<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Nagyot nőtt az ipari termelés októberben, most végre kiderül, mi húz a legjobban.

2015 októberében az ipari termelés volumene 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index 12,7 százalékkal emelkedett. A termelés 2015 első tíz hónapjában 7,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál – közölte második becslését a Központi Statisztikai Hivatal.

Októberben:

 • Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás indexe 1,7 százalékkal nőtt.
 • Az ipari termelés volumene 10,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. (Az első becslésben közölt októberi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
 • Az ipari export volumene 14,5 százalékkal meghaladta a 2014. októberit. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alág közül a 38 százalékot kitevő járműgyártás kivitele 24 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 16 százalékát nyújtó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 15 százalékkal emelkedtek.
 • Az ipar belföldi értékesítése 5,2, ezen belül a feldolgozóiparé 7,1 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.
 • Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 októberéhez viszonyítva a feldolgozóipar termelése 10,5, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 11,3 százalékkal emelkedett, a csekély súlyú bányászaté jelentősen, 38 százalékkal visszaesett.
 • A feldolgozóipar tizenhárom alága közül csak kettőben csökkent a termelés. A többi alágban 1,6 és 27 százalék közötti volumennövekedést mértünk az előző év azonos hónapjához képest.
 • A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint háromtizedét képviselő járműgyártás kibocsátása kiugróan, 27 százalékkal bővült. A közúti gépjármű gyártásában a növekedés üteme még ennél is magasabb (34%) volt.
 • A feldolgozóipari rangsorban második alág, a feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 12,7 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit, nagyrészt az alág 44 százalékát képviselő elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának (21%), valamint a kisebb súlyú elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártásának (27%) kimagasló teljesítménybővülésének eredményeként.
 • A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,5 százalékkal nőtt az összes értékesítés 43 százalékát adó kivitel 11 százalékos élénkülése miatt. A hazai eladások ugyanakkor 1,8 százalékkal csökkentek. Az alág 11 alágazatából hatban 3,3 és 18,4% közötti volumenbővülést, a többi ötben visszaesést regisztráltunk. A legnagyobb (az alág termelésének 24 százalékát kitevő) alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 6,7 százalékkal emelkedett, míg a leginkább, 18,4 százalékkal nőtt a takarmány gyártása (a negyedik legnagyobb alágazat).
 • A közepes súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában folytatódott a kétszámjegyű növekedés: 12,8 százalékkal bővült a termelés a tárgyhónapban.
 • Ötödik hónapja emelkedik a szintén közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása: a kibocsátás 7,0 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban. A belföldi értékesítés nagyobb mértékben emelkedett (11,6%), mint az export (2,7%).
 • Kéthavi csökkenés után 4,3 százalékos növekedés volt a kisebb súlyú gyógyszergyártásban.
 • Visszaesést két alágban mértünk: a feldolgozóipari termelés 6,0 százalékát adó gép, gépi berendezés gyártásában (11,8%), valamint az ennél kisebb súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (11,9%). Mindkét alágban elsősorban a külpiaci kereslet csökkenése fogta vissza a kibocsátást.
 • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 20 százalékkal emelkedett 2014 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 22, az új exportrendelések 20 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 11,1 százalékkal meghaladta a 2014. októberit.

Január–októberében az előző év azonos időszakához képest:

 • Az ipari termelés 7,1 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 9,5, a 36 százalékát képviselő hazai értékesítésé 2,9 százalékkal nőtt.
 • Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 4,5 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,9 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.
 • Magyarország területi egységei közül az ipari termelés minden régióban emelkedett. A legnagyobb mértékű volumenbővülés ebben az időszakban Dél-Alföldön (10,8%) volt, a többi régióban 4,2 és 10,2 százalék között nőtt a kibocsátás.

   Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
   Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
   Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
   Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
   Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
   A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
   Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
   Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
   Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
   Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
   Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
   Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
   Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
   Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
   Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
   Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
   Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
   Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
   Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
   Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
   Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
   Makro / Külgazdaság Kilenc hónapos mélypont: jó hír jött az amerikai munkaerőpiacról
   Privátbankár.hu | 2023. február 2. 15:18
   Az Egyesült Államokban háromezerrel, 183 ezerre, több mint kilenc hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.
   Makro / Külgazdaság Félnek a csehek, hogy belekeverednek a háborúba
   Privátbankár.hu | 2023. február 2. 14:14
   A csehek mintegy 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalék a háborútól fél - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet 2022 végén készített az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet országos mintán.
   Makro / Külgazdaság Teljesen kitiltaná az EP az orosz gázt és kőolajat az EU-ból
   Privátbankár.hu | 2023. február 2. 13:44
   Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomag elfogadását sürgette, amely egyebek mellett teljes embargót vezetne be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra.
   hírlevél
   Ingatlantájoló
   Együttműködő partnerünk: 4iG