1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tőkét emel az állam a Magyar Fejlesztési Bankban, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő pedig beolvad az Állami Autópálya Kezelőbe - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. A kormányhatározat szerint a nemzeti fejlesztési miniszternek kell a 60 milliárd forintos tőkeemelést végrehajtania. Cél, a külső forrásbevonáshoz, valamint az aktivitás-bővítéséhez szükséges tőkehelyzet biztosítása. Ezért módosítani kell a költségvetést.

A pénteki döntés szerint a 60 milliárd forintot egy összegben kell utalni az MFB Zrt. számlájára: a tőkejuttatásból 6 milliárd forint a jegyzett tőkét növeli, 54 milliárd forint pedig a tőketartalékba kerül. A határozat kitér arra is, hogy a nemzetgazdasági miniszternek ez ügyben kezdeményeznie kell az idei költségvetés módosítását.

Ugyanebben a határozatban a kormány arról is rendelkezett, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter hozza meg a szükséges tulajdonosi intézkedést azért, hogy a gyorsforgalmi úthálózat hatékony fejlesztése és működtetése, valamint az egységes úthálózat fejlesztés rendszerének létrehozás érdekében a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beolvadjon az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-be, és ezt követően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beolvadjon a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. egyesülésével létrejött társaságba.

A kabinet jóváhagyta, hogy az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szabad pénzeszközeiből összesen legfeljebb 30 milliárd forintot a folyamatban lévő és előkészítés alatt álló infrastruktúra fejlesztési célokra használjon fel, és felhívta a nemzeti fejlesztési minisztert a szükséges tulajdonosi intézkedések meghozatalára.

Rendkívüli kormányzati előirányzatokból is átcsoportosít a kormány

A kormány hét tételben összesen több mint 2,5 milliárd forintot csoportosított át a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatából. Pluszforráshoz jut egyebek mellett a MÁV a dolgozói ösztönzésére, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az egyetemek, főiskolák, illetve a budapesti Erkel Színház támogatása érdekében.

A kormány döntése értelmében a Miniszterelnökség fejezetén belüli rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített forrásból - a vagyonkezelőn keresztül - járulékaival, közterheivel együtt számítva egymilliárd forintot csoportosítottak át a MÁV Zrt., a MÁV-START Zrt., a MÁV-ÉPÉSZET Zrt., valamint a MÁV-TRAKCIO Zrt. minden jelenlegi vasúti dolgozójának pénzügyi ösztönzésére.

E rendeletből kiderül az is, hogy a nemzeti fejlesztési miniszternek jövő február végéig javaslatot kell készítenie az érintett dolgozók 2012-2013. évi ösztönzésére is - járulékaival, közterheivel együtt számítva - összesen 4 milliárd forint összeghatárig a forrás megjelölésével együtt.

Egy másik határozat szerint 30 millió forintot csoportosítottak át az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos feladatainak ellátására.

A rendkívüli kormányzati intézkedések cím terhére kap 364 millió forintot a Nefmi az egyetemek, főiskolák javára. Ugyanebből a forrásból az Erkel Ferenc Színház rekonstrukciójára a Nefmi 100 millió forintot kap. A kabinet elrendelte azt is, hogy meg kell kezdeni a színház "előadás tartására alkalmas állapotra történő" felújítását, az ehhez szükséges 1,7 milliárd forintos forrást a 2012. évi költségvetési törvényjavaslatban kell biztosítani.

A dabasi Táncsics Mihály Gimnázium a rendkívüli kormányzati intézkedések cím terhére 150 millió forinthoz jut fenntartóján, a Pest Megyei Önkormányzaton keresztül.

A kormány arról is döntött egy másik határozatban, hogy 500 millió forintot csoportosít át a Nefmi-hez a szociális szolgáltatások és egyéb szociális feladatok támogatására. A kabinet döntése értelmében 400 millió forintot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Vagyonkezelő Központ kap a források átcsoportosításával.

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az a határozat is, amely szerint a kormány 2,2 milliárd forintot juttat a helyi önkormányzatoknak a szervezési intézkedésekhez kapcsolódó többletkiadások támogatására az idei céltartalék terhére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG