<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Április 1-jétől jelentősen változnak a villamosenergia-rendszerhasználati díjak. Átalakul a díjszerkezet, lesznek olyan tételek, amelyek jelentősen megdrágulnak, s lesznek olyanok, amelyeket eltörölnek. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) díjváltozásról szóló határozatában ugyanakkor vannak feketével kisatírozott részek, amelyek a hat hazai áramelosztónak egyfajta kompenzációként, azok fedezetlen költségeire nyújtott milliárdokat takarnak. Ezeknek járt utána laptársunk.

A cikk eredetileg az Mfor.hu-n jelent meg.

Mielőtt belemennénk, mi is változott a mai naptól a villamosenergia-fronton, érdemes egy kis fejtágítót tartani. A hazai villamos energia általános forgalmi adó nélküli ára két fő tételből áll: a rendszerhasználati díjakból és az energiaárból. A történetünk szempontjából érdekes rendszerhasználati díjak hatósági árak, amelyek tartalmazzák a villamos energia szállításához, a hálózat üzemeltetéséhez, valamint a villamos energia méréséhez kapcsolódó árelemeket.

Az energiaár a nagyobb ipari fogyasztók számára piaci, azaz a fogyasztó a kereskedők árajánlataiból választhatja ki a számára legkedvezőbbet. A lakossági és a kis ipari fogyasztók számára az energiaár hatósági, amelyet miniszteri rendelet határoz meg.

Vihart vetettek? Fotó: depositphotosVihart vetettek? Fotó: depositphotos

A fókuszunkban szereplő rendszerhasználati díjakat mindig egy bizonyos ciklusra állapítják meg. Ezen árszabályozási ciklusok hossza általában 4 év, a kezdő és záró időpontjukat a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény szabja meg. A most induló ciklus 2021. április 1-jétől 2024. december 31-éig tart. Ezen árszabályozási cikluson belül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal évenként állapítja meg a rendszerhasználati díjakat. A ciklus első évére vonatkozó árak (azaz a mai naptól érvényesek) költséghátterének megállapítására a MEKH minden érintett cégnél úgynevezett eszköz- és költség-felülvizsgálatot végez.

Míg az ármegállapítás eddig rendeletben történt, addig a 2021. április 1-jétől érvényes árak megállapítására a MEKH határozatot hozott, aminek az a jelentősége, hogy a rendelet ellen nincs apelláta, a határozatok azonban bíróságon megtámadhatók. Ekként kell tehát tekinteni a mostani határozatra, amelynek értelmében jelentősen változnak a villamosenergia-rendszerhasználati díjak. Átalakul a díjszerkezet, lesznek olyan tételek, amelyek nagyon megdrágulnak, s lesznek olyanok, amelyeket eltörölnek.

A MEKH elnökének, Horváth Péter Jánosnak az árváltozásról hozott, összesen 269 oldalas határozatának publikus, azaz bárki által az interneten néhány kattintással (H 440/2021. számú határozat, a www.mekh.hu oldalon keresve) elérhető változatából is látható, hogy milyen költségelemekből tevődnek össze a rendszerhasználati díjak. Az egyes társaságokra vonatkozó költségtételeket azonban nem ismerhetjük meg (ezek ki vannak feketítve), csak a hat áramelosztóra vonatkozó összesített adatokat. De a vezetékhossz és transzformátorok teljesítménye alapján a hat elosztónak juttatandó úgynevezett egyedi ösztönző tételeket tartalmazó táblázatban szereplő összesítő adat is feketével van kisatírozva, s a táblázat alatt még további, két szöveges sor sem olvasható el.

A hat magyarországi áramelosztó:

  • ELMŰ 
  • ÉMÁSZ
  • MVM Next (2021. január 1-jéig NKM Energia)
  • E.On Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.
  • E.On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.
  • E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt.

Anélkül, hogy túlságosan belebonyolódnánk a szakmai részletekbe, az egyedi ösztönző tételekről annyit érdemes tudni, hogy azok az elosztók ténylegesen felmerülő, állandó jellegű, de egyébként fedezetlen költségeit hivatottak kompenzálni. Azt viszont, hogy e célra mekkora egyedi ösztönzőt kapnak összesen az elosztók, nem lehet megtudni, hiszen nemcsak az elosztónkénti tételeket, hanem a szummaértéket is kifeketítette a MEKH. Legalábbis az említett táblázatban. Néhány oldallal később ugyanis azért kapunk némi fogódzót: az „Elismert elosztói költségek” című táblázat sorainak (működési költségek, hálózati veszteség, éves értékcsökkenés, tőkeköltség, egyedi ösztönző és egyéb tételek) legalább a végösszege látszódik. Így az is, hogy a féltucat áramelosztó összesen 24,95 milliárd forint értékű egyedi ösztönző és egyéb tételekben részesül. Vagyis, itt már nemcsak egyedi ösztönzőkről van szó, hanem egyéb tételekről is, de hogy ezek között mi a megoszlás, azt megint csak nem lehet tudni.

Nem volt tehát mit tennünk, mint informális csatornákon megpróbálni kideríteni, milyen számokról lehet szó. Nos, annyit megtudtunk, hogy egyedi ösztönzőként 18,5 milliárd forintot szavazott meg a MEKH a hat elosztónak, ebből kettejüknek, a ma már egy testben létező Elmű-nek és az ÉMÁSZ-nak együttesen valamivel több mint 6 milliárdot, ami azt jelenti, hogy a maradék 12,5 milliárd oszlik meg négy társaság, az NKM és a három E.On-cég között. Azt is sikerült kiderítenünk, hogy az egyedi ösztönzőkön kívül az Elmű – egyedi mérlegelés alapján – még 2,7 milliárdot kapott. Ez lehet tehát a része annak a plusz 6,45 milliárdnak, amely ezek szerint egyéb tételként van feltüntetve, ami egyúttal azt is jelenti, hogy 3,75 milliárd sorsa kérdéses.

Természetesen megkérdeztük az Energiahivatalt, hogy jók-e az információink, miszerint 18,5 milliárd az összes egyedi ösztönző, s éves szinten 6,45 milliárd az egyéb költség, amelyből az Elmű 2,7 milliárdot kapott. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi indokolta, hogy a MEKH egyedi mérlegelése alapján adott 6,45 milliárdot, az milyen költségek fedezetére szolgált és mely elosztók kaptak abból: az összes, vagy csak egy részük, s ha nem mindegyikük, akkor mi volt a kiválasztás alapja. Rákérdeztünk arra is, hogy a rendszerhasználati díjakkal fedezendő 6,45 milliárd forintos többlet miatt a fogyasztóknak milyen mértékben kell magasabb rendszerhasználati díjat fizetni. A válaszokat  amelyek megadására több napos időt hagytunk  egyelőre nem kaptuk meg, de amint megérkeznek, azokat természetesen közöljük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedöntheti-e az Orbán-kormányt a Pegasus-ügy? A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. július 23. 19:01
A lehallgatási botrány akár egy James Bond-film forgatókönyve is lehetne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek azok segítségével politikusok, újságírók, cégvezetők telefonjait figyelik meg, a gyanú szerint politikai céllal. Sajtóhírek szerint az ügyben Magyarország is nyakig benne van. A magyar kormány nem cáfolja a szoftver beszerzését és használatát, de azt mondja, hogy semmi törvénytelen nem történt, az egész csak hisztéria. De tényleg csak erről van szó? Hol van a határ jogos és jogtalan megfigyelés között? Bízhatunk-e még egyáltalán a hatalomban? Lesz-e az ügynek bármilyen következménye? És emlékszünk-e még Edward Snowdenre vagy Julian Assange-ra? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.  
Makro / Külgazdaság Megrohanták a magyarok Horvátországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 17:37
Lényegesen nőtt a nyaralók száma.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos