BUX
32 065.14
-2.82%
-929.00
OTP
9 390.00
-7.31%
-740.00
MOL
1 885.00
+0.96%
+18.00
RICHTER
5 800.00
-0.17%
-10.00
MTELEKOM
351.00
-2.50%
-9.00
 
2019. szeptember 22. 12:23

Hirtelen igen fontos személy let a nemrég megválasztott ukrán elnök. Zelenszkijt az amerikai demokraták vádja szerint Donald Trump telefonon akarta rávenni olyan adatok kiszolgáltatására, melyek befolyásolhatják a jövőre esedéke elnökválasztást. Oroszország után most Ukrajna lehet az amerikai választási mérleg nyelve?

Mire kérte Trump az ukrán kollégát?

Az előző amerikai elnök, Barack Obama alelnöke, Joe Biden vizsgálatot kért, amely azt derítené ki, hogy nyomást gyakorolt-e Donald Trump az ukrán elnökre egy vele folytatott telefonbeszélgetésben arra vonatkozólag, hogy szolgáltasson adatokat Joe Biden és fia korábbi ukrajnai szerepéről. Biden most a jövőre esedékes elnökválasztás egyik legesélyesebb demokrata jelöltje, így a Reuters szerint érthető, ha a választási kampány részeként máris nekifeszül egymásnak Trump és Biden.

A Wall Street Journal és más lapok szerint Trump többször megkérte Zelenszkijt, hogy vizsgálja ki azokat az egyelőre nem bizonyított vádakat, miszerint Biden, mint alelnök azzal fenyegette Ukrajnát, hogy visszatartja a neki szánt segélyeket, ha nem menesztik azt az ügyészt, aki egy ukrán olajvállalat ügyeit vizsgálta. Az érdekesség, hogy az olajvállalatban Biden fia is érdekelt volt.

A lakpok információi szerint Trump arra akarta rávenni Zelenszkijt jólius 25-én, hogy beszéljen Trump személyes ügyvédjével, a korábbi new yorki-i polgármesterrel, Rudolph Giulianival, aki elismerte, hogy szorgalmazna egy ukrajnai vizsgálatot.

Biden elismerte

Mindeközben Biden elismerte, hogy nyomást gyakorolt Ukrajnára a segélyek visszatartásával az ügyész eltávolítására, de hozzátette, hogy ezt az egész amerikai kormányzat, sőt az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek is követelték, miután az ügyészt alkjalmatlannak találták korrupciós ügyek kivizsgálására.

Fake news, álhírgyár

Trump tagadta a vádakat: szerinte az ukrán elnökkel folytatott beszélgetés tökéletesen korrekt és rutinszerű volt, minden vád természetesen az álhírgyár média és partnerük, a Demokrata Párt koholmánya. Az ukrán külügyminiszter is tagadta, hogy nyomásgyakorlás történt volna.

Posztszovjet behatások

Az amerikai elnökválasztási kampány tehát megkezdődött, nem épp a legelegánsabb módon. Érdekes, hogy most is egy posztszovjet állam, ez esetben Ukrajna befolyásolhatja az ügyet, miközben a 2016-os elnökválasztásnál Oroszországot vádolták aktív és hatékony beavatkozással.

Makro / Külgazdaság Ma megszavazhatja a kormány a koronavírus-törvényt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 30. 06:23
Az Országgyűlés ma szavaz a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatáról, amely a rendeleti kormányzás lehetőségét vezeti be a veszélyhelyzet idejére.
Makro / Külgazdaság Elrendelték a karantént Moszkvában is - nagy lesz a szigor
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 29. 22:22
"Okos" megfigyelőrendszerrel ellenőrzik majd, hogy tényleg otthon maradnak-e a moszkvaiak - még a kutyával sem lehet messzire sétálni az otthonoktól.
Makro / Külgazdaság Akár 200 ezer halott is lehet az Egyesült Államokban az amerikai szakember szerint
MTI | 2020. március 29. 22:17
Az új koronavírus által megfertőzöttek száma több millió is lehet, a halottaké pedig akár a 200 ezret is elérheti az Egyesült Államokban - figyelmeztetett Anthony Fauci, a koronavírus-járvány elleni küzdelem amerikai kormányzati munkacsoportjának egyik tagja vasárnap a CNN hírtelevíziónak adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Menetrendszerűen landolt az állami pénz a hévízi reptéren
Vég Márton | 2020. március 29. 17:20
Lassan kérni sem kell, automatikusan érkezik az évi 200-300 milliós állami támogatás a sármelléki reptérre. Az utasok viszont egyre kevesebben vannak. Ugyanakkor nagyszabású tervekből mindig tele a padlás, idénre is elképesztő fejlesztéseket ígértek.
Makro / Külgazdaság Egyre drámaibb a helyzet Spanyolországban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 29. 14:40
További szigorítást terveznek a járvány megfékezése érdekében.
Makro / Külgazdaság Balkanizálódó Európa – komoly belpolitikai mozgások az EU vezető országaiban
Káncz Csaba | 2020. március 29. 14:00
Ahelyett, hogy a közös megoldások felé mozdulna, kontinensünk balkanizálódik és visszahull a nemzeti megoldásokhoz.  Megvizsgáljuk, hogyan hatott a koronavírus-járvány a német, az olasz és a francia belpolitikára.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Élőben kövesse velünk az operatív törzs tájékoztatóját!
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 11:01
Az operatív törzs vasárnap délelőtt 11 órakor tartja szokásos tájékoztatóját. Kövessen nálunk élőben! 
Makro / Külgazdaság Fogyókúrára fogták a vidéki nagyvárosokat
Vég Márton | 2020. március 29. 09:15
Budapesten kicsit nagyobb lett a kassza, de Debrecenben, Miskolcon, Szegeden és Nyíregyházán is milliárdokkal lett szerényebb a helyi költségvetés. A polgármesterek megvédenék a helyi iparűzési adót a kormány terveitől.
Makro / Külgazdaság Már 408 regisztrált fertőzöttje és 13 elhunytja van a koronavírusnak Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 08:00
Az eddigi legnagyobb növekedés volt az esetszámban egy nap alatt. 
Makro / Külgazdaság A stadion is egészségügyi intézmény? Lassan igaz lesz a mondás
Vég Márton | 2020. március 28. 16:50
Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye. 
hírlevél