TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bár a kormány szerint a gazdaságpolitikai célokat igazolta a vasárnapi munkavégzés tilalma, látják, hogy népszerűtlen az intézkedés - a kormány nem akar a kérdésben népszavazást, ezért inkább visszaállítják a 2015. március 14-i állapotot: visszavonják teljes egészében a törvényt.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a kormányülés szünetében tartott rendkívüli sajtótájékoztatón 2016. április 11-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Nemzetgazdasági Minisztérium rövid értékelést végzett az elmúlt 1 évben, hogyan alakult a kiskereskedelmi forgalom szerkezete, a szektorban alkalmazottak létszáma, illetve hogy történt-e átrendeződés a szereplők között. Az eredményeket Varga Mihály és Rogán Antal mutatták be.

A forgalom nem esett vissza, elbocsátások nem voltak

A forgalom szerkezetében alapvető változás nem következett be, visszaesést nem okozott a márciusban életbe lépett intézkedés, sőt: 5,6%-kal bővült a forgalom 2015-ben. A forgalom mértéke egyedül a gépjármű és járműalkatrész területén csökkent, ennek hátterében az online forgalom bővülése is állhat Varga Mihály szerint. A nem élelmiszerek területén valamivel nagyobb volt a bővülés, mint az élelmiszerek terén.

A kiskereskedelmi szektorban nem voltak elbocsátások, ezek a félelmek nem igazolódtak be Varga szerint, sőt: 3300 fővel többen dolgoztak az ágazatban, mint egy évvel korábban, és sok a betöltetlen álláshely is.

Végleges adatok még nincsenek, de alapvetően a nagyobb üzletek irányából a kisebb üzletek felé tolódott a forgalom, ez azonban nem meglepő, tekintve hogy a kicsik vannak nyitva, a nagyok pedig zárva – ezt Varga Mihály is elismerte.

Csak egy baj van: az emberek utálják

Eszük ágában sincs - hát persze

Néhány nappal ezelőtt a Kormányinfón Lázár János azt mondta: eszük ágában sincs megváltoztatni a pihenőnapról szóló jogszabályt, mielőtt a referendum érvényes és eredményes nem lesz. Jó, ha a kérdést a társadalom megvitatja - mondta Lázár.

A jelentésből kiderül, hogy az eredeti célkitűzések jelentős részben teljesültek: nem lehetett munkára kényszeríteni a dolgozókat a kiskereskedelmi szektorban; növekedés következett be a kiskereskedelmi szektorban, a multik felől a hazai szektor felé terelték a forgalom egy részét.

A gazdasági célkitűzések mellett viszont az emberek véleménye is fontos. A kutatások szerint az intézkedés nem népszerű, különösen a nők érzik úgy, hogy megnehezíti a családok életét a vasárnapi boltzár. Felelőtlenség lenne, ha ebben a kérdésben népszavazásra kerülne sor – a kormány ezért visszavonja a törvényt, már be is nyújtották a törvényt, amit kivételes sürgős eljárásban tárgyalnak.  Visszaállítják a 2015. március 14-i állapotot.

A törvényjavaslatot még el kell fogadnia az Országgyűlésnek, a sürgősség azonban azt jelenti: akár már most hétvégén is kinyithatnak a boltok.

Miért pont most?

Rogán Antalt megkérdezték: eddig is népszerűtlen volt az intézkedés, miért pont most vonják vissza? A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter azt válaszolta: a kormány egy év után egyébként is áttekintette volna a törvény eredményeit, nem csak gazdasági szempontból – most egy év és pár hét után úgy látják, a célokat ugyan beváltotta az intézkedés, de az emberekkel nem sikerült elfogadtatni. Magyarán Rogán Antal válaszában úgy tett, mintha az egésznek semmi köze nem lenne ahhoz, hogy az MSZP népszavazást kezdeményezett az ügyben meglehetősen hányattatott körülmények között.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél