1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szilveszteri bulival indul a soros magyar EU-elnökségi félév
Szilveszteri bulival indul a soros magyar EU-elnökségi félév; a 2011 első felében esedékes elnökség "felvezetőjét" péntekről szombatra virradóra Európa mi vagyunk címmel rendezik meg a budapesti Millenáris Parkban.

A magyar EU-elnökséget megnyitó ingyenes kulturális-lakossági eseményre a rendezők több ezer érdeklődőt várnak; a bulizók könnyű- és népzenei koncerteken vehetnek részt, illetve filmeket láthatnak az EU-elnökség vidéki helyszíneiről. Közjogi méltóságok, politikusok nem hivatalosak az m1 és m2 csatorna által részben élőben közvetített rendezvényre, jelen lesz azonban Nagy Anna kormányszóvivő és Bakos Piroska, a magyar uniós elnökség szóvivője.

Az előadók között van a magyar dzsesszélet kiválósága, a Dresch Quartet, a magyar, cigány és török dallamokra, valamint kortárs magyar költők verseire épülő elektroakusztikus zenét játszó Kishúg (Szalóki Ági és Borlai Gergő), továbbá a klasszikus, népi és mai ritmusokat ötvöző, tudatosan eklektikus stílust képviselő Szirtes Edina-Mókus és a Sárik Péter trió. A kodályi és bartóki népzenefelfogást elektronikus alapokra helyező Balkan Fanatik és az újraértelmezett nemzetközi néptánccal fellépő Presidance Company társulat is az előadók között lesz. "Kinyit" a Budapest Bár a kortárs magyar pop- és rockzene emblematikus képviselőivel, filmslágerekkel, kuplékkal és táncdalokkal; a Cassiopeia buzogánycsoport szabadtéri fényjátékot mutat be.

Éjfél után beszél majd Schmitt
Éjfél után néhány perccel hangzik el a Magyar Televízióban Schmitt Pál államfő újévi köszöntője - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

A köztársasági elnök beszédét felvételről sugározza majd a köztelevízió.

Korábban Göncz Árpád és Mádl Ferenc köztársasági elnök újévi beszédét is szilveszter éjjel, az új év első perceiben közvetítette a Magyar Televízió. Sólyom László változtatott ezen a gyakorlaton; az ő köszöntő beszédét január elsején délelőtt sugározta a köztévé.
Az éjféli Himnuszt tűzijáték fényében lehet énekelni, a hangulatot pedig tűzzsonglőrök fokozzák, és a bulin megtekinthető lesz a Nem létező tárgyak szabadtéri kiállítása. Az újévet köszöntők éjfél után kivetítőn láthatják és hallhatják Schmitt Pál köztársasági elnök újévi köszöntőjét.

A bel- és kültéri kivetítőkön a koncertek között mutatják be az uniós elnökség leendő főbb vidéki helyszíneit bemutató filmeket. Káel Csaba filmrendező külön erre az alkalomra négy szórakoztató összeállítást készített Gödöllőről, Debrecenről, Balatonfüredről és Pécsről. Az MTI-nek elmondta: utóbbi annak jegyében került a sorozatba, hogy a város az EU-elnökség idején, és később is folytatni kívánja az Európa Kulturális Fővárosa projekt szellemiségét.

A rendező elmondta: egyebek között a Pécsi Balett a Kaptárban, a Pécsi Tudásközpont lépcsőházában táncol, Debrecenből egy táncpárbajt hoztak, egy néptánc csapat és egy street dancer csoport "vetélkedik", Gödöllőn a barokk színházban egy szórakoztató etűdöt forgattak, megidézve Mária Terézia korát, Balatonfüredről pedig egy Jókai korabeli szilveszter estét mutatnak be. Káel Csaba szerint a filmek azt igazolják, hogy "kevéssé sztárolt" vidéki együttesek izgalmas, kiváló teljesítményekre képesek.

Böszörményi Nagy Gergely, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) főosztályvezető-helyettese korábban elmondta: a magyar EU-elnökséget kísérő kulturális programok nagyon fontosak. "Lényeges, hogy az európaiságot a politikától elvonatkoztatva is tudjuk kommunikálni, és Európát mint kulturális értéket is meg tudjuk jeleníteni" - fogalmazott.

Az EU-elnökség kulturális rendezvényeinek többségét - elsősorban koncerteket, kiállításokat és konferenciákat - Budapesten rendezik meg. A kiemelt külföldi helyszínek közé tartozik Brüsszel, Bécs, Párizs, London, Berlin, Róma és Barcelona, ezekben a városokban többnapos rendezvények is lesznek.

A főbb tematikus rendezvényfolyamok közé tartozik a Duna-stratégiában érintett országok kulturális együttműködése, az Önkéntesség Európai Éve, valamint a január végén Bécsben nyíló Liszt Ferenc-emlékév. Szintén ebbe a körbe tartoznak a hagyományos kultúrák egymás mellett élésével, illetve a kulturális sokszínűséggel kapcsolatos rendezvények. Az EU-elnökség kulturális és imázs-kommunikációját irányító KIM főosztályvezető-helyettes elmondta: az elnökség fő céljai közé tartozik, javítani Magyarország nemzetközi tekintélyén és közelebb hozni az Európai Uniót a közvéleményhez.

Ódor Bálint, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára a magyar EU-elnökség hivatalos honlapján közölt blogjában arról írt: a magyar elnökség elsődleges feladata az összeurópai érdekek előmozdítása. Az elnökség fő célja világosan megjelenik az "Erős Európa" elnökségi mottóban, a magyar EU-elnökség hozzá akar járulni egy gazdasági, szociális, politikai és intézményi szempontból egyaránt erős Európa építéséhez - mutatott rá.

A soros EU-elnökség hivatalos átvétele január 6-án lesz, az Európai Bizottság és a magyar kormány már másnap együtt ülésezik.

MTI, Privátbankár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG