<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Még mindig több mint 16 ezren hezitálnak, nem tudják, mi legyen a vállalkozásukkal. Már csak két hetük van.
Fotó: MTI

Még mindig több mint 16 ezer vállalkozás szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvántartásában evás adózóként, pedig már csak két hét van vissza az évből, és jövőre megszűnik ez az adó. A vállalkozásoknak, cégeknek ennyi idejük maradt választani a többi adó közül - írja az Mfor.hu.

A nyáron elfogadott adócsomagban pecsételődött meg az egyszerűsített vállalkozói adó sorsa. Választani már idén sem lehetett az evát, így várható volt, hogy a törvényhozás kivezeti ezt az adót a közterhek sorából. Erre került sor az idén elfogadott, 2020-ra vonatkozó adócsomagban.

Az eva megszűnése tehát bő fél éve ismert tény, de az érintettek eddig nem nagyon igyekeztek átterelni érdekeltségüket más adó alá. Ennek nyilván vannak nemzeti sajátosságban fellelhető okai - mindig mindent szeretünk az utolsó pillanatra hagyni - de vannak az evásokon kívülálló akadályozó tényezők is.

Például az elmúlt hónapokban teljesen bizonytalanná vált, hogy mi lesz az egyik választási lehetőséggel, a kisadózó vállalkozások tételes adójával (kata). Egyelőre csak a szándék ismert a kormány részéről, hogy szigorítsák az ellenőrzést, tényleges előterjesztés még nem született. Az ügyben nyilatkozott már Varga Mihály pénzügyminiszter, míg Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lapunkban fejtette ki gondolatait.

Ezekből az derült ki, hogy az alapesetben havi 50 ezer forint adó megfizetésével járó kata szerinti adózást sok helyen alkalmazzák, elleplezve a munkaviszonyt. Ezzel megkárosítják a költségvetést, mert kevesebb közterhet fizetnek be a vállalkozói szerződés után, de a munkavállalónak sem jó ez a helyzet, mert a kata után nagyon alacsony nyugdíjjogosultság képződik.

Ugyanakkor az érem másik oldala, hogy a kata sokat fehérített a gazdaságon, mivel olyanok is közteherfizetők lettek, akik eddig feketén kapták meg a pénzüket.

Akárhogy is, az evásoknak választaniuk kell valami mást, és mai állás szerint 16 066 adóalany erre még nem volt képes. Három - pontosabban négy - út áll előttük: átmennek katába, vagy kivába (kisvállalati adóba), visszatérnek a társasági adó (egyéni vállalkozás esetében szja) alá, vagy megszűnnek.

A szakértők korábban azt valószínűsítették, hogy a legkevésbé a megszűnés jöhet szóba, egy működő vállalkozás ugyanis érték. A 16 ezret meghaladó evás kör viszont azt jelzi, hogy sokan nem tudnak dűlőre jutni, pedig ebben még kalkulátorral is segíti őket a Pénzügyminisztérium. Egy biztos, ha nem rendelkeznek a továbbiakról, akkor automatikusan visszasorolják őket a társasági adó vagy az szja alá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kongóban keresztények tízezrei tiltakoztak
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:36
Keresztények tízezrei tüntettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ország keleti felét szorongató erőszak ellen vasárnap.
Makro / Külgazdaság Tüntetés volt Szíria déli részén
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:24
A megélhetési körülményekkel elégedetlen tüntetők rohanták meg vasárnap a dél-szíriai esz-Szuveida városában a helyi kormányzó hivatalát - közölték szemtanúk és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).
Makro / Külgazdaság Bahmutnál rohamoznak az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:11
Ukrajnában még mindig milliók dideregnek sötétben.
Makro / Külgazdaság Új atomerőmű épül Iránban
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 17:48
Az ország délnyugati részén lesz az új létesítmény - közölte az iráni állami televízió.
Makro / Külgazdaság Putyin embere fenyegetőzik: csak piaci alapon fognak kőolajat eladni
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 17:30
Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap a Rosszija 24 hírtelevíziónak.
Makro / Külgazdaság Nem változtat eddigi kitermelési politikáján az OPEC+
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 16:35
A sok piaci bizonytalanságra hivatkoztak.
Makro / Külgazdaság Kijev szerint tiltott fegyvereket használnak Putyin katonái
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 16:01
Tiltott vegyi fegyvereket, K-51-es típusú aeroszolgránátokat használnak az ukránok ellen az orosz erők - állította az ukrán haditengerészet vasárnap.
Makro / Külgazdaság Itt az Európa-Amerika gazdasági csata újabb eleme
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 13:18
Az amerikai szubvenciókkal szemben egy európai uniós szuverenitási alap létrehozását szorgalmazta az európai ipari projektek támogatására Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos egy vasárnap megjelent francia lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Iránban megszüntették az erkölcsrendészetet
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 11:20
Dzsafar Montazeri iráni főügyész jelentette be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG