Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Az operatív törzs szombati tájékoztatóján elmondták, hogy az igazolt fertőzöttek száma 3867, és a tegnapi napon elhunyt hét, “krónikus megbetegedésben is szenvedő beteg”. Így az összes elhunyt eddig 524. A gyógyultak száma 2142-re emelkedett, az aktív fertőzötteké 1200 főre csökkent. Körülbelül az egyharmadukat, 414 beteget ápolnak kórházban és közülük 22-en vannak jelenleg lélegeztetőgépen.

Újabb kormányrendelet lépett hatályba – mondták el –, ami megkönnyítheti a hazatérést a magyar állampolgároknak. A bolgár köztársaság területéről történő határátlépésről szól egy új kormányrendelet. Ez meghatározza, hogy azok a magyar állampolgárok, akik hivatali kötelezettségük ellátása, nemzetközi szervezet tevékenységében való közreműködés, üzleti utazás, humanitárius tevékenység végzése vagy hozzátartozó látogatása céljából érkeznek a bolgár köztársaság területéről Magyarországra, korlátozás nélkül beléphetnek. Még akkor is, ha a Román Köztársaság területéről lépik át Magyarország határát.

Jöhet egy második hullám

Az utazást könnyítő rendeletekkel kapcsolatban is felhívták az operatív törzs tagjai a figyelmet, hogy “ezek a könnyítések nem jelentik azt, hogy azokat a védelmi intézkedéseket amelyeket korábban a kormány bevezetett és amely a szakemberek ajánlottak, ne kellene betartani”.  Mindenkit kérnek a védelmi intézkedések – szociális távolságtartás, maszkviselés – betartására. “Hiszen tudjuk, hogy következhet egy második hullám” – tették hozzá. De bíznak benne, hogy ezeknek a védelmi intézkedéseknek a betartásával elejét vehetik a komolyabb megbetegedéseknek is az őszi időszakban.

Újságírók kérdezték, mikor várható utazási könnyítés Ukrajna és Románia irányába, milyen járványügyi feltételeknek kell teljesülnie ezekhez. Könnyelműség lenne olyan országokkal egyeztetni a határok szabad átjárásáról, ahol a járványügyi helyzet ezt nem teszi lehetővé – mondták el. Hiába jó a helyzet Magyarországon például Romániához képest, ha magyar állampolgár kimegy, nem biztos, hogy nem fertőződik meg. Akkor pedig a rokonaira,  munkatársaira veszélyt jelenthet. Ráadásul nemcsak Magyarországon múlik, hanem a szomszédos országokon is, hogy milyen egyezségek születnek.

Románia, Ukrajna odébb van

“Jelenleg sem Románia, sem Ukrajna nem mutat arra hajlandóságot, hogy könnyítse a határon történő átjárást” – hangzott el. Magyarország lehetővé tette mind román, mind ukrán oldaltól a tranzit közlekedést, tehát a belépést és átutazást. De akik itt akarnak maradni Magyarországon, még akkor is, ha magyar állampolgár és hazajött, akkor a különleges esetek kivételével karanténba kell vonulnia. Megjegyezték, hogy van már számos olyan ország, ahova korlátozás nélkül el lehet utazni és ahonnan korlátozás nélkül haza lehet érkezni. Ez a két ország egyelőre nem tartozik ezeknek a sorába.

Balatoni hajó (archív kép)Balatoni hajó (archív kép)

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után az egyetemek hagyományosan “ponthúzó partikat” szerveznek július közepén. Jelen állás szerint ezeket meg lehet-e tartani? – kérdezték. A jelen állás szerint kulturális és sportrendezvény rendezhető szabadtéren, de hogy mi lesz július közepén, arra egyelőre még az operatív törzs sem tudott válaszolni.

Veszélyesebb a cseppfertőzés a tárgynál

Az amerikai járványügyi hivatal szerint a fertőzés elsősorban emberről emberre terjed, és kevésbé szennyezett felületekkel, tárgyakkal. A tiszti főorvos szakmai véleménye szerint eddig is tudtuk, hogy a járvány nagyrészt cseppfertőzéssel terjed. “Lehet, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítottunk a tárgyakkal való átvitelnek” – mondta. Mindenképpen át lehet vinni ezt a betegséget a tárgyakkal is, tehát a további fertőtlenítés mindenképpen javasolt. De különösen fontos a távolságtartás, a cseppfertőzés megelőzése.

A nyárral az utazási szezon is elkezdődik, a maszk viselése kötelező-e a vonatokon, balatoni hajóutakon is? Kérdezte az Mfor.hu. A vasúti kocsik, hajók utassal való feltöltésekor figyelnek-e a másfél méteres távolság betartására. Kevesebb jegyet lehet-e eladni, mint amekkora a vonat illetve hajók befogadóképessége?

Hajókon is kell a maszk

Az általános védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet két fontos dolgot tartalmaz. Az egyik, hogy mindenki köteles a másik embertől a másfél méteres védőtávolságot betartani, kivéve a közös háztartásban élőket. A másik pedig, hogy a közlekedési eszközökön mindenki köteles az a szájat és az orrot eltakaró eszközt, például orvosi maszkot, sálat, kendőt viselni. A Balatonon közlekedő hajókon is mind a két védelmi intézkedést be kell tartani (a tömegközlekedésnek minősülő járatokon).

A tömegközlekedési eszközök szállítási kapacitását eddig is úgy alakították ki a közlekedési vállalatok, hogy ne lehessen teljes egészében feltölteni azokat. A vonatok például 30 százalékos feltöltöttséggel közlekedhettek csak a járvány nagyon súlyos időszakában. Fokozatosan lehet enyhíteni a korlátozást, de teljes kapacitással ezek az eszközök jelenleg sem közlekedhetnek.

Az operatív törzs legközelebb kedden tart tájékoztatót. Az elhangzott adás visszanézhető a kormány Facebook-oldalán.

Tegnaptól változott a MÁV menetrendje

Megváltozott szombattól a vonatok menetrendje és a jegyek díjszabása is. A MÁV-Start előszezoni menetrendje alapján a vonatokon 50 százalékos értékesítési korlátot vezetnek be a balatoni forgalomban, tehát minden második ülőhely üresen marad. Így biztosítható az utasok közötti 1-1,5 méteres védőtávolság. Ez azt jelenti, hogy a gyors- és sebesvonatok a gyorsvonati pótjegy helyett csak vonatra szóló (vonathoz kötött) pótjegy használatával vehetők igénybe. A vonathoz kötött pótjegy meghatározza, hogy a jeggyel a vonat melyik kocsijában lehet utazni, a kocsin belüli ülőhely viszont szabadon elfoglalható.

A MÁV-Start tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatt Budapest és Balaton között csökkentett menetrend van érvényben. Tegnaptól a nyári menetrend kezdetéig - június 19-ig - sűrűbben járnak a vonatok.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin új nukleáris csodafegyverei – norvég riasztás
Káncz Csaba | 2021. március 1. 15:37
A norvég hírszerzés szerint Moszkva olyan új generációs nukleáris fegyvereket telepít a térségbe, amelyre nem vonatkoznak az Új SALT egyezmény előírásai.  Dánia 250 millió dolláros befektetéssel modernizálja a Grönlandon és a Faroe-szigeteken lévő megfigyelőállomásait.
Makro / Külgazdaság Ismét jelentősen emelkedik a benzin ára
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 10:27
Literje átlagban bruttó 6 forinttal kerül majd többe március 3-ától, míg a gázolajé 2 forinttal megy feljebb.
Makro / Külgazdaság Fedél kerül a fejünk fölé - a lakásépítések húzták a beruházásokat
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 09:54
De kiugróan magas volt az egészségügyi eszközbeszerzés is a járvány miatt.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely és Gulyás Gergely egymást oltják
MTI | 2021. március 1. 07:44
A Moderna-vakcinák felhasználása miatt alakult ki szópárbaj a főpolgármester és a kormány tagja között.
Makro / Külgazdaság 280 ezer adag Szputnyik V indul el nemsokára Budapest felé
MTI | 2021. február 28. 18:30
Ez lesz az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány, amit Magyarországra küldenek.
Makro / Külgazdaság 25 százalékkal ugrott meg az új fertőzöttek heti száma Romániában
MTI | 2021. február 28. 15:39
Több mint ezren szorulnak intenzív ellátásra az országban a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Újra nő a fertőzési ráta Izraelben
MTI | 2021. február 28. 14:37
Ez lelassíthatja a tervezett nyitást az országban.
Makro / Külgazdaság Biden kemény kézzel osztja újra a kártyákat a Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2021. február 28. 13:31
A Fehér Ház a jövőben kerüli a közvetlen kapcsolatokat a koronaherceggel, de nem destabilizálja a kétoldalú kapcsolatokat azzal a szövetségesével, amelynek területén 5 katonai bázist működtet. A Szíriára mért légicsapás pár nappal azután jött, hogy az orosz és az iráni haditengerészet befejezte közös gyakorlatát az Indiai-óceánon. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megkapta a koronavírus elleni oltást
Privátbankár.hu | 2021. február 28. 11:06
A Sinopharm szerével vakcinázták.
Makro / Külgazdaság Elhunyt itthon 72 koronavírusos beteg
Privátbankár.hu | 2021. február 28. 10:41
Közel ötezer új fertőzöttet azonosítottak.
hírlevél