<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az ország intelligenciaszintje, utazási-nyaralási célpontok, munkahelyteremtés és némi újabb libernyákozás - ezek a témák is szóba kerültek a pénteki miniszterelnöki rádióinterjúban, ahol kiderült: 5 millió védőoltást rendeltünk az EU programján keresztül.

Aki beteg, ne menjen társaságba - hol áll az ország intelligenciaszintje?

A legutóbbi, Pápán talált gócpontról kérdezték Orbán Viktort a Kossuth rádió reggeli műsorában. Az Operatív Törzs folyamatosan dolgozik, hamarosan egy speciális egység, egy "szupercsoport"  is érkezik felderíteni a gócpontot, hogy a terjedést megfékezhessék- őket egyébként hamarosan bemutatják a nyilvánosságnak is. 

Orbán Viktor azt kéri az állampolgároktól, segítsék ők is a védekezést: hordani kell a maszkot, az egy-másfél méteres távolságot be kell tartani, de nem tudnak mindenki mellé rendőrt állítani collstokkal. Egy ország védekezésének a minőségét nem a kormány intézkedései, hanem az ország intelligenciaszintje határozza meg Orbán Vikor szerint. Úgy fogalmazott: a közjózanságnak van jelentősége - azaz ha valaki köhög és lázas, akkor például alap, hogy nem megy emberek közé. Márpedig a pápai (és a korábbi mezőkövesdi) góc is úgy keletkezett, hogy valaki annak tudatában ment emberek közé, hogy beteg. 

Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában, még egy korábbi alkalommal. (MTI) Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában, még egy korábbi alkalommal. (MTI)

A kormány jó példával jár elöl, például itt a tűzijáték esetete - jogilag lett volna rá lehetőség, de a kormány belátta, hogy ez olyan kockázat, amit nem szabad bevállalni - mondta Orbán Viktor. 

Négy országot ajánl nyaralásra Orbán Viktor

A szerdai kormányülésen Spanyolországot a zöldből sárga minősítésbe helyezték - "dacára annak, hogy szeretjük a spanyolokat". A szomszédos országokat illetően azt mondta: ha már utaznak az emberek, a közelbe tegyék. Szlovákia biztonságos, Ausztria, Horvátország és Szlovénia is, a másik három szomszédunk viszont nem. Ezt a négy országot válasszák az utazók - kérte Orbán Viktor.

5 millió védőoltást rendelt Magyarország

Orbán abban bízik, hogy a világ és Magyarország is rendezettebben fordul rá a második hullámra. A vakcinával kapcsolatban elmondta: az oltóanyagot versenyben fejlesztik, ami egyfelől jó, mert egymást hajtják a versenyzők, másfelől viszont amikor megjelenik egy oltás, a többiek vitatni fogják, hogy tényleg az a legjobb. Arra kérte Kásler Miklós minisztert, hogy amint az első vakcina megjelenik, higgadt és nyugodt véleményt mondjanak a magyaroknak róla - ez azonban még nem a holnap kérdése. Annyit lehet tenni, hogy az ember leadja a megrendeléseit - Magyarország közel 5 millió védőoltásra jelentkezett be az EU rendszerén keresztül.

Folytatja a libernyákozást a miniszterelnök

A libernyákoknak abban azért igazuk van, hogy minden megszólalásban vigyázni kell a másik ember méltóságára is - nem mondhatjuk tehát, hogy az összes migráns koronavírus-hordozó, mondta a miniszterelnök. Nem minden migráns potenciális fertőző, de vannak köztük ilyenek, és nem tudhatjuk, melyikük - ezért szerinte bármi áron meg kell akadályozni bejutásukat az orszába, mert potenciális biológiai, fertőzési fenyegetést jelentenek.

30-35 ezer embert vinnének vissza őszre a munkába

A gazdaság állapotát mutató összetett adathalmazból a ténylegesen dolgozók számára kell figyelni Orbán szerint - márpedig ma többen dolgoznak, mint januárban és kevesebben, mint egy éve ilyenkor. 30-35 ezres hiányt lát még a kormány abban, hogy ígéretének megfelelően annyi munkahelyet hozzon létre, amennyit a járvány tönkretett. Jó esély van arra, hogy az ősz során ez a különbség el fog tűnni - mondta Orbán Viktor.

Jánosnak hívják az új unokát

A kormánynak nem jár szabadság, de azért muszáj elmenni, mert különben megbolondul az ember - néha pihenni is kell a miniszterelnök szerint. Pár napra ezért Orbán Viktor is szabadságra vonul majd, az unokáját pedig Jánosnak hívják - ezt derítette még ki az interjú során Nagy Katalin, a Kossuth rádió riportere.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jön az utolsó lehetőség, hogy még idén felminősítsék Magyarországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 17:38
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő - tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartják nyilván a magyar szuverén osztályzatot, valamelyest gyengébb szinten, mint a többiek.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg a nyugati szövetséget az amerikai-angol-ausztrál biztonsági egyezmény
Káncz Csaba | 2021. szeptember 19. 16:12
A The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Górcső alá vesszük az egyezmény amerikai és európai geopolitikai kihatásait. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Brüsszelben megtárgyalják, mit kezdjenek a magyar szputnyikosokkal és sinopharmosokkal
MTI | 2021. szeptember 19. 12:18
Az MSZP szerint megoldás születhet a keleti vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok uniós Covid-igazolványának ügyére, miután az egyik illetékes uniós testület napirendjére tűzi annak tárgyalását - mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Feszültség az amerikai országok között: van, akinek elege van az USA-ból
MTI | 2021. szeptember 19. 11:12
A latin-amerikai és karibi országoknak az Európai Unióhoz hasonló szervezetet kellene létrehozniuk - jelentette ki a latin-amerikai országok többségét tömörítő térségi szervezet (CELAC) szombati csúcstalálkozóján a házigazda Mexikó elnöke, Andrés Manuel López Obrador.
Makro / Külgazdaság Csúnyán megütötte a járvány az európai top focicsapatokat
Csabai Károly | 2021. szeptember 18. 17:48
Angliában a Manchester United, Olaszországban a Juventus számolt be arról, mekkora veszteségeseket voltak kénytelenek elkönyvelni.
Makro / Külgazdaság A Brexit miatt rosszul járt hazai cégek kaphatnak segítséget
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 15:36
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint összesen 22 milliárd forintra lehet pályázni október 11-15. között.
Makro / Külgazdaság Zsebbevágó szankció készül az Orbán-kormánnyal szemben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 12:48
Magyarország uniós támogatásoktól eshet el az LMBTIQ közösség jogait csorbító törvénymódosítások miatt. Jelenleg az Európai Bizottság (EB) vizsgálja, hogy a jogszabályi változtatások a jogállamisági rendelet hatálya alá esnek-e, azaz az EU pénzügyi érdekeit veszélyeztető módon sértik-e a jogállami normákat.
Makro / Külgazdaság Több pénzt spórolnak a szülők a gyerekeiknek, mint a pandémia előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 09:34
Az OTP Bank saját adatai alapján a gyermekeinkről való gondoskodás továbbra is a legnépszerűbb megtakarítási célok között szerepel.
Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos