TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Október 20-tól már egészen biztos, hogy minden praxisban lehet kérni az ingyenes influenzaoltást, a kormány 1,3 millió darabot rendelt belőle. De vannak olyan vállalatok, melyek a munkavégzés helyén biztosítják az oltást, tehát dolgozóiknak nem kell külön időpontot egyeztetniük háziorvosukkal.

Az a hír járja, hogy egyre több cég biztosítja dolgozóinak az influenzaoltást a munkahelyen a koronavírus-járványra való tekintettel. Körkérdésünkre eddig négy vállalat válaszolt, amint megkapjuk a többit, cikkünket frissítjük. FRISSÍTÉSÜNKBEN már a CIB Bank válaszait is olvashatják.

A dolgozók igényelhetik a munkahelyükön. Fotó: mti A dolgozók igényelhetik a munkahelyükön. Fotó: mti

Az OTP Bank az elmúlt években is lehetővé tette munkatársai számára, hogy az egészségbiztosítási szolgáltatás keretében felvegyék az aktuális influenza oltást.

„Most is készülünk erre, jelenleg az igények felmérése zajlik, ezt követően születik majd róla döntés”

– írják válaszukban.

Az OTP Bank eddig is számos intézkedést vezetett be ügyfelei és munkatársai egészségének védelme érdekében a járványhelyzettel összefüggésben: munkatársai és ügyfelei egészségének védelme érdekében elsők között gondoskodott a megfelelő védő- és tesztelési eszközök beszerzéséről, és Magyarországon az összes vállalat és intézmény között a legtöbb tesztelést, több tízezer darabot végezte dolgozói körében.

A bank a teszteléseket a járvány második hullámában is megfelelő intenzitással folytatja, annak érdekében, hogy szolgáltatásait ügyfelei biztonságosan és zavartalanul tudják igénybe venni.

A legnagyobb magyar vállalat, a MOL Nyrt. az összes magyarországi munkatársa számára biztosítja az ingyenes influenzaoltást, amelyre október 2-ig lehetett jelentkezni, és amelyre a munkahely területén kerül majd sor a megadott időpontban és helyszínen, a lehető legnagyobb biztonságban. Az oltást kiemelt egészségügyi, higiéniai szempontokat figyelembe véve, kizárólag az arra jogosult egészségügyi dolgozó adhatja be majd a kollégáknak.

„Idén mintegy 1500 munkatársunk jelentkezett az oltásra, ez nagyobb érdeklődést jelent, mint a korábbi években” – emelte ki válaszában a MOL körkérdésünkre.

A vállalat úgy véli, idén különösen fontos a hagyományos influenza elleni védőoltás, mert a koronavírus és az influenza tünetei nagyon hasonlóak, a védekezést pedig megnehezíti, ha nem tudjuk, melyik fertőzés jeleit tapasztaljuk, arról nem is beszélve, hogy a két betegség egyszerre is jelentkezhet.

A Takarékbank szűkszavúan válaszolt kérdéseinkre:

„Mint felelős munkáltató számára fontos a munkatársak egészsége és kényelme. Jelenleg két szolgáltatóval is tárgyalunk a vakcinák beadatása kapcsán”.

Mégis, válaszukból kiderül, hogy ők is tervezik azt a könnyítést, hogy dolgozóik kihagyhatják a háziorvossal való időpontegyeztetéseket, mert a munkahelyükön megkaphatják majd az oltást.

A DM úgy nyilatkozott, hogy bár a pandémiás időszakban munkatársaik egészsége kiemelten fontos, és védelmükben több intézkedést is hoztak a járvány kezdete óta, ezt a szolgáltatást most kihagyják, mégpedig a következők miatt. Tapasztalataik szerint az egészségügyi intézmények fokozottan figyelnek a higiénés szabályok betartására országszerte, hiszen csak időpontra lehet menni, és korlátozzák az egy időben a várókban tartózkodók számát is.

A közel 260 üzlettel rendelkező országos hálózatukban dolgozó kollégáik számára az üzemorvosi vizsgálatokat helyi orvosok végzik el rendelési időben, ahol szintén időpontra kell menni. Csupán ezen okok miatt az influenza elleni védőoltást nem tervezik üzemorvoson keresztül biztosítani a munkatársaknak.

„Törökbálinti és érdi telephelyeinken nagy létszámban dolgoznak kollégák. Az üzemorvosok pedig csak bizonyos időpontokban rendelnek a helyszínen. Nagy létszámú jelentkezés esetén az oltások beadása nagyon elhúzódhatna, mert nem tudunk egyszerre több embert kivenni a műszakokból.”

A Tesco Magyarország  minden belső kommunikációs felületén felhívja munkatársai figyelmét az ingyenes influenza elleni védőoltás lehetőségére. Kiemelik, hogy munkatársak egészsége rendkívül fontos számukra, s éppen a héten zajlik, a 10 hetes egészségvédelmi kampány részeként az első Tesco Egészséghét, melyen a civilizációs betegségekről, prevencióról és a szűrővizsgálatok fontosságáról is szó esik.

FRISSÍTÉS:

A CIB Bank ingyenesen biztosítja minden munkatársa számára az egészségügyi ellátórendszerben történő felvétel esetén egyébként fizetős, ún. négykomponensű influenzaoltást, és lehetővé teszi, hogy az oltás felvétele a székházaiban történjen, a higiéniai szabályok maximális betartása mellett, és természetesen a vidéki fiókjainkban dolgozó kollégák számára is biztosítani fogja a lehetőséget lakóhelyükön. A bank számára kiemeltem fontos munkatársainak és ügyfeleinek egészségvédelme, ezért tartja fontosnak a négykomponensű influenzaoltás ingyenes biztosítását is, és arra biztatja munkavállalóit, hogy éljenek a lehetőséggel, hiszen a jelenlegi pandémiás helyzetben még a korábbiaknál is fontosabb, hogy az influenzajárvány kialakulását megelőzzük.

 

Október 2-ig lehetett jelezni a dolgozóknak az igényüket. Fotó: mti Október 2-ig lehetett jelezni a dolgozóknak az igényüket. Fotó: mti
A korábbi években az influenza elleni vakcinát többek között a 60 év felettiek, a krónikus betegségben szenvedők, a várandósok és az egészségügyi dolgozók kaphatták meg ingyenesen. Idén a koronavírus-járvány miatt kormány mindenki számára biztosítja ezt a lehetőséget. Azonban van egy probléma: az oltást csak egészséges embereknek lehet beadni, a COVID-tesztelésekre ugyanakkor nincs lehetőség, s azt még a virológusok sem tudják, hogy mi történik akkor, ha egy fertőzöttet beoltanak a legyengített influenzavírussal.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a tavalyi influenzaszezon adataira hivatkozva azt közölte, hogy 2020. január végéig az ingyenes vakcinák 53,3 százalékát – nem egészen 640 ezer adag oltóanyagot – használták csak fel a háziorvosok. Egy évvel korábban ennél is kevesebben, mindössze 628 ezren kértek védőoltást. Idén minden bizonnyal megugrik ez a szám, hiszen a szakemberek arra figyelmeztetnek: idén a COVID-járvány miatt minél többen adassák be az influenzaoltást, hogy immunrendszerüket felkészítsék az influenzajárványra.

A Parlament elé beterjesztett adócsomag azt javasolja, hogy a járványhelyzetre tekintettel adómentes bevétel lehessen az az eset, amikor egy cég bármilyen formában járványügyi szűrővizsgálatot biztosít a dolgozói számára. A javaslat a vizsgálat időpontjától függetlenül rögzíti az adómentességet, tehát akkor sem kell adóköteles jövedelmet megállapítani majd, ha az új típusú koronavírus járvány első hullámának időszakában végeztek szűrővizsgálatot a kifizető finanszírozása mellett. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Romániában a fővárosban és az erdélyi megyékben terjed leginkább a fertőzés
MTI | 2020. október 24. 15:55
Romániában főleg az ország fejlettebb térségeiben, a fővárosban, az erdélyi megyékben gyorsult az utóbbi két hétben a koronavírus-járvány terjedése - állapítható meg a stratégiai kommunikációs törzs szombaton közzétett jelentéséből.
Makro / Külgazdaság Az egészségügyi dolgozók tömegesen mondanak fel Ukrajnában
MTI | 2020. október 24. 13:55
Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szombatra is hétezer feletti új beteget és több mint száz elhunytat regisztráltak, az egészségügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy megint nagyon sokan kerültek kórházba.
Makro / Külgazdaság Szlovákia már kijárási tilalommal védekezik
MTI | 2020. október 24. 13:00
Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában. Az egész lakosság letesztelését érintő kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya.
Makro / Külgazdaság Még 800 milliót ad az Orbán-kormány a hajdúnánási Moto GP-pályára
Vég Márton | 2020. október 24. 11:21
Még 800 millió forinttal lehet drágább a hajdúnánási Moto GP-pálya építése. Ebből a pénzből a beruházáshoz szükséges ingatlanokat kellene megvásárolni.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Csehországban rohamosan terjed a fertőzés
MTI | 2020. október 24. 10:11
Csehországban pénteken 15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt adatokból.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 38-an haltak bele a betegségbe
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 09:37
1820 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  56 098  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország még az idén gigahitelt kap Brüsszeltől
MTI | 2020. október 24. 08:21
Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta Magyarországnak a munkahelyvédelmi program (SURE) keretében benyújtott 504 millió eurós hitelkérelmét. Ezzel Magyarország is csatlakozott ahhoz a 16 uniós tagállamhoz, amelyeknek kérelmét elfogadta a Tanács - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel szombaton.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Friss
hírlevél