TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Az operatív törzs szombati tájékoztatóján elmondták, hogy az igazolt fertőzöttek száma 3867, és a tegnapi napon elhunyt hét, “krónikus megbetegedésben is szenvedő beteg”. Így az összes elhunyt eddig 524. A gyógyultak száma 2142-re emelkedett, az aktív fertőzötteké 1200 főre csökkent. Körülbelül az egyharmadukat, 414 beteget ápolnak kórházban és közülük 22-en vannak jelenleg lélegeztetőgépen.

Újabb kormányrendelet lépett hatályba – mondták el –, ami megkönnyítheti a hazatérést a magyar állampolgároknak. A bolgár köztársaság területéről történő határátlépésről szól egy új kormányrendelet. Ez meghatározza, hogy azok a magyar állampolgárok, akik hivatali kötelezettségük ellátása, nemzetközi szervezet tevékenységében való közreműködés, üzleti utazás, humanitárius tevékenység végzése vagy hozzátartozó látogatása céljából érkeznek a bolgár köztársaság területéről Magyarországra, korlátozás nélkül beléphetnek. Még akkor is, ha a Román Köztársaság területéről lépik át Magyarország határát.

Jöhet egy második hullám

Az utazást könnyítő rendeletekkel kapcsolatban is felhívták az operatív törzs tagjai a figyelmet, hogy “ezek a könnyítések nem jelentik azt, hogy azokat a védelmi intézkedéseket amelyeket korábban a kormány bevezetett és amely a szakemberek ajánlottak, ne kellene betartani”.  Mindenkit kérnek a védelmi intézkedések – szociális távolságtartás, maszkviselés – betartására. “Hiszen tudjuk, hogy következhet egy második hullám” – tették hozzá. De bíznak benne, hogy ezeknek a védelmi intézkedéseknek a betartásával elejét vehetik a komolyabb megbetegedéseknek is az őszi időszakban.

Újságírók kérdezték, mikor várható utazási könnyítés Ukrajna és Románia irányába, milyen járványügyi feltételeknek kell teljesülnie ezekhez. Könnyelműség lenne olyan országokkal egyeztetni a határok szabad átjárásáról, ahol a járványügyi helyzet ezt nem teszi lehetővé – mondták el. Hiába jó a helyzet Magyarországon például Romániához képest, ha magyar állampolgár kimegy, nem biztos, hogy nem fertőződik meg. Akkor pedig a rokonaira,  munkatársaira veszélyt jelenthet. Ráadásul nemcsak Magyarországon múlik, hanem a szomszédos országokon is, hogy milyen egyezségek születnek.

Románia, Ukrajna odébb van

“Jelenleg sem Románia, sem Ukrajna nem mutat arra hajlandóságot, hogy könnyítse a határon történő átjárást” – hangzott el. Magyarország lehetővé tette mind román, mind ukrán oldaltól a tranzit közlekedést, tehát a belépést és átutazást. De akik itt akarnak maradni Magyarországon, még akkor is, ha magyar állampolgár és hazajött, akkor a különleges esetek kivételével karanténba kell vonulnia. Megjegyezték, hogy van már számos olyan ország, ahova korlátozás nélkül el lehet utazni és ahonnan korlátozás nélkül haza lehet érkezni. Ez a két ország egyelőre nem tartozik ezeknek a sorába.

Balatoni hajó (archív kép) Balatoni hajó (archív kép)

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után az egyetemek hagyományosan “ponthúzó partikat” szerveznek július közepén. Jelen állás szerint ezeket meg lehet-e tartani? – kérdezték. A jelen állás szerint kulturális és sportrendezvény rendezhető szabadtéren, de hogy mi lesz július közepén, arra egyelőre még az operatív törzs sem tudott válaszolni.

Veszélyesebb a cseppfertőzés a tárgynál

Az amerikai járványügyi hivatal szerint a fertőzés elsősorban emberről emberre terjed, és kevésbé szennyezett felületekkel, tárgyakkal. A tiszti főorvos szakmai véleménye szerint eddig is tudtuk, hogy a járvány nagyrészt cseppfertőzéssel terjed. “Lehet, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítottunk a tárgyakkal való átvitelnek” – mondta. Mindenképpen át lehet vinni ezt a betegséget a tárgyakkal is, tehát a további fertőtlenítés mindenképpen javasolt. De különösen fontos a távolságtartás, a cseppfertőzés megelőzése.

A nyárral az utazási szezon is elkezdődik, a maszk viselése kötelező-e a vonatokon, balatoni hajóutakon is? Kérdezte az Mfor.hu. A vasúti kocsik, hajók utassal való feltöltésekor figyelnek-e a másfél méteres távolság betartására. Kevesebb jegyet lehet-e eladni, mint amekkora a vonat illetve hajók befogadóképessége?

Hajókon is kell a maszk

Az általános védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet két fontos dolgot tartalmaz. Az egyik, hogy mindenki köteles a másik embertől a másfél méteres védőtávolságot betartani, kivéve a közös háztartásban élőket. A másik pedig, hogy a közlekedési eszközökön mindenki köteles az a szájat és az orrot eltakaró eszközt, például orvosi maszkot, sálat, kendőt viselni. A Balatonon közlekedő hajókon is mind a két védelmi intézkedést be kell tartani (a tömegközlekedésnek minősülő járatokon).

A tömegközlekedési eszközök szállítási kapacitását eddig is úgy alakították ki a közlekedési vállalatok, hogy ne lehessen teljes egészében feltölteni azokat. A vonatok például 30 százalékos feltöltöttséggel közlekedhettek csak a járvány nagyon súlyos időszakában. Fokozatosan lehet enyhíteni a korlátozást, de teljes kapacitással ezek az eszközök jelenleg sem közlekedhetnek.

Az operatív törzs legközelebb kedden tart tájékoztatót. Az elhangzott adás visszanézhető a kormány Facebook-oldalán.

Tegnaptól változott a MÁV menetrendje

Megváltozott szombattól a vonatok menetrendje és a jegyek díjszabása is. A MÁV-Start előszezoni menetrendje alapján a vonatokon 50 százalékos értékesítési korlátot vezetnek be a balatoni forgalomban, tehát minden második ülőhely üresen marad. Így biztosítható az utasok közötti 1-1,5 méteres védőtávolság. Ez azt jelenti, hogy a gyors- és sebesvonatok a gyorsvonati pótjegy helyett csak vonatra szóló (vonathoz kötött) pótjegy használatával vehetők igénybe. A vonathoz kötött pótjegy meghatározza, hogy a jeggyel a vonat melyik kocsijában lehet utazni, a kocsin belüli ülőhely viszont szabadon elfoglalható.

A MÁV-Start tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatt Budapest és Balaton között csökkentett menetrend van érvényben. Tegnaptól a nyári menetrend kezdetéig - június 19-ig - sűrűbben járnak a vonatok.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél