<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Még mindig több mint 16 ezren hezitálnak, nem tudják, mi legyen a vállalkozásukkal. Már csak két hetük van.
Fotó: MTI

Még mindig több mint 16 ezer vállalkozás szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvántartásában evás adózóként, pedig már csak két hét van vissza az évből, és jövőre megszűnik ez az adó. A vállalkozásoknak, cégeknek ennyi idejük maradt választani a többi adó közül - írja az Mfor.hu.

A nyáron elfogadott adócsomagban pecsételődött meg az egyszerűsített vállalkozói adó sorsa. Választani már idén sem lehetett az evát, így várható volt, hogy a törvényhozás kivezeti ezt az adót a közterhek sorából. Erre került sor az idén elfogadott, 2020-ra vonatkozó adócsomagban.

Az eva megszűnése tehát bő fél éve ismert tény, de az érintettek eddig nem nagyon igyekeztek átterelni érdekeltségüket más adó alá. Ennek nyilván vannak nemzeti sajátosságban fellelhető okai - mindig mindent szeretünk az utolsó pillanatra hagyni - de vannak az evásokon kívülálló akadályozó tényezők is.

Például az elmúlt hónapokban teljesen bizonytalanná vált, hogy mi lesz az egyik választási lehetőséggel, a kisadózó vállalkozások tételes adójával (kata). Egyelőre csak a szándék ismert a kormány részéről, hogy szigorítsák az ellenőrzést, tényleges előterjesztés még nem született. Az ügyben nyilatkozott már Varga Mihály pénzügyminiszter, míg Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lapunkban fejtette ki gondolatait.

Ezekből az derült ki, hogy az alapesetben havi 50 ezer forint adó megfizetésével járó kata szerinti adózást sok helyen alkalmazzák, elleplezve a munkaviszonyt. Ezzel megkárosítják a költségvetést, mert kevesebb közterhet fizetnek be a vállalkozói szerződés után, de a munkavállalónak sem jó ez a helyzet, mert a kata után nagyon alacsony nyugdíjjogosultság képződik.

Ugyanakkor az érem másik oldala, hogy a kata sokat fehérített a gazdaságon, mivel olyanok is közteherfizetők lettek, akik eddig feketén kapták meg a pénzüket.

Akárhogy is, az evásoknak választaniuk kell valami mást, és mai állás szerint 16 066 adóalany erre még nem volt képes. Három - pontosabban négy - út áll előttük: átmennek katába, vagy kivába (kisvállalati adóba), visszatérnek a társasági adó (egyéni vállalkozás esetében szja) alá, vagy megszűnnek.

A szakértők korábban azt valószínűsítették, hogy a legkevésbé a megszűnés jöhet szóba, egy működő vállalkozás ugyanis érték. A 16 ezret meghaladó evás kör viszont azt jelzi, hogy sokan nem tudnak dűlőre jutni, pedig ebben még kalkulátorral is segíti őket a Pénzügyminisztérium. Egy biztos, ha nem rendelkeznek a továbbiakról, akkor automatikusan visszasorolják őket a társasági adó vagy az szja alá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló