BUX
35 990.78
+0.16%
+58.00
OTP
10 960.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 868.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
6 700.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
380.00
-0.26%
-1.00
 
2020. május 26. 12:35

Ma terjesztik a Parlament elé a különleges jogrend visszavonását, hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. Szó volt arról is, hogy négy szektorban csak miniszteri engedéllyel lehet cégekben külföldiként tulajdonosrészt vásárolni, valamint hogy nem nőtt a koronavírus által fertőzött idősotthonok száma.

A járvány miatt megtorpanás látszik a gazdasági mutatóknál, melyet a KSH héten megjelenő, legfrissebb foglalkoztatási jelentése is meg fog erősíteni. Ezért különböző intézkedéseket hozott a kormány, mert ha munka van, minden van – jelentette ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai miniszterhelyettes az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Az aktuális bértámogatási adatok szerint 125 853 fő igényelte munkáltatójával közösen a támogatást. Akiknek a veszélyhelyzet kihirdetése óta csökkenteni kellett a munkaidejét, azok nem csak a részmunkaidejükre kapják a támogatást, ami havonta több, mint 100 ezer forint is lehet.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos: csak egészséges nagyszülő menjen az óvódába az unokáért.  Fotó: mti Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos: csak egészséges nagyszülő menjen az óvódába az unokáért. Fotó: mti

A kutatási-fejlesztési szektorból bérfejlesztési támogatást 10135 mérnök és kutató igényelte meg eddig.

„Amennyi munkahelyet elpusztított a járvány, annyit létre is hozunk" - mondta az államtitkár.

A munkahelyteremtő bértámogatás kapcsán 80 milliárd forint keretösszegből 70 ezer regisztrált munkakereső kap támogatást. Újdonság az 50 milliárd forintos új pályázati felhívás, amely a vállalkozások hatékonyságának növelésén és az  új munkahelyek megteremtésén túl azt is szolgálja, hogy csúcstechnológiát valósíthassanak meg, illetve hogy zöldekké váljanak.

A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium versenyképességi programjára 625 pályázat érkezett, mely 111 ezer munkahelyet véd meg. Így a kormány több, mint 1 millió ember számára nyújtott eddig támogatást gazdaságvédelmi programjaival.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány nem engedheti meg, hogy ebben a speciális helyzetben külföldi cégek tulajdont szerezzenek magyar cégekben, nehogy háttérbe szoruljanak a magyar érdekek a könnyű haszonnal szemben. Ezért alkották meg azt a kormányrendeletet, amely szerint 2020 végéig csak miniszteri engedélyezéssel szerezhessenek külföldiek tulajdoni részt magyar vállalatokban.

Tehát a szándékot be kell jelenteni az ITM-miniszternek, akinek 45 napja van engedélyezni vagy megtiltani azt. Mindez a vegyi szektorra, az egészségügyre, a védelmi iparra és az élelmiszergazdaságra érvényes. Ilyen intézkedések vannak Európa más országaiban is – tette hozzá Schanda Tamás, valamint kijelentette, hogy azonnal elérhetővé tesznek 3 milliárd forintos keretet a járvánnyal kapcsolatos projektek finanszírozására.

Szerinte mindez segít önellátóvá tenni a magyar egészségügyi védekezést, segít létrehozni jelzőrendszereket például az átfertőzöttségről, és segít felkészülni a jövőbeli hasonló helyzetekre.

Az aktív betegek száma 1436 fő, 15-tel nőtt tegnap óta, 499 fő hunyt el, az elmúlt napon 8-an haltak meg. 41 százalék a budapesti, 59 százalék a vidéki fertőzött – tájékoztatott Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos. 436 főt kezelnek kórházban, 27-en lélegeztetőgépen vannak. Az arányok változnak, a gyógyultak száma napok óta jóval magasabb, mint a fertőzöttek száma. A legfertőzöttebb területek: Budapest, Pest megye, Zala megye, Komárom-Esztergom megye, Fejér megye.

A legnagyobb kihívás, hogy a zárt közösségekből eltűnjön a vírus, ezért folytatódik az idős otthonok szűrővizsgálata. Továbbra is 33 intézmény érintett, tehát nem nő a számuk. Eddig 141 ápoló, s 886 fő gondozott volt pozitív, s 115 fő halt meg közülük ezekből az intézményekből.

Kiss Róbert rendőr ezredes, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa elmondta, hogy ma délután a kormány az országgyűlés elé terjeszti a különleges jogrend elrendelésének visszavonását, amely tartalmazni fogja azt is, hogy a járványügyi készenlét miatt melyek azok a rendelkezések, amit továbbra is életben kell tartani.

Ma újabb egyéni védőeszközöket szállítanak ki 30 vidéki kórházba.

Jelenleg 929 főt tudnak ellenőrizni elektronikusan a házi karanténban, s még mindig több, mint 11 ezer ember van otthonába rendelve. Az elmúlt 24 órában már csak 13 esetben kellett intézkedni.

Csak egészséges nagyszülő menjen az óvodába az unokáért – hangzott el újságírói kérdésre.

  • Hétről-hétre újabb egészségügyi ellátások kerülnek vissza a vérkeringésbe, ezért folyamatosan vizsgálják, mikor kerülnek vissza újabb ágykapacitások az ellátásba
  • Tegnap és tegnapelőtt magasabb volt a halálozási arány az elmúlt napokhoz képest, de nem adtak választ arra, hogy mi lehet ennek az oka
  • A kórházaknál ne álljanak sorba, telefonon jelentkezzen be mindenki
  • Május 22-től a szlovák állampolgárok beléphetnek Magyarországra, de csak 24 óráig tartózkodhatnak itt

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Friss
hírlevél