BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2018. január 15. 16:35

Elég kellemetlen, sőt inkább vérfagyasztó, ha az ember telefonján hivatalosnak tűnő üzenet jön arról, hogy jön a rakétatámadás, ami akár atombomba is lehet. Hawaii lakosaival és turistáival most ez történt, ráadásul több mint fél órán át várhatták a megsemmisülést, mert csak utána fújták le a téves riasztást.

Mit kezdenénk vele, ha ilyen történne velünk? Fogalmunk sem lenne, hogy komolyan vegyük-e, de ha igen, sok értelmeset akkor sem tudunk tenni, marad a mérhetetlen rettegés. A világ bármely részén ijesztő egy ilyet kapni, de ráadásul ez egy olyan helyen történt, ahol van valamekkora realitása egy ilyen támadásnak, hisz Észak-Korea már korábban emlegette, hogy el tud lőni odáig (azóta már az amerikai szárazföldig is).

A kádba bújtak

Aki tehát kapott egy ilyet Hawaii szigetén, volt oka rá, hogy komolyan vegye, de mit tehetett? Elvileg ott még oktatás is volt, hogy mit kell tenni közelgő rakéta esetén. A mostani esetben a BBC szerint sokan a fürdőkádba, illetve matrac alá bújtak, legalábbis ezt írták meg a Twitteren. A hivatalos előírás szerint ilyenkor be kell menni egy épületbe, ha valaki az utcán van, azon belül is lehetőleg a pincébe, ami nem árt, ha betonból van, szóval gyakorlatilag egy bunkerbe.

A borzalom egyetlen előnyös vonása, hogy ha 20 percen belül nem történik semmi, akkor elő lehet mászni, lefújtnak lehet tekinteni, mivel 20 perc alatt odaér az észak-koreai rakéta, márpedig ha a jelzést az alapján adták ki, hogy rakétát észleltek, akkor annak értelemszerűen már ennél rövidebb idő alatt célba kell érnie. A mostani esetben különösen bosszantó volt, hogy még ennyi idő alatt sem jött értesítés arról, hogy vaklárma volt, hanem fél óránál is hosszabb időnek kellett ehhez eltelni.

Van értelme?

Felmerül a kérdés, hogy van-e egyáltalán értelme egy ilyen sms-ben történő pánikkeltésnek?. Ha arra gondolunk, hogy egy ilyen eset, mint a mostani, micsoda pánikot, rettegést és hosszú ideig tartó rossz érzést okoz, arról nem is beszélve, hogy esetleg éles helyzetben már nem is veszik komolyan, valószínűleg több a kára, mint a haszna. Az is erősen kérdéses, hogy igazi támadáskor mennyit segít? Egyrészt akkor is előfordulhat, hogy atomfegyver nélküli rakéta jön, így fölösleges az egész ijedelem, ha pedig tényleges atomrobbanás van, a menedék úgyis csak akkor segít, ha az elég messze történik.

Kádár alatt

A legfőbb kérdés az: hogyan fordulhat elő egy ilyen téves riasztás? Ilyen könnyű azt kiadni? Sokszor egy internetes vásárlás vagy banki művelet során is megkérdezik tőlünk, hogy biztosan akarjuk-e az adott műveletet? Egy ilyennél meg feltételeznénk, hogy háromszor is rákérdez a rendszer, esetleg nem is csak egy embernek kell dönteni. Ha nem így van, akkor nagyon lazán kezelik a dolgot, ráadásul a tisztelt polgárokban joggal merül fel a kérdés, hogy vajon magát az atomrakéta indítógombot hogy kezelik?

Atomfenyegetés volt régebben is, de akkor nem volt kitéve a lakosság ekkora sokknak. A hidegháború idején volt számtalan polgári védelmi terv, voltak szirénák is, de nem volt mobiltelefon, ahol egy ilyen halálra ijesztő üzenet kijöhetett volna (amúgy is igyekeztek kerülni a pánikkeltést, legalábbis a keleti oldalon). A technika ezen eszköze mellett viszont sokkal nagyobb gondot kéne fordítani arra, hogy fölöslegesen, emberi mulasztás miatt ne tudjon egy ilyen riasztás aktivizálódni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Friss
hírlevél