<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Januárban az ipari termelés 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Hasonlóan az előző hónapokhoz a termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak jelentős növekedése járult hozzá. Az ipari export az év első hónapjában 9,3 százalékkal nőtt 2013 azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH adatai szerint a feldolgozóipar több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele bővült a legnagyobb mértékben, 27 százalékkal januárban.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 11,4 százalékkal visszaesett. Az ipar belföldi értékesítése januárban 5,5 százalékkal csökkent 2013 azonos hónapjához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai januárban 2,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Kevesebb gáz fogyott

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül januárban a feldolgozóipar termelése 7,8 százalékkal nőtt, míg a csekély súlyú bányászaté 4,9 százalékkal csökkent 2013 januárjához viszonyítva.

Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 11,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, főként az előző évinél sokkal melegebb időjárásnak köszönhetően.

2014 januárjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben termelésbővülést, a többi három alágban 5,7 és 14,2 százalék közötti volumencsökkenést regisztrált a KSH az előző év azonos hónapjához képest.

A járműgyártás kibocsátása kimagaslóan, 30,6 százalékkal nőtt.

És kevesebb műszaki cikket vettünk

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 12,6 százalékkal visszaesett, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet apadása miatt. A jelentős élelmiszer-, ital- és dohánytermék gyártása 5,0 százalékkal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően – írja a KSH.

A statisztikai hivatal átlag feletti volumennövekedést regisztrált a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (9,3%), valamint a vegyianyag, termék gyártásában (13,1%). Folytatódott a csökkenés a kisebb súlyú gyógyszergyártásban: 14,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

2014 januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 3,3 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 14,0 százalékkal nőttek, azonban az új exportrendelések 5,4 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány 12,1 százalékkal haladta meg az előző év januárit.

Jók a kilátások

Igen kedvező folyamatok zajlottak le az elmúlt negyedév során a magyar feldolgozóiparban. Szinte az összes, a jelenlegi helyzetet és a kilátásokat mérő konjunktúra-indikátor jelentősen emelkedett az őszi állapotokhoz képest - írta nemrég elemzésében a Kopint-Tárki. Azt írták azonban: míg az élelmiszeripar és járműipar továbbra is „húzza” az egész feldolgozóipart, a textilipar és az elektronikai ipar jelenleg is gyengélkedik és a gyógyszeripar is nehéz periódust él át. Részletek >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG