van Magyar Péternek? Ma délután Medgyessy Pétertől ezt is megkérdezheti a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 09:46
Ehhez elég csak egy ingyenes regiszráció a ma 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság A német kormány becsapja Európát
Káncz Csaba | 2024. április 21. 10:44
Berlin és Peking újbóli összebarátkozásának szélesebb körű geopolitikai következményei vannak. Miközben a világban a biztonságpolitikai eszkaláció időszakát éljük, a német kormánynak ki kellene néznie a vállalati lobbik buborékjából. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG