BUX
36 463.72
+1.05%
+378.00
OTP
10 540.00
+2.93%
+300.00
MOL
2 008.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 910.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
396.00
+0.25%
+1.00
 
2019. szeptember 22. 12:23

Hirtelen igen fontos személy let a nemrég megválasztott ukrán elnök. Zelenszkijt az amerikai demokraták vádja szerint Donald Trump telefonon akarta rávenni olyan adatok kiszolgáltatására, melyek befolyásolhatják a jövőre esedéke elnökválasztást. Oroszország után most Ukrajna lehet az amerikai választási mérleg nyelve?

Mire kérte Trump az ukrán kollégát?

Az előző amerikai elnök, Barack Obama alelnöke, Joe Biden vizsgálatot kért, amely azt derítené ki, hogy nyomást gyakorolt-e Donald Trump az ukrán elnökre egy vele folytatott telefonbeszélgetésben arra vonatkozólag, hogy szolgáltasson adatokat Joe Biden és fia korábbi ukrajnai szerepéről. Biden most a jövőre esedékes elnökválasztás egyik legesélyesebb demokrata jelöltje, így a Reuters szerint érthető, ha a választási kampány részeként máris nekifeszül egymásnak Trump és Biden.

A Wall Street Journal és más lapok szerint Trump többször megkérte Zelenszkijt, hogy vizsgálja ki azokat az egyelőre nem bizonyított vádakat, miszerint Biden, mint alelnök azzal fenyegette Ukrajnát, hogy visszatartja a neki szánt segélyeket, ha nem menesztik azt az ügyészt, aki egy ukrán olajvállalat ügyeit vizsgálta. Az érdekesség, hogy az olajvállalatban Biden fia is érdekelt volt.

A lakpok információi szerint Trump arra akarta rávenni Zelenszkijt jólius 25-én, hogy beszéljen Trump személyes ügyvédjével, a korábbi new yorki-i polgármesterrel, Rudolph Giulianival, aki elismerte, hogy szorgalmazna egy ukrajnai vizsgálatot.

Biden elismerte

Mindeközben Biden elismerte, hogy nyomást gyakorolt Ukrajnára a segélyek visszatartásával az ügyész eltávolítására, de hozzátette, hogy ezt az egész amerikai kormányzat, sőt az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek is követelték, miután az ügyészt alkjalmatlannak találták korrupciós ügyek kivizsgálására.

Fake news, álhírgyár

Trump tagadta a vádakat: szerinte az ukrán elnökkel folytatott beszélgetés tökéletesen korrekt és rutinszerű volt, minden vád természetesen az álhírgyár média és partnerük, a Demokrata Párt koholmánya. Az ukrán külügyminiszter is tagadta, hogy nyomásgyakorlás történt volna.

Posztszovjet behatások

Az amerikai elnökválasztási kampány tehát megkezdődött, nem épp a legelegánsabb módon. Érdekes, hogy most is egy posztszovjet állam, ez esetben Ukrajna befolyásolhatja az ügyet, miközben a 2016-os elnökválasztásnál Oroszországot vádolták aktív és hatékony beavatkozással.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Pénteken nyithatnak az éttermek belső részei Budapesten
MTI | 2020. május 27. 11:57
Péntektől újra kinyithatnak a budapesti éttermek koronavírus-járvány miatt bezárt belső helységei - közölte a PestiSrácok.hu szerdán a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság A Nyugat új korszakot nyit Kínával – a Fehér Ház nem viccel
Káncz Csaba | 2020. május 27. 10:11
A Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti közeli szövetségeseit, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. Az Egyesült Királyság esetében amerikai kémrepülőgépek, hírszerző tisztek és további amerikai eszközök kivonása is napirendre került a színfalak mögött. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
Makro / Külgazdaság Ennyi pénz jut jövőre az egészségügyre
Kormos Olga | 2020. május 27. 06:11
Összehasonlítottuk, hogy a kedden publikált 2021-es költségvetési tervezetben szereplő számok mennyiben különböznek az idei tervezett egészségügyi kiadásoktól és bevételektől. A könnyebb átláthatóság miatt pontokba szedtük a különbségeket.
Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
hírlevél