BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 30. 20:21

Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Az operatív törzs szombati tájékoztatóján elmondták, hogy az igazolt fertőzöttek száma 3867, és a tegnapi napon elhunyt hét, “krónikus megbetegedésben is szenvedő beteg”. Így az összes elhunyt eddig 524. A gyógyultak száma 2142-re emelkedett, az aktív fertőzötteké 1200 főre csökkent. Körülbelül az egyharmadukat, 414 beteget ápolnak kórházban és közülük 22-en vannak jelenleg lélegeztetőgépen.

Újabb kormányrendelet lépett hatályba – mondták el –, ami megkönnyítheti a hazatérést a magyar állampolgároknak. A bolgár köztársaság területéről történő határátlépésről szól egy új kormányrendelet. Ez meghatározza, hogy azok a magyar állampolgárok, akik hivatali kötelezettségük ellátása, nemzetközi szervezet tevékenységében való közreműködés, üzleti utazás, humanitárius tevékenység végzése vagy hozzátartozó látogatása céljából érkeznek a bolgár köztársaság területéről Magyarországra, korlátozás nélkül beléphetnek. Még akkor is, ha a Román Köztársaság területéről lépik át Magyarország határát.

Jöhet egy második hullám

Az utazást könnyítő rendeletekkel kapcsolatban is felhívták az operatív törzs tagjai a figyelmet, hogy “ezek a könnyítések nem jelentik azt, hogy azokat a védelmi intézkedéseket amelyeket korábban a kormány bevezetett és amely a szakemberek ajánlottak, ne kellene betartani”.  Mindenkit kérnek a védelmi intézkedések – szociális távolságtartás, maszkviselés – betartására. “Hiszen tudjuk, hogy következhet egy második hullám” – tették hozzá. De bíznak benne, hogy ezeknek a védelmi intézkedéseknek a betartásával elejét vehetik a komolyabb megbetegedéseknek is az őszi időszakban.

Újságírók kérdezték, mikor várható utazási könnyítés Ukrajna és Románia irányába, milyen járványügyi feltételeknek kell teljesülnie ezekhez. Könnyelműség lenne olyan országokkal egyeztetni a határok szabad átjárásáról, ahol a járványügyi helyzet ezt nem teszi lehetővé – mondták el. Hiába jó a helyzet Magyarországon például Romániához képest, ha magyar állampolgár kimegy, nem biztos, hogy nem fertőződik meg. Akkor pedig a rokonaira,  munkatársaira veszélyt jelenthet. Ráadásul nemcsak Magyarországon múlik, hanem a szomszédos országokon is, hogy milyen egyezségek születnek.

Románia, Ukrajna odébb van

“Jelenleg sem Románia, sem Ukrajna nem mutat arra hajlandóságot, hogy könnyítse a határon történő átjárást” – hangzott el. Magyarország lehetővé tette mind román, mind ukrán oldaltól a tranzit közlekedést, tehát a belépést és átutazást. De akik itt akarnak maradni Magyarországon, még akkor is, ha magyar állampolgár és hazajött, akkor a különleges esetek kivételével karanténba kell vonulnia. Megjegyezték, hogy van már számos olyan ország, ahova korlátozás nélkül el lehet utazni és ahonnan korlátozás nélkül haza lehet érkezni. Ez a két ország egyelőre nem tartozik ezeknek a sorába.

Balatoni hajó (archív kép) Balatoni hajó (archív kép)

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után az egyetemek hagyományosan “ponthúzó partikat” szerveznek július közepén. Jelen állás szerint ezeket meg lehet-e tartani? – kérdezték. A jelen állás szerint kulturális és sportrendezvény rendezhető szabadtéren, de hogy mi lesz július közepén, arra egyelőre még az operatív törzs sem tudott válaszolni.

Veszélyesebb a cseppfertőzés a tárgynál

Az amerikai járványügyi hivatal szerint a fertőzés elsősorban emberről emberre terjed, és kevésbé szennyezett felületekkel, tárgyakkal. A tiszti főorvos szakmai véleménye szerint eddig is tudtuk, hogy a járvány nagyrészt cseppfertőzéssel terjed. “Lehet, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítottunk a tárgyakkal való átvitelnek” – mondta. Mindenképpen át lehet vinni ezt a betegséget a tárgyakkal is, tehát a további fertőtlenítés mindenképpen javasolt. De különösen fontos a távolságtartás, a cseppfertőzés megelőzése.

A nyárral az utazási szezon is elkezdődik, a maszk viselése kötelező-e a vonatokon, balatoni hajóutakon is? Kérdezte az Mfor.hu. A vasúti kocsik, hajók utassal való feltöltésekor figyelnek-e a másfél méteres távolság betartására. Kevesebb jegyet lehet-e eladni, mint amekkora a vonat illetve hajók befogadóképessége?

Hajókon is kell a maszk

Az általános védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet két fontos dolgot tartalmaz. Az egyik, hogy mindenki köteles a másik embertől a másfél méteres védőtávolságot betartani, kivéve a közös háztartásban élőket. A másik pedig, hogy a közlekedési eszközökön mindenki köteles az a szájat és az orrot eltakaró eszközt, például orvosi maszkot, sálat, kendőt viselni. A Balatonon közlekedő hajókon is mind a két védelmi intézkedést be kell tartani (a tömegközlekedésnek minősülő járatokon).

A tömegközlekedési eszközök szállítási kapacitását eddig is úgy alakították ki a közlekedési vállalatok, hogy ne lehessen teljes egészében feltölteni azokat. A vonatok például 30 százalékos feltöltöttséggel közlekedhettek csak a járvány nagyon súlyos időszakában. Fokozatosan lehet enyhíteni a korlátozást, de teljes kapacitással ezek az eszközök jelenleg sem közlekedhetnek.

Az operatív törzs legközelebb kedden tart tájékoztatót. Az elhangzott adás visszanézhető a kormány Facebook-oldalán.

Tegnaptól változott a MÁV menetrendje

Megváltozott szombattól a vonatok menetrendje és a jegyek díjszabása is. A MÁV-Start előszezoni menetrendje alapján a vonatokon 50 százalékos értékesítési korlátot vezetnek be a balatoni forgalomban, tehát minden második ülőhely üresen marad. Így biztosítható az utasok közötti 1-1,5 méteres védőtávolság. Ez azt jelenti, hogy a gyors- és sebesvonatok a gyorsvonati pótjegy helyett csak vonatra szóló (vonathoz kötött) pótjegy használatával vehetők igénybe. A vonathoz kötött pótjegy meghatározza, hogy a jeggyel a vonat melyik kocsijában lehet utazni, a kocsin belüli ülőhely viszont szabadon elfoglalható.

A MÁV-Start tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatt Budapest és Balaton között csökkentett menetrend van érvényben. Tegnaptól a nyári menetrend kezdetéig - június 19-ig - sűrűbben járnak a vonatok.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ősszel jöhet a fordulat a német gazdaságban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 5. 15:50
Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint a gazdaság és a védekezés is fontos
MTI | 2020. július 5. 11:31
A kormány a jövő évi költségvetéssel egyszerre kívánja fenntartani a koronavírus-járvány elleni védekezési készültséget és minden erővel segíteni a gazdasági növekedést - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
hírlevél