1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az ügyben megszólaló politikusok véleményét összegezve kiszámíthatatlan az MSZP és az SZDSZ mai egyeztetésének végkimenetele, de várhatóan kézzelfogható eredmény nélkül zárul majd a tárgyalás, mely a miniszterelnök kezdeményezésére jön létre
Az ügyben megszólaló politikusok véleményét összegezve kiszámíthatatlan az MSZP és az SZDSZ mai egyeztetésének végkimenetele, de várhatóan kézzelfogható eredmény nélkül zárul majd a tárgyalás, mely a miniszterelnök kezdeményezésére jön létre

Az előzetes nyilatkozatokból az látszik, hogy mindkét pártnak jó, ha van még ideje, mielőtt bármilyen konkrét döntés születik. Az SZDSZ-es politikusok véleménye nem egységes, nyilatkozataik árnyaltak, álláspontjukat a hétvégi frakcióülés is befolyásolhatja. Az MTI úgy tudja, az MSZP országos elnökségének kedd éjszakai ülésén a párt vezetése és a miniszterelnök kompromisszumot kötött.

A szocialisták - ahogy a miniszterelnök javasolta - kongresszust tartanak, ám annak lehetséges időpontját nem rögzítették le szeptember 27-ére, hanem kitolták október 11-ig. Egyes források szerint a kongresszus időpontjának "lebegtetése" arra jó, hogy októberre már látszani fog, van-e esély a kisebbségi kormány adójavaslatinak elfogadására. Gyurcsány Ferenc szerdán az MTI-nek úgy nyilatkozott, csökkentették a nyomást az SZDSZ-en azzal, hogy két héttel több időt hagytak a tárgyalásokra.
   

A miniszterelnök kezdeményezésére ma délelőtt tárgyal az MSZP és az SZDSZ tárgyalódelegációja a Képviselői Irodaházban.
A távirati iroda úgy tudja, a szocialista vezetés és Gyurcsány Ferenc közötti megegyezés másik része szerint nem határozták meg előre, milyen tartalom eldöntésére hívják majd össze a küldötteket. A kormányfő az MTI-nek adott interjújában azt mondta, ha már csütörtökön, az első egyeztetés után megszakadnak a tárgyalások az SZDSZ-el, akkor ezt a magatartást fogják megpróbálni megérteni és elemezni.
   
Mindegy, hogy rendes választás lesz-e 2010-ben, vagy előre hozott jövőre, "legfeljebb 7-8 hónappal előbb jön a Fidesz" - a Népszava információi szerint ezt mondta Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő egy szerdai rendezvényen.
"Azt már látjuk, hogy mit mondanak rólunk, azt szeretnénk jobban megtudni, hogy mit gondolnak az országról. Erre nekünk presztízs nélkül, érzékenység nélkül minden lehetőséget ki kell használnunk" - hangsúlyozta. Mint mondta, azzal nem foglalkoznak, hogy milyen mandátuma van az SZDSZ elnökének, mert az MSZP-nek jóhiszeműen kell közelednie az SZDSZ felé: ha a párt elnökével tárgyal, akkor azt kell feltételezni, hogy a párt álláspontját képviseli.
   
Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő szerdai - Horn Gáborral közösen - tartott sajtótájékoztatóján továbbra is a szakértői kormány létrehozását szorgalmazta, és hangsúlyozta, hogy a Megegyezés című programot az SZDSZ nem tudja támogatni, mert az "pótcselekvés, a lassú agónia politikai programja". Horn Gábor liberális ügyvivő arról beszélt, hogy az SZDSZ sohasem mondta, hogy nem akar tartalmi kérdésekről tárgyalni, hiszen tartalmi, szakmai problémákról bárkivel hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, de a "Megegyezés" programot ő is elutasította.
   

A Népszava értesülései szerint már az MSZP hétfői, a parlamenti évadot nyitó frakcióülésén felmerült, hogy a szocialisták kijátszhatnák a Budapest-kártyát, azaz nyomást gyakorolhatnának az SZDSZ-re azzal, ha kilátásba helyeznék a fővárosi közgyűlésben meglévő koalíciós együttműködés felrúgását.

Az MTI információi szerint az MSZP tárgyalódelegációja - amelyet Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök vezet, és tagja Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető, Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke, illetve Szekeres Imre és Juhász Ferenc elnökhelyettes - elsősorban a kormány által szerdán elfogadott középtávú munkatervet viszi magával az egyeztetésre. A távirati iroda úgy tudja, hogy az SZDSZ részéről Fodor Gábor pártelnök mellett várhatóan Kóka János frakcióvezető, Gulyás József, Gusztos Péter és Horn Gábor ügyvivő vesz részt a tárgyaláson.

Gyurcsány: vége a bújócskának!
Azt kapja az MSZP, amit Gyurcsány
Jó a külső segítség is az SZDSZ helyett
Elkezdtük szeretni politikusainkat
MSZP: még hezitál kongresszus-ügyben
Egyre valószínűbb, hogy Gyurcsány távozik?
Válasszatok! Gyurcsány összehívta a kongresszust
Fodor a szakértői kormányról egyeztetne

 

MTI, Népszava

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
Makro / Külgazdaság Kellemetlen adatot magyarázhat az Orbán-kormány a választások előtt
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 08:31
2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor erre biztosan kitérne a hitéből: 400 milliárd euró közös pénzt fordíthatna fegyverkezésre az Unió
Litván Dániel | 2024. május 8. 05:39
Ott pihen többszáz milliárd euró egy közös alapban, amit nem nagyon használ most semmire az Európai Unió, miközben rengeteg pénz kellene Ukrajnának, illetve az uniós védelmi iparnak. A megoldás adja magát, de nem mindenki fog ebbe beleegyezni, viszont a magyar kormánynak például nincs is közvetlen beleszólása a kérdésbe.
Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG