<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
2018 májusában a kivitel volumene nem változott, a behozatalé 2,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Az aktívum 596 millió euró volt, amely 226 millió euróval kevesebb a 2017. májusinál, ez az adat az első becslésben közölthöz képest 19 millió euróval több lett. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,5, a behozatalé 4,4 százalékkal emelkedett. 2018 első öt hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 3,2 milliárd euró volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal a Privátbankárral.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 2,0, míg exportban 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,3 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 2,2 százalékkal le-, míg a dollárral szemben 4,5 százalékkal felértékelődött.

A gépek és szállítóeszközök 2017. májusi áron számított kereskedelme a kivitelben 1,4 százalékkal csökkent, a behozatalban 3,2 százalékkal növekedett. A közúti járművek exportjának kismértékű csökkenését a személygépkocsik és azok alkatrészeinek forgalomváltozása eredményezte. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportja több mint tizedével csökkent, míg importja szinte nem változott.

A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek importja alig változott, exportja viszont hetedével emelkedett, ami főként a rádiókészülékek, a televíziókészülékek, valamint az autóvezetést segítő radarkészülékek forgalomváltozásával függ össze. A villamos gépek, készülékek és műszerek behozatala közel tizedével bővült, a növekedésben az áramkör kapcsolására és védelmére szolgáló készülékek, valamint az elektronikus integrált áramkör importja dominált.

Jól fogytak a feldolgozott termékek

A feldolgozott termékek exportvolumene 6, az importé 5,7 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele közel ötödével, behozatala több mint tizedével növekedett. A műanyag-alapanyagok exportja közel hetedével, importja kismértékben emelkedett. A szakmai, tudományos ellenőrző műszerek kivitele tizedével elmaradt az előző év azonos időszakitól, behozatala viszont ugyanennyivel növekedett. A kivitelben és a behozatalban egyaránt az automata szabályozó- vagy ellenőrző műszerek és azok alkatrészeinek forgalomváltozása dominált.

A vas és acél forgalma importoldalon kismértékben, exportoldalon több mint hetedével bővült, a növekedést mindkét oldalon a síkhengerelt vastermékek forgalomváltozása eredményezte. A színesfém kivitele közel hetedével, behozatala viszont ennél kisebb mértékben emelkedett, mindkét oldalon a megmunkálatlan alumínium, az alumíniumrúd és -profil, valamint az alumíniumlap, -lemez és -szalag forgalma dominált. Az egyéb fémtermékek forgalma mindkét irányban kismértékben elmaradt az előző év azonos időszakának szintjétől.

Kevesebb gázt hoztak be

Az energiahordozók importvolumene 18, exportvolumene 12 százalékkal mérséklődött. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala több mint tizedével, kivitele ennél kisebb mértékben csökkent. A természetes és mesterséges gáz importja jelentősen, közel 40 százalékkal visszaesett. A villamosenergia-behozatal több mint tizedével csökkent.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 11 százalékkal csökkent, az importé 4,8 százalékkal bővült. A gabona és gabonakészítmények exportja a felére esett vissza, importja viszont kismértékben nőtt. A kivitelben a búza és a nem vetési célú kukorica forgalomcsökkenése, a behozatalban a kenyér és más pékáru forgalomnövekedése dominált. A hús és húskészítmények exportja és importja egyaránt kismértékben emelkedett: a növekedés az élelmezési célú baromfi forgalmával függ össze. Az ital és dohány exportja közel ötödével, importja kismértékben nőtt. A növekedés az importban a feldolgozatlan dohány és az ásványvíz, az exportban az ásványvíz, valamint a cigaretta és a szivar forgalomváltozásának tulajdonítható.

Az EU-s forgalom nőtt

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 2,9, a behozatalé 2,0 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi többlet 19 millió euróval növekedett, és 852 millió eurót tett ki. Az export 81, az import 77 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 11 százalékkal mérséklődött, a behozatalé viszont 3,6 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 245 millió euróval romlott, és 255 millió eurós passzívumot mutatott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus
Elek Lenke | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG