<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Még mindig több mint 16 ezren hezitálnak, nem tudják, mi legyen a vállalkozásukkal. Már csak két hetük van.
Fotó: MTI

Még mindig több mint 16 ezer vállalkozás szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvántartásában evás adózóként, pedig már csak két hét van vissza az évből, és jövőre megszűnik ez az adó. A vállalkozásoknak, cégeknek ennyi idejük maradt választani a többi adó közül - írja az Mfor.hu.

A nyáron elfogadott adócsomagban pecsételődött meg az egyszerűsített vállalkozói adó sorsa. Választani már idén sem lehetett az evát, így várható volt, hogy a törvényhozás kivezeti ezt az adót a közterhek sorából. Erre került sor az idén elfogadott, 2020-ra vonatkozó adócsomagban.

Az eva megszűnése tehát bő fél éve ismert tény, de az érintettek eddig nem nagyon igyekeztek átterelni érdekeltségüket más adó alá. Ennek nyilván vannak nemzeti sajátosságban fellelhető okai - mindig mindent szeretünk az utolsó pillanatra hagyni - de vannak az evásokon kívülálló akadályozó tényezők is.

Például az elmúlt hónapokban teljesen bizonytalanná vált, hogy mi lesz az egyik választási lehetőséggel, a kisadózó vállalkozások tételes adójával (kata). Egyelőre csak a szándék ismert a kormány részéről, hogy szigorítsák az ellenőrzést, tényleges előterjesztés még nem született. Az ügyben nyilatkozott már Varga Mihály pénzügyminiszter, míg Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lapunkban fejtette ki gondolatait.

Ezekből az derült ki, hogy az alapesetben havi 50 ezer forint adó megfizetésével járó kata szerinti adózást sok helyen alkalmazzák, elleplezve a munkaviszonyt. Ezzel megkárosítják a költségvetést, mert kevesebb közterhet fizetnek be a vállalkozói szerződés után, de a munkavállalónak sem jó ez a helyzet, mert a kata után nagyon alacsony nyugdíjjogosultság képződik.

Ugyanakkor az érem másik oldala, hogy a kata sokat fehérített a gazdaságon, mivel olyanok is közteherfizetők lettek, akik eddig feketén kapták meg a pénzüket.

Akárhogy is, az evásoknak választaniuk kell valami mást, és mai állás szerint 16 066 adóalany erre még nem volt képes. Három - pontosabban négy - út áll előttük: átmennek katába, vagy kivába (kisvállalati adóba), visszatérnek a társasági adó (egyéni vállalkozás esetében szja) alá, vagy megszűnnek.

A szakértők korábban azt valószínűsítették, hogy a legkevésbé a megszűnés jöhet szóba, egy működő vállalkozás ugyanis érték. A 16 ezret meghaladó evás kör viszont azt jelzi, hogy sokan nem tudnak dűlőre jutni, pedig ebben még kalkulátorral is segíti őket a Pénzügyminisztérium. Egy biztos, ha nem rendelkeznek a továbbiakról, akkor automatikusan visszasorolják őket a társasági adó vagy az szja alá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG