<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Viszonylag optimista hangulatot tükröz a friss magyar konjunktúraindex, az üzleti várakozások nem változtak, a lakosság egy kicsit szebben látja a jövőt. Az építőiparban nem tudnak minek örülni, létszámbővítést pedig leginkább a szolgáltatóiparban terveznek. Tartós fogyasztási cikket nem mostanában akarnak vásárolni a magyarok.

 

 

Júliusban folytatódott a GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értékének idei stagnálása, melynek szintje így továbbra is viszonylag optimista hangulatot tükröz. A felmérés szerint az üzleti várakozások nem változtak, a fogyasztóiak minimálisan emelkedtek.

Az építőiparban nem tudnak minek örülni

Júliusban az üzleti szférán belül a kereskedelmi és szolgáltató cégek a júniusinál kissé optimistábbak lettek, az építőipari bizalmi index viszont az előző havi fellángolás után visszaesett a májusi szintre.

Az építőipar kivételével továbbra is minden ágazatban valamivel több a javulásra, mint a romlásra számító vállalat.

 

  • Az ipari bizalmi index júliusban az előző havi szinten maradt. Az előző és a következő időszak termelésének megítélése javult, a készleteké is kicsit jobb lett, de a rendelésállományoké – az exportrendeléseké is - romlott.
  • Az építőipari várakozások jelentősen, a májusi szintre estek. Az előző háromhavi termelés és a rendelésállomány értékelése is komoly visszaesést jelez.
  • A kereskedelmi bizalmi index a június után kissé júliusban is emelkedett, de továbbra is bennmaradt az immár az elmúlt több mint másfél évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció megítélése kissé növekvőnek érzett készletszint mellett némileg romlott, a rendelések várható alakulását viszont a júniusinál nagyobb optimizmus jellemezte.
  • A szolgáltatói bizalmi index júliusi emelkedése az általános üzletmenet kedvező megítélésének köszönhető. Az előző és a következő időszak forgalmáról alkotott vélemény ugyanis romlott.

 

Kevésbé félünk a munkanélküliségtől

A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban kissé gyengült, a kereskedelemben nem változott, a szolgáltató cégeknél erősödött, a lakosság munkanélküliségtől való félelme pedig kissé csökkent. Az áremelési szándék az iparban kisebb lett, de a fogyasztók inflációs várakozása kissé erősödött.

A magyar gazdaság kilátásait a kereskedelem és a lakosság kivételével minden ágazatban kedvezőtlenebbnek látták a válaszadók, mint júniusban.

Jobban bízik a lakosság, de azért nem most fogunk új tévét venni

A GKI fogyasztói bizalmi index júliusban a júniusi erőteljes csökkenést követően kissé javult. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetük következő egy évét jobbnak, míg várható megtakarítási képességüket kissé rosszabbnak ítélték, mint az előző hónapban.

A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenre vonatkozó vásárlási feltételeit markánsan romlónak, a következő egy évre vonatkozót kissé javulónak érzékelte.

Székely Csaba Bányavirág című drámájának próbája 2013-ban. MTI Fotó: Kallos Bea

Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Makro / Külgazdaság Ez lenne az a bizonyos tüdőlövés? Recesszióban maradt az eurózóna gazdasága
Litván Dániel | 2023. június 8. 11:56
A legfrissebb adatok szerint a várakozásokat alulteljesítve az idei első negyedévben is tovább csökkent az eurózóna GDP-je.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Makro / Külgazdaság Mi történik? Közel 10 százalékkal drágult a gáz két nap alatt
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:22
Nem csillapodik a gázár-emelkedés, a tegnapi 6 százalék után ma is 3 százalék feletti pluszban cserél gazdát az irányadó TTF-típus a rotterdami árutőzsdén.
Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG