<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kétnapos behatolás történt Ukrajnából Oroszországba. Háborús hírek.

  • A Reuters érdekes elemzést állított össze arról, mit jelent Belgorod az orosz hadműveletek számára. Az ügynökség által megkérdezett vagy idézett katonai elemzők szerint egy kétnapos behatolás Ukrajnából Oroszország nyugati határvidékére arra kényszerítheti a Kreml-et, hogy elterelje csapatait a frontvonalakról, miközben Kijev jelentős ellentámadásra készül, és pszichológiai csapást mérhet Moszkvára. Bár Kijev tagadott bármiféle szerepvállalást, Oroszország 15 hónappal ezelőtti megszállása óta a legnagyobb határon átnyúló ukrajnai rajtaütést szinte biztosan egyeztették az ukrán fegyveres erőkkel, miközben az ukrán fegyveres erőkkel készül a terület visszafoglalására – mondták a szakértők.

  • Rishi Sunak brit miniszterelnök egy londoni védelmi konferencián kijelentette, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei „évekig” készek támogatni az országot a háborúban – írja az FT. Hozzátette, hogy Oroszország stratégiája a „kivárás”. . . hogy az emberek [nyugaton] elfáradjanak, unatkozzanak . . . nem fog működni” – írta a lap.

  • Moszkva azt állítja, hogy visszaverte az Ukrajnához igazodó milíciák által vezetett támadást, amely kaotikus csaták sorozatához vezetett az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régióban az elmúlt két napban. Belgorod kormányzója, Vjacseszlav Gladkov kedden későn közölte, hogy intézkedéseket vezettek be a terrorizmus megállítására, miután a határokon átnyúló támadást megszüntették. Csak néhány órával azután történt, hogy Moszkva azt állította, hogy visszaszorította a harcosokat a határon túlra. Gadkov szerint az orosz védelmi minisztérium és a biztonsági ügynökségek továbbra is „felmosó” kampányt folytatnak.

  • Li Qiang kínai miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy Kína hajlandó együttműködni Oroszországgal annak érdekében, hogy előmozdítsa pragmatikus együttműködésüket különböző területeken, és „új szintre” emelje azt – írja a Reuters.

  • Megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése F-16-os repülőgépek vezetésére Lengyelországban – közölte Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője.​​​​​​​

The Guardian 

Makro / Külgazdaság Felrobbantották a Dnyeper gátját, tízezreket kell kitelepíteni
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 20:06
Átszakadt a Dnyeper gátja Nova Kahovkánál, a háborúzó felek természetesen egymást vádolják, az ukrán kofrmány terrorcselekménynek ítéli a támadást. Prigozsin tovább támadja az orosz hadsereg vezetését, Kijev pedig további szankciókra szólította fel a nemzetközi közösséget. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság „A mi embereink pártolnak át“ – miért tarol a protesztpárt Németországban?
Wéber Balázs | 2023. június 6. 19:55
A második legnépszerűbb párttá vált az Alternatíva Németországért: a németek csaknem ötöde ma már rá adná voksát. Az AfD Kelet-Németországban hagyományosan erős, a jelenlegi kormány bénázása pedig országosan is a malmára hajtja a vizet. Nagyító alatt Németország legvitatottabb pártjának előretörése.
Makro / Külgazdaság Ukrán elnöki tanácsadó: egy orosz gépesített dandár robbanthatta fel a kahovkai vízerőművet
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:18
Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban. 
Makro / Külgazdaság A GVH az élelmiszerinfláció mélyére néz
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 15:48
Július elsején indul az online árfigyelő adatbázis. A rendszer készen áll a tesztelésre. A kiskereskedelmi cégek mindenben támogatják a rendszer elindulását és megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését, annak érdekében, hogy elindulhasson a rendszer július elsején.
Makro / Külgazdaság Elképesztő technikai áttörést hoz az ukrajnai háború
Káncz Csaba | 2023. június 6. 15:26
Ukrajnában a pilóta nélküli fegyverrendszerek egyre fontosabbá válnak a háborúban. Közben elképesztő tudású drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kijev: Oroszország terroristállam
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 13:44
Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) meghallgatásán a Nova Kahovka-i víztározó gátja elleni robbantásos támadás miatt.
Makro / Külgazdaság A hazai cégek fele teljesen áthárítja az inflációt a vevőkre
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 12:29
Megviseli a nagyvállalatokat a 20 százalék feletti infláció, tízből kilenc cég működését befolyásolja negatívan – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi méréséből. Az infláció  nagymértékű emelkedését elsősorban költségcsökkentéssel és áremeléssel kompenzálják a cégek. Utóbbinál a vállalatok közel fele teljesen beépítette az infláció mértékét az áraiba.
Makro / Külgazdaság Már megint mi történik a gázárakkal?
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:59
Több mint 6 százalékos mínuszban a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Makro / Külgazdaság Hullanak a német tankok Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:14
Több mint másfél ezer ukrán katonát, valamint 28 harckocsit, köztük nyolc német Leopard tankot és három francia AMX-10RC kerekes harckocsit semmisített meg az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők újabb támadásának visszaverése során a donyecki régió déli részén - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradó éjjel.
Makro / Külgazdaság Új tervvel mentené meg az Amazonast Lula da Silva
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 10:46
Új tervet hirdetett az amazóniai illegális erdőirtások felszámolására Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG