<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 

Orbán Viktor újraválasztott miniszterelnök kedden a parlamentben mutatta be új kormányát, melynek tagjai már letették az esküt. A kormányfő azt várja tőlük, hogy a megszerzett bizalmat megőrizzék, a megelőlegezettet pedig megszerezzék. "Kemény időszak lesz" a következő Orbán szerint, hiszen a szomszédban háború zajlik, Brüsszelben pedig összezavarodott az iránytű, onnan nem számíthatunk segítségre.

"Soha nem láttam még akkora bizonytalanságot a jövőt illetően, mint napjainkban" - mondta.

A 2020-2030 közötti időszak a veszélyek, háborúk időszaka szerinte, ezért mindezek következményeként menekültáradat, nyersanyagár-emelkedés és infláció tört a világra és hazánkra is. Egy időben fenyeget a 21. század eddigi legnagyobb geopolitikai átrendeződése és egy globális energia- és élelmiszerválság. Orbán Viktor szerint Magyarország egy ilyen korszakban nem engedheti meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát. 

"Most igazán belevaló kormány kell, mely felelős, egyesíti az országot és kellő erőt mutat."

A miniszterelnök szerint a háború kijelöli az új kormány feladatait: támogatni a családokat, tőkeerőssé tenni a magyar vállalkozásokat és növekedési pályán tartani a magyar gazdaságot. 

Orbán Viktor még soha nem látott akkora bizonytalanságot a jövőt illetően, mint napjainkban. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien CherOrbán Viktor még soha nem látott akkora bizonytalanságot a jövőt illetően, mint napjainkban. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Rövid beszéde után Orbán Viktor egyenként mutatta be a kormány tagjait:

 • Varga Juditot az Igazságügyi Minisztérium vezetésére kérte fel. Feladata lesz, hogy érvényre juttassa az alaptörvényt, megvédje az alkotmányosságot, ezért számára vétójogot biztosít minden minisztériumi előterjesztéssel szemben. 
 • Pintér Sándor belügyminisztert azért kérte fel, mert 16 évet szolgáltak együtt, és minden rábízott feladatot teljesített. Helyreállította a közbiztonságot, radikálisan csökkentette a bűnözést, a rendőrséget megfiatalította, az állomány visszanyerte becsületét és megbecsültségét. A rendőrviccek ideje lejárt - tette hozzá Orbán Viktor. Szerinte azzal, hogy az egészségügyért és a közoktatásért is ő felel, ez már valójában a Belügyek Minisztériuma. "A politikában a tapasztalat a legnagyobb érték, ezért bízzuk rá a legnehezebb területek irányítását" - indokolt Orbán. 
 • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesként az összmagyarság képviseletéért felel, hogy az egységes magyar nemzet alaptörvényben rögzített eszméjét váltsa valóra a mindennapokban. 
 • Csák János minisztériumát valójában Jövő-ügyi Minisztériumnak kellene nevezni Orbán szerint. Ide tartozik ugyanis a családpolitika, a felsőoktatás, az innováció. Munkája olyan személyiséget igényel, mely ismeri az üzleti világot, fegyelmezett, de keresi, hogy miként léphetünk túl a mai realitások határain - ide igazi Klébelsberg Kúnó kell. 
 • Varga Mihály vezeti tovább a Pénzügyminisztériumot, hiszen Magyarország a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesést az elsők között heverte ki. A kanyarban előzve vészeltük át a covid következményeit Orbán szerint és ugyanezt várja most is, amikor a háború a gazdaságot újabb próbatétel elé állította. Feladata lesz, hogy az előttünk álló 4 évben, ha kell, kemény döntések árán is tartsa fenn a költségvetés és a gazdasági növekedés közötti egyensúlyt, mely Magyarország fejlődésének alapja. 
 • Nagy átalakulás előtt áll az ipar és az energetika. Ezért arra kérte fel Orbán Viktor Palkovics Lászlót, hogy folytassa azt a technológiai és ipartechnikai fordulatot, melyet már elindítottak. Orbán szerint neki jutott a legbonyolultabb kormányzati feladat: illessze a magyar energetikai rendszert az új kor kihívásaihoz, kezelje a növekvő fogyasztási igényeket, a megugró globális energiaárak miatt kialakult helyzetet, közben csökkentse a károsanyag-kibocsátást. Azt nem tudja Orbán, hogy ez megoldható-e, de - mint fogalmazott - "ha van valaki, aki képes erre, az Palkovics miniszter úr".
 • Nagy István agrárminiszter: első látásra úgy tűnik, aki ezt a feladatot kapja, annak csak megszületni volt nehéz, hiszen az elmúlt években nagyot léptünk előre. A jövőben a támogatások rakétasebességgel nőnek majd, ugyanakkor küszöbön áll egy globális élelmiszerválság, melynek hatásait a miniszternek kell kivédeni. Tovább kell erősíteni a magyar agráriumot, vagyis a miniszteri szék nem lesz olyan kényelmes, mint amilyennek tűnik - jegyezte meg Orbán.
 • Navracsics Tibor személyében egy régi harcost köszönt a kormányban. Arra kérte fel őt Orbán, hogy a tudását ismét állítsa a kormány szolgálatába, ugyanis neki van a legtöbb esélye, hogy a brüsszeli diplomaták és a magyar képviselők malomkerekei között ne őrlődjön fel. 
 • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter: Orbán szerint a hazánk szomszédjában zajló háború bizonyítja, helyesen döntött az ország, amikor elindította a Zrínyi haderőfejlesztési programot. Ennek eredményeként néhány éven belül a térség legütőképesebb hadseregével rendelkezhet Magyarország és hadiipari központtá válhat. 
 • Rogán Antalt arra kérte fel a miniszterelnök, hogy a kormányzati döntések mögött húzódó elvek és célok a közvélemény egésze számára legyenek megismerhetők. Most különösen fontos, hogy a "velünk egyetértőknek és egyet nem értőknek is világos legyen mit miért teszünk" - mondta Orbán. Ráadásul szerinte a jövőben számos támadás éri majd hazánkat és a szuverenitásunkat, ennek védelme elsődleges feladata lesz a miniszternek. 
 • Lázár János tárcáját Országépítési Minisztériumnak kellene nevezni Orbán szerint. Ez korábban széttagolt terület volt, de ez mára hátránnyá vált. A növekvő nyersanyagárak, a várható recesszió, a háború következményei megnehezítik a feladatainkat majd. Lázárnak kell gondoskodnia az építésügyi szabályok megújításáról, az épített örökségünk védelméről és a polgári jóízlés képviseletéről az építkezéseknél. 
 • Nagy Márton a gazdaság fejlesztéséért felelős miniszter lesz. Ha a magyar gazdaság fejlődni akar, akkor új, unortodox, innovatív lépésekre lesz szükség. Orbán szerint már az árstop is ilyen volt, ugyanakkor reméli, hogy maradtak még a tarsolyban ilyen ötletek. Ennek előkotrása lesz Nagy Márton feladata. Orbán szerint mivel korábban a jegybank alelnöke volt, Nagy a jég hátán is megél.
 • Szijjártó Pétertől azt várja Orbán, hogy a megszokott fáradhatatlansággal képvselje a magyar nemzeti érdekeket, erősítse meg a kapcsolatokat a szövetségesekkel és keressen új lehetőségeket. Legyen szelíd, mint a galamb, okos, mint a kígyó, és érje el, amit kell. Ő felel majd a Paks 2 beruházásért is. A feladatai ugyan több embert is kívánnának, de Szijjártó már bizonyította, egyszerre több helyen is tud lenni. 
 • Gulyás Gergely feladata a stratégiai tervezés. Ezért nemcsak minisztériumokat, de egy egész országot kell látnia. Orbán azt várja tőle, hogy hangolja össze a minisztériumok működését. Mivel a Miniszterelnökség egyben a kormány villámhárítója is, ezért képviselje bátran a kormány érveit a szellemi vitákban itthon és külföldön egyaránt. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lemond a brit miniszterelnök: elsodorják a botrányok Boris Johnsont
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:46
Nem tud tovább ellenállni a botrányhős miniszterelnök: a párt vezetésétől most, a miniszterelnöki címtől ősszel válik meg Boris Johnson.
Makro / Külgazdaság Tíz hónap után először lett többlet a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:16
A várt hiánnyal szemben 135 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben májusban az áprilisi 523 millió euró deficitet követően, ami tíz hónapja az első többlet.
Makro / Külgazdaság Az óriási kamatemelés ellenére is vergődik a forint
Király Béla | 2022. július 7. 09:56
Csütörtökön 200 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB, az ilyen lépés normális esetben brutális jelzővel illethető. Azonban még ez sem tudta erősödő pályára állítani a forintot.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: a magyar kormánynak is üzent az uniós biztos
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 09:46
A Bizottság mérlegelni fogja, hogy mely esetekben lehet szükséges megvonni a források kifizetését.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Makro / Külgazdaság Meddig kell együtt élnünk a magas inflációval? Lesz még ennél is gyengébb a forint? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:23
Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG