3p

397 krízishelyzetet gyűjtött össze és elemzett a Magyar Public Relations Szövetség (MPRSZ) kríziskommunikációs tagozata a Krízistérkép 2023 című kiadványban, mely online letölthető az MPRSZ weboldaláról. A 13 public relations szakember által összeállított kötet a gyakorló szakemberek mellett a kríziskommunikáció iránt érdeklődő egyetemisták számára is iránytűként szolgálhat. 

A Krízistérkép szerkesztői az összegyűjtött 397 krízist összetett szempontrendszer szerint kategorizáltak, és vizsgálták a krízishelyzeteket többek mellett kiváltó okok, súlyosság szerint is. Iparágakat tekintve a legtöbb krízishelyzetet a közélet (158), a közlekedés (54) és az egészségügy (44 szolgáltatta. Megfigyelhetjük, hogy az egyes iparágaknak mennyire eltérő a krízisérzékenysége, vannak olyan területek, amelyek szinte elenyésző alkalommal kerülnek be krízishelyzettel a hírekbe - a legvédettebb ilyen szempontból a jól szabályozott technológiai ipar világa.  

Az egyes iparági elemzéseket esetpéldák egészítik ki: a szerkesztők egy-egy terület meghatározó, vagy különlegesen fontos kríziskommunikációs tanulságokkal járó esetét elemezték. A közéleti iparágon belül kiemelkedett a Nemzeti Színházban történt munkahelyi baleset és egyes online médiumokat célzó kibertámadások esete, míg az egészségügyben Gálvölgyi János májusi rosszulléte, a közlekedésben a győri vasúti fővonal felújítása miatti vágányzár kommunikációs tanulságait mutatták be a szerkesztők. Emellett szóba kerülnek az energiaipari, a pénzügyi, az FMCG, a tőkejavak, a szolgáltatóipar és a technológiai ipar legérdekesebb kríziskommunikációs esetei is. 

A kötet újdonsága, hogy részletesen elemzi a Covid-évek legfőbb kommunikációs trendjeit. Az akkumulátorgyárak kommunikációja mellett a Wizz Air utastájékoztatásának tanulságait is levonják a szerkesztők. A kötet végén a közösségi média kríziskommunikációban való felértékelődéséről is önálló elemzés készült.

Az egyes iparági elemzéseket esetpéldák egészítik ki
Az egyes iparági elemzéseket esetpéldák egészítik ki
Fotó: MPRSZ

A Krízistérkép 2023 szerkesztői az MPRSZ kríziskommunikációs tagozatának tapasztalt vállalati kommunikációs, public relations szakemberei, ügynökségi és vállalati oldalról egyaránt. Bánki András vezető tanácsadó Noguchi, Bőhm Kornél  kommunikációs tanácsadó, az Impact Works partnere, Csonka Attila Senior Marketing Manager Gránit Alapkezelő, Horváth Dóra PR divízióvezető Salt Communications, Horváth Mónika senior PR szakember Magyar Posta Zrt., Panulin Ildikó  vállalati kommunikációs főosztályvezető Szerencsejáték Zrt., Dr. Pintér Dániel Gergő Vállalati kommunikációs, PR és CSR osztályvezető BioTechUSA-cégcsoport, Somogyi Nóra Head of Public Relations Positive Adamsky, Szántó András ügyféligazgató Noguchi, Szekszárdi Katalin  kommunikációs és PR szakember, Szondy Réka kommunikációs tanácsadó WELL PR, Tüske Gabriella senior account director WELL PR, Vas Dóra krízis-és katasztrófakommunikációs szaktanácsadó MatrixPR. A kötet szakmai partnere az Observer.

A Krízistérkép 2023 és a korábbi Krízistérképek egyaránt letölthetőek a https://krizisterkep.mprsz.hu oldalról. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG