2p
6,8 százalékra csökkent a munkanélküliség, jön az arcképes nyilvántartás, mi lesz a NAV-val és mennyire jó menedék a forint? Napi hírösszefoglaló.

140 ezerrel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt. 4,2 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma május-július között. 51 ezerrel kevesebb a munkanélküli, a munkanélküliségi ráta ezzel 6,8 százalékra csökkent. Elemzők szerint az év második felében tovább folytatódik a munkaerőpiaci mutatók javulása

---

Mennyire sérülékeny a forint? Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján egy nemzetközi elemzést idézett, ami arról szól: a jelenlegi helyzetben a forint a legkevésbé sérülékeny feltörekvő deviza - gyakorlatilag menedékként is szolgálhat a jelenlegi helyzetben. Az ING elemzését itt találja >>>

---

Jöhetnek a határra is a tranzitzónák? Komoly törvényjavaslat-csomaggal áll elő a Fidesz, új tranzitzónák és jogi kategóriák is létrejöhetnének.

---

Államtitkárság vagy önálló minisztériummá válhat a Nemzeti- Adó és Vámhivatal. A hatóság valamelyik minisztérium egyik egységeként működhet a jövőben, de felvetődött az is, hogy önálló adóügyi minisztériumot hoznának létre.

---

A kormány mindent fog tudni rólunk? Egy törvénytervezet szerint a teljes magyar lakosság arcképének nyilvántartását és profilozását tervezi a kormány. Az adatbázis a hivatalos igazolványképekből épülne és gyakorlatilag bármelyik állami szerv hozzáférhetne, amelynek csak egy csepp rendészeti jogosítványa van.

---

Újabb négy éves csúcsra emelkedett augusztusban az euróövezet üzleti bizalmi indexe. Az Economic Sentiment Indicator index 104,2 pontra emelkedett a júliusi 104,0 pontról. Magyarországon is javult a bizalmi index: idei csúcsra, 114,2-re emelkedett az érték.

---

Mit okoz az Astra biztosító csődje a magyar kgfb piacon? A három legnagyobb szereplő mögött négy olyan szolgáltató van, amelyek fél éves díjbevétele 4-5 milliárd forint között van. Számukra érdekes lehet az Astra több százezer ügyfele, ha a magyarországi fióktelep beszünteti tevékenységét.

---

Nevet vált a TVK. A cég a Mol 100 százalékos tulajdonú leányvállalata Mol Petrolkémia Zrt. néven folytatja működését.

--

Kamerával jártuk be a budapesti tranzitzónákat, megnéztük, mit esznek és hogyan tisztálkodnak a menekültek - közeleg az eddigi legnagyobb hullám, megnéztük, mi várja őket a fővárosban. Erről szól pénteken a Nap Kommentárja:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bánya, vegyi üzem, cellulózgyár - dobra ver több nagyüzemet az ukrán kormány
Mester Nándor | 2024. március 5. 15:01
Folytatják idén a kisprivatizációt is, emellett továbbgörgetik a kkv-k hitelprogramját.
Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: Olaszországban nőtt a GDP
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 14:23
Az olasz gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, míg a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG