<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az idei év harmadik negyedévében majdnem 2,7 milliárd euróval több volt a szolgáltatások exportja, mint az importja.

2022 III. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 25, importja 16 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2690 millió euró volt, 845 millió euróval több a 2021. III. negyedévinél. Az előző negyedévhez mérten az export 15, az import 9,0 százalékkal, a többlet pedig 574 millió euróval növekedett – írja tájékoztatásában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2022. III. negyedévben:

  • Az export értéke 7,9 milliárd euró (3,2 ezer milliárd forint), az importé 5,2 milliárd euró (2,1 ezer milliárd forint) volt. A szolgáltatás-külkereskedelem aktívuma 2690 millió eurót (1,1 ezer milliárd forintot) tett ki.
  • A szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások 1 milliárd euróval, a turizmus 983 millió euróval, a bérmunka-szolgáltatások pedig 335 millió euróval járultak hozzá a 2022. III. negyedéves aktívumhoz.
  • Szolgáltatásexportunk 65, -importunk 72 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 1,4 milliárd eurós többlet keletkezett.
  • Első számú partnerünk továbbra is Németország, mellyel az összforgalom 19 százalékát bonyolítottuk le. A második legfontosabb Amerikai Egyesült Államok 8,3, míg a harmadik helyen álló Ausztria 8,0 százalékkal részesedett a kereskedelemből.
  • A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 39 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 21 százalék) volt, ezt követte a szállítási szolgáltatások 30, majd a turizmus 23 százalékos részesedéssel. Import tekintetében a legkiemelkedőbb szintén az üzleti szolgáltatások részaránya volt 53 százalékkal (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 30 százalék), miközben a szállítási szolgáltatások 26, a turizmus 16 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból

– áll a tájékoztatóban.

A szolgáltatásexport 25, a szolgáltatásimport 16 százalékkal nőtt. Fotó: Depositphotos
A szolgáltatásexport 25, a szolgáltatásimport 16 százalékkal nőtt. Fotó: Depositphotos

2022. III. negyedévben az egy évvel korábbihoz képest:

  • A szolgáltatásexport euróban számított értéke 25 százalékkal (forintban 43), az importé 16 százalékkal (forintban 33) nőtt. Az aktívum 845 millió euróval (432 milliárd forinttal) meghaladta az előző év azonos időszaki többletet.
  • Az aktívum jelentős növekedése elsősorban a szállítási szolgáltatások és az üzleti szolgáltatások egyenlegének 451 és 219 millió eurós javulásával magyarázható.
  • Aktívumunk az európai uniós forgalomban 56 százalékkal, 494 millió euróval vált kedvezőbbé, melyhez jelentősen hozzájárult két kiemelt partnerünkkel, Németországgal és Ausztriával folytatott kereskedelmünk egyenlegének 125 és 120 millió euró értékű javulása.
  • Az EU-n kívüli országok esetében a többlet 351 millió euróval, 37 százalékkal emelkedett. A legnagyobb értékű egyenlegjavulást, 114 millió eurót az Amerikai Egyesült Államok viszonylatában regisztrálta a KSH.

2022. január–szeptember között az egy évvel korábbihoz képest a kivitel értéke 27 százalékkal (4,4 milliárd euróval), a behozatalé 21 százalékkal (2,5 milliárd euróval) bővült – zárul a KSH közleménye.

Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
Makro / Külgazdaság Kilenc hónapos mélypont: jó hír jött az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 15:18
Az Egyesült Államokban háromezerrel, 183 ezerre, több mint kilenc hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Félnek a csehek, hogy belekeverednek a háborúba
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 14:14
A csehek mintegy 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalék a háborútól fél - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet 2022 végén készített az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet országos mintán.
Makro / Külgazdaság Teljesen kitiltaná az EP az orosz gázt és kőolajat az EU-ból
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 13:44
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomag elfogadását sürgette, amely egyebek mellett teljes embargót vezetne be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG