TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A fertőzöttek egyre növekvő száma a kórházakban ápoltak számát jelentősen megemelte, emiatt pedig egyre nagyobb terhelés nehezedik az egészségügyi intézményekre, és egyre megfeszítettebb munkát kell végezniük az ott dolgozóknak. A kormány legutóbb meghozott intézkedéseinek is az a célja – hívta fel a figyelmet Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján, hogy a kórházak működőképességét megtartsuk. 

Mától a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, a vészhelyzet érvényessége pedig az egész országra kiterjed – kezdte az operatív törzs mai tájékoztatóját Gál Kristóf, az ORFK szóvivője, hozzátéve, hogy az intézkedés gyors, és hatékony cselekvést tesz lehetővé a kormányzat számára. A szóvivő ugyanakkor az állampolgárok együttműködését kérte a szabályok betartásában, ugyanis csak így lehet eredményes a járvány elleni védekezés.

Ezt követően Gál Kristóf ismertette azokat az új szabályokat, az éjszakai kijárási tilalomról, a szórakozóhelyek bezárásáról, illetve a kulturális, sport és egyéb helyeken betartandó távolságtartási szabályokról, melyekről lapunk a mai napon részletesen beszámolt. 

Mint mondta, a szabályok betartatás a szervezők és üzemeltetők felelőssége, aki pedig nem tartja be a vonatkozó rendelkezéseket, azt az adott helyről ki kell zárni. A rendőrség mostantól fokozottabban ellenőrzi ezeket a helyeket és Gál Kristóf  a szabályszegőkkel szemben határozott fellépést ígér; elrettentésül elmondta, hogy 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki a hatóságok, illetve legalább egy napra, és legfeljebb egy évre be is zárhatják a helyet. 

Jöttek az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseinek számadatai: 19 figyelmeztetés, 39 bírság és 14 feljelentés, ennyi esetben szankcionáltak valamilyen módon kereskedelmi egységet az országban. Az utazási korlátozásokat megszegőkkel szemben 71 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, és hatszor tettek feljelentést.

A házi karantén megszegőivel szemben pedig 28 esetben indult szabálysértési eljárás. 

A hét eleje óta a rendőrség gyakoribbá tette, sűrítette az ellenőrzéseket.

Ne fáradjunk bele a szabályok betartásába!

Müller Cecília, országos tisztifőorvos a tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy „szomorú rekordokat döntögetünk”. Mint mondta „az adatok önmagukért beszélnek” és elismételte azt a hétfői kijelentését, hogy Magyarországon exponenciálisan nő a fertőzöttek száma.

Ez – mint mondta – a kontaktusoknak köszönhető, és ezért is fontos – hangsúlyozta -, hogy azokat az intézkedéseket, amiket most meghozott a kormány, mindenki szigorúan tartsa be. 

A növekvő esetszám a kórházakban ápoltak számát is jelentősen megemelték, jelenleg 4871 fő szorul kórházi ellátásra, 355 beteg pedig lélegeztető gépen van, emiatt pedig egyre nagyobb megterhelés nehezedik az egészségügyi intézményekre, és egyre megfeszítettebb munkát kell végezniük az ott dolgozóknak. 

A kormány legutóbb meghozott intézkedéseinek is az célja – hívta fel a figyelmet Müller Cecília, hogy a kórházak működőképességét megtartsuk. 

Mint mondta, sok országban a teljesítőképesség határán van az egészségügy, a meghozott intézkedésekkel a kormány ezt kívánja Magyarországon elkerülni. 

Az országos tisztifőorvos ismét köszönetét fejezte ki az egészségügyi dolgozok áldozatos munkájáért, rájuk ugyanis a második hullám most jelentős többletterhelést ró.

Ma már a hazai települések 80 százaléka esetében kimutatták a fertőzés meglétét, így feltételezhető, hogy ahol nincs regisztrált eset, ott is előfordulhat fertőző személy.

Mint mondta, ezért is fontos a maszkhasználat. Ne fáradjunk bele a szabályok betartásába! – fogalmazott. 

Vizsgálják a járvány dinamikáját

Müller Cecília elmondta, hogy a járvány dinamikáját szakemberek bevonásával folyamatosan követik, hogy ennek alapján tudják meghozni a védekezéshez szükséges további intézkedéseket. 

Így vizsgálták a 44. hét adatait a megelőző 43.-hoz képest, és ebből az derült ki, hogy egy hét alatt a másfélszeresére nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

A járvány kezdete óta (amikor is a 40-49-es korosztály tette ki az igazolt fertőzöttek 21 százalékát, a 65-nél idősebb korosztály pedig a 15 százalékát, míg a gyermekek a 4,4 százalékot) az átlagos életkor egyre inkább felfelé kúszott. 

Míg a második hullám elején a fiatalabb korosztály (20–29 éves) volt leginkább érintett, az elmúlt négy hétben az igazolt új esetek negyede a 40–49 éves korosztályba esik. A legritkábban az 1–2 éves korosztályban igazolták a fertőzést. 

A 43. héten a fertőzöttek átlagéletkora 44 év volt, míg a 44. héten 45,7 évre nőtt.  

Hétről, hétre emelkedik az igazolt fertőzöttek átlagos kora – hívta fel a figyelmet Müller Cecília. 

Itt van az idő, mindenki vegye komolyan az intézkedéseket! – mondta.

Végezetül elmondta, hogy Budapesten a fertőzöttek aránya a másfélszerese 100 ezer lakosra vetítve az országos átlagnak ( ami 888 fő), a legalacsonyabb ez az adat Békésben, Somogyban és Tolnában, míg legmagasabb Budapesten, Győr-Sopronban, Nógrádban és Vasban. 

Újságírói kérdés nem hangzott el, további tájékoztatást 13 órakor a kormányinfón Gulyás Gergely miniszter tart. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél