BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 11. 06:38

Az ügyben megszólaló politikusok véleményét összegezve kiszámíthatatlan az MSZP és az SZDSZ mai egyeztetésének végkimenetele, de várhatóan kézzelfogható eredmény nélkül zárul majd a tárgyalás, mely a miniszterelnök kezdeményezésére jön létre

Az ügyben megszólaló politikusok véleményét összegezve kiszámíthatatlan az MSZP és az SZDSZ mai egyeztetésének végkimenetele, de várhatóan kézzelfogható eredmény nélkül zárul majd a tárgyalás, mely a miniszterelnök kezdeményezésére jön létre

Az előzetes nyilatkozatokból az látszik, hogy mindkét pártnak jó, ha van még ideje, mielőtt bármilyen konkrét döntés születik. Az SZDSZ-es politikusok véleménye nem egységes, nyilatkozataik árnyaltak, álláspontjukat a hétvégi frakcióülés is befolyásolhatja. Az MTI úgy tudja, az MSZP országos elnökségének kedd éjszakai ülésén a párt vezetése és a miniszterelnök kompromisszumot kötött.

A szocialisták - ahogy a miniszterelnök javasolta - kongresszust tartanak, ám annak lehetséges időpontját nem rögzítették le szeptember 27-ére, hanem kitolták október 11-ig. Egyes források szerint a kongresszus időpontjának "lebegtetése" arra jó, hogy októberre már látszani fog, van-e esély a kisebbségi kormány adójavaslatinak elfogadására. Gyurcsány Ferenc szerdán az MTI-nek úgy nyilatkozott, csökkentették a nyomást az SZDSZ-en azzal, hogy két héttel több időt hagytak a tárgyalásokra.
   

A miniszterelnök kezdeményezésére ma délelőtt tárgyal az MSZP és az SZDSZ tárgyalódelegációja a Képviselői Irodaházban.
A távirati iroda úgy tudja, a szocialista vezetés és Gyurcsány Ferenc közötti megegyezés másik része szerint nem határozták meg előre, milyen tartalom eldöntésére hívják majd össze a küldötteket. A kormányfő az MTI-nek adott interjújában azt mondta, ha már csütörtökön, az első egyeztetés után megszakadnak a tárgyalások az SZDSZ-el, akkor ezt a magatartást fogják megpróbálni megérteni és elemezni.
   
Mindegy, hogy rendes választás lesz-e 2010-ben, vagy előre hozott jövőre, "legfeljebb 7-8 hónappal előbb jön a Fidesz" - a Népszava információi szerint ezt mondta Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő egy szerdai rendezvényen.
"Azt már látjuk, hogy mit mondanak rólunk, azt szeretnénk jobban megtudni, hogy mit gondolnak az országról. Erre nekünk presztízs nélkül, érzékenység nélkül minden lehetőséget ki kell használnunk" - hangsúlyozta. Mint mondta, azzal nem foglalkoznak, hogy milyen mandátuma van az SZDSZ elnökének, mert az MSZP-nek jóhiszeműen kell közelednie az SZDSZ felé: ha a párt elnökével tárgyal, akkor azt kell feltételezni, hogy a párt álláspontját képviseli.
   
Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő szerdai - Horn Gáborral közösen - tartott sajtótájékoztatóján továbbra is a szakértői kormány létrehozását szorgalmazta, és hangsúlyozta, hogy a Megegyezés című programot az SZDSZ nem tudja támogatni, mert az "pótcselekvés, a lassú agónia politikai programja". Horn Gábor liberális ügyvivő arról beszélt, hogy az SZDSZ sohasem mondta, hogy nem akar tartalmi kérdésekről tárgyalni, hiszen tartalmi, szakmai problémákról bárkivel hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, de a "Megegyezés" programot ő is elutasította.
   

A Népszava értesülései szerint már az MSZP hétfői, a parlamenti évadot nyitó frakcióülésén felmerült, hogy a szocialisták kijátszhatnák a Budapest-kártyát, azaz nyomást gyakorolhatnának az SZDSZ-re azzal, ha kilátásba helyeznék a fővárosi közgyűlésben meglévő koalíciós együttműködés felrúgását.

Az MTI információi szerint az MSZP tárgyalódelegációja - amelyet Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök vezet, és tagja Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető, Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke, illetve Szekeres Imre és Juhász Ferenc elnökhelyettes - elsősorban a kormány által szerdán elfogadott középtávú munkatervet viszi magával az egyeztetésre. A távirati iroda úgy tudja, hogy az SZDSZ részéről Fodor Gábor pártelnök mellett várhatóan Kóka János frakcióvezető, Gulyás József, Gusztos Péter és Horn Gábor ügyvivő vesz részt a tárgyaláson.

Gyurcsány: vége a bújócskának!
Azt kapja az MSZP, amit Gyurcsány
Jó a külső segítség is az SZDSZ helyett
Elkezdtük szeretni politikusainkat
MSZP: még hezitál kongresszus-ügyben
Egyre valószínűbb, hogy Gyurcsány távozik?
Válasszatok! Gyurcsány összehívta a kongresszust
Fodor a szakértői kormányról egyeztetne

 

MTI, Népszava

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél